Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO și VIDEO. Imaginile DEZASTRULUI. Pompierii se luptă de două ore cu flăcările la Cabana Pionierilor


Două ore s-au luptat pompierii cu flăcările la cea mai mare tabără școlară din România – Cabana Pionierilor. Încă nu se știe ce a declanșat incendiul


Un puternic incendiu a distrus astăzi mai multe clădiri din tabăra școlară Meseș, cea mai mare din România.

În total, au ars peste 400 de metri pătrați de clădiri. Este vorba de două cabane de lemn unde erau cazați elevii și acoperișul clădirii principale. Două ore s-au luptat pompierii cu flăcările.

Încă nu se cunoaște cauza exactă a incendiului, la ora această efectuându-se cercetări. Ce știm sigur este că fumul dens de pe Meseș se putea vedea din tot orașul.

   

Amintim doar că istoria locurilor începe în anul 1939, când se pune piatra de temelie a Cabanei Învățătorilor. La șase ani de la începerea lucrărilor, în 1945, clădirea trece în proprietatea statului român.

După alți 19 ani locul este transformat de autoritățile comuniste de la București într-o tabără școlară care găzduia pe sesiune peste 120 de elevi și profesori din întreaga țară.

Autoritățile comuniste au declarat că scopul taberei este acela de a avea dascălii cei mai pricepuți din România un loc de relaxare, iar elevii un loc de perfecționare.

Imediat după revoluție, tabăra, în perfectă stare și folosită trece în subordinea Insepctoratului Școlar Județean Sălaj.

După anii 2000 a început să aibă diferiți proprietari printre care Autoritatea Națională pentru Tineret și Sport, Direcția Județeană de Sport și Tineret, iar acum Liga Sindicatelor din Învățământ Sălaj.

   

Tabăra Meseș nu mai este folosită din anul 2004. Statul Român a decis să-i ofere taberei statutul de conservare, însă în prezent s-a ajuns ca tabăra să fie o ruină. Motivul? Lipsa banilor.

Ministerul Tineretului și Sportului nu a mai alocat bani pentru această tabără. Însuși directorul Direcției Județene de Sport, Adrian Fărcaș, declara că nu a mai văzut niciun leu pentru a reabilita, moderniza sau a extinde tabăra.

     

De 6 ani, mai precis din 30 ianuarie 2014, după o pronunțare a magistraților Curții de Apel Cluj, Tabăra Școlară Meseș a trecut în proprietatea Ligii Sindicatelor din Învățământ Sălaj condusă de Eusebiu Lehene.

Tabăra a ajuns în proprietatea sindicatului după ani și ani de procese. De la revendicare și până în prezent NIMENI nu a mai făcut nimic la tabără.

Clădirile au ajuns o ruină, șobolanii sunt la ei acasă, la fel și animalele sălbatice care mișună prin vecinătate.

 

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj