Connect with us

Ştiri din Sălaj

Comuna Vârşolţ este în plin şantier şi se dezvoltă cu fiecare proiect de investiţie


Comuna Vârsolţ, situată la mai puţin de 20 kilometri de Zalău şi la 10 kilometri de Şimleu Silvaniei, are în componenţă trei sate – Vârşolţ, Recea si Recea Mică, în care trăiesc 2.200 de suflete. Dintre acestea, care 60% sunt etnici maghiari, aşezaţi cu preponderenţă în satul Vârşolţ, iar românii sunt preponderent în Recea şi Recea Mică


Satul Vârşolţ a fost atestat documentar pentru prima dată în urmă cu 676 de ani, în anul 1341, sub denumirea de Varcoltz.

Specialiştii dau ca posibilă etimologie a numelui substantivul “vârsa”, care înseamnă coş de nuiele făcut în formă de pâlnie, cu care se pescuia în trecut.

Barajul lacului de acumulare Vârşolţ a fost inaugurat în anul 1979, la doi ani după începerea construirii, în 1977, pentru alimentarea cu apă a Zalăului. Barajul are o înălţime de 17 metri, o lungime de 2.160 de metri şi acumulează un volum de 50,2 milioane de metri cubi de apă. Suprafaţa totală a lacului de acumulare este de 652 de hectare.

Breda Lajos se află la al 6-lea mandat de primar al comunei Vârşolţ. Primul mandat l-a primit în ziua de 13 iulie 1996, iar de atunci şi până în prezent a fost de neclintit din fruntea comunităţii.

Asta şi datorită respectului pe care Breda Lajos l-a arătat cetăţenilor, prin multitudinea de proiecte de investiţii implementate. Aşa se întâmplă că la fiecare rundă de alegeri, Breda Lajos câştigă detaşat cu un procent peste 70% din voturi.

Clădirea Primăriei se extinde şi se modernizează

Modernizarea şi extinderea clădirii Primăriei Vârşolţ a primit finanţare prin PNDL. Sediul Primăriei a fost construit în 1950 şi se impunea o modernizare.

Comuna s-a dezvoltat mult, administraţia locală, de asemenea, şi-a lărgit mult paleta de servicii, iar volumul de lucru s-a mărit foarte mult.

Lucrările au început în luna aprilie şi constau inclusiv în extinderea corpurilor cu o nouă clădire. Valoarea finanţării este 1,2 milioane de lei. Termenul de finalizare este programat pentru luna august, după care angajaţii administraţiei vor beneficia de un loc de muncă modern la standarde ridicate.

Sala de sport ultramodernă va fi inaugurată într-o lună, urmează modernizarea terenului de fotbal

O frumoasă sală de sport construită în curtea Şcolii Gimnaziale din centrul comunal este aproape gata. Am crezut că este o sală aşa cum ştiam noi sălile de sport şcolare. Dar este cu totul şi cu totul altceva. Va fi o mândrie pentru comună.

Construcţia a început acum un an, iar constructorul spune că mai are foarte puţin, astfel că în cursul lunii iulie ar putea finaliza lucrările. Sala are inclusiv o tribună de 102 locuri. Valoarea investiţiei este de circa 4,5 milioane lei, finanţarea fiind asigurată prin Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Primăria este pe punctul de a demara şi modernizarea terenului de fotbal din Vârşolţ. Gazonul va fi nou şi se va construi şi o tribună. Procedurile pentru achiziţia lucrărilor sunt pe final şi urmează să înceapă lucrările în cel mai scurt timp.

Apă potabilă are deja toată comuna, iar canalizarea va fi gata în iulie

Administraţia a obţinut finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru alimentarea cu apă în comuna Vârşolţ şi pentru reţeaua de canalizare în localitatea Vârşolţ.

Proiectul de alimentare cu apă în toată comuna este deja finalizat de anul trecut, aşa că toate cele trei localităţi din comună beneficiază de reţea de apă curentă.

În ce priveşte canalizarea, lucrările avansează serios, iar constructorul va finaliza investiţia în luna iulie, astfel că reţeaua va fi gata, cu tot cu racordări.

Beneficiarii acestui proiect cu o valoare de 2 milioane de lei sunt 700 de gospodării, plus instituţiile publice.

După finalizarea lucrărilor, în luna iulie se va face recepţia şi se va da drumul la reţeaua de canalizare, urmând să fie pornită şi staţia de epurare. Urmează ca şi  Recea şi Recea Mică să fie cuprinse cât de curând în reţeaua de canalizare.

Banii prin PNDL (4 milioane de lei), au ajuns deocamdată doar pentru centrul de comună, dar Asociaţia Someş – Tisa se ocupă acum de extinderile de alimentare cu apă şi canalizare şi s-a angajat să cuprindă în proiect şi satele Recea şi Recea Mică.

Prin PNDL, comuna Vârşolţ a reuşit să obţină finanţare pentru opt proiecte.

 

Proiecte care urmează să fie demarate şi la care vor începe lucrările în cursul anului 2020

Potrivit primarului Breda Lajos, urmează să se semneze contractele de execuţie pentru următoarele investiţii:

  • Reabilitarea Şcolii Gimnaziale cu clasele 1 – 4 din localitatea Vârşolţ
  • Reabilitarea clădirii grădiniţei din localitatea Vârşolţ
  • Reabilitare Dispensar uman din localitetea Vârşolţ
  • Construirea unui pod peste râul Crasna
  • Construirea unui teren de fotbal şi vestiar prin AFIR

În continuare, Primăria Vârşolţ pregăteşte documentaţia pentru un proiect de finanţare prin AFIR pentru asfaltarea a 10 kilometri de drumuri de exploataţie agricolă.

În urmă cu 7 ani, administraţia locală a mai reuşit să obţină fonduri tot de la AFIR pentru asfaltarea a 10 kilometri de drumuri de exploataţie agricolă.

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Ştiri din Sălaj