Connect with us

Ştiri din Sălaj

Lider SNPPC, Dumitru Coarnă: “Guvernul Orban le-a amputat din drepturi angajaților din SRI, SPP, STS, militari, jandarmi și pompieri”

Liderul sindical Dumitru Coarnă a afirmat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că Guvernul Orban le-a amputat din drepturile bănești angajaților din sistemul de apărare. Ministerul de Interne a anunțat, joi, că salariile a peste 68.000 de polițiști vor crește, în urma unei Ordonanțe de Urgență adoptate de Guvernul Orban, la propunerea ministrului Marcel Vela


Într-o reacție pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă, președintele SNPPC, a dezvăluit că, de fapt, prin Decizia nr. 51/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, ar fi trebuit să beneficieze de majorarea salarială toți angajații din sistemul de apărare, adică și militarii, și jandarmii, și pompierii, și angajații din Servicii, precum și personalul angajat pe bază de contract din sistemul de apărare, siguranță și ordine publică.

Domnul Vela a făcut o șmecherie politică. Eu am spus foarte clar că nu Ordonanța de Urgență reglementează aplicarea unei decizii judecătorești. ÎCCJ, prin Decizia 51, face trimitere la Ordonanța de Guvern nr. 83/2014 și la Legea nr. 71/2015, unde se precizează destul de clar să fie egalizate salariile tuturor angajaților din sistemul public la nivel maxim și iau punctual: MApN, SRI, SPP, STS.

Ei au făcut astfel încât să majoreze doar la o parte dintre polițiști și doar pentru trei elemente. Trebuiau să egalizeze la tot sistemul de apărare, siguranță și ordine publică, adică polițiști, pompieri, jandarmi, militari, angajați ai SRI, STS, SPP, inclusiv personal angajat pe bază de contract.

Să scape de presiunea noastră, a mea, au făcut lucrul ăsta, să spună ‘Domne, v-am dat!’, dar nu au aplicat corect Decizia 51. Practic, ei au amputat prin Ordonanță de Urgență, au amputat fondul problemei din Decizia 51.  În Ordonanța de Urgență au dat doar 3 elemente: e o fidelitate în funcție de vechime 5, 10, 15, 20%, spor pentru studii superioare la agenți – și acolo nu vor primi toți – și un spor pentru pericol, dar ăla e extrem de mic. Nu așa trebuia aplicată. Domnul Vela încearcă acum să scoată merite deosebite din această abordare. 

Puteau să facă prin Ordin de ministru. Am Decizia nr. 51/2019, care spune să egalizez salariile tuturor angajaților din MAI la nivel maxim, care înseamnă polițiști, personal angajat pe bază de contract, pompieri, jandarmi. Mă trimite la Ordonanța de Guvern nr. 83/2014 și la Legea nr. 71/2015. Acolo scrie foarte clar. Legiuitorul spune că obligă angajatorii din sistemul public să egalizeze la nivel maxim toate salariile angajaților care sunt în aceleași condiții de muncă conform fișei postului. Decizia nr. 51 se aplică tuturor, inclusiv MApN, SRI, STS, SPP, jandarmi, pompieri, personal angajat pe bază de contract în sistemul de apărare, siguranță și ordine publică. Ei au pus trei elemente arbitrar. E adevărat că polițiștii vor primi niște bani, nu toți, doar o parte dintre ei”, a afimat, pentru Bugetul.ro, șeful SNPPC.

Dumitru Coarnă acuză că Ministerul de Interne a mințit în comunicat

Ministerul de Interne a anunțat, într-un comunicat de presă, că, în medie, salariul polițiștilor va crește cu 400 de lei, însă Dumitru Coarnă susține că afirmația e falsă și că, în realitate, polițiștii vor primi cu 170-180 de lei în plus la salariu.

Au vorbit despre salariul brut, dar nu-i adevărat. Media, pe brut, va fi undeva la 250-280 de lei. O să rămână undeva la 170-180 de lei net”, a afirmat Dumitru Coarnă, pentru Bugetul.ro.

Ei au spus 68.000 de polițiști. S-au dus și la bulgari, probabil, au numărat și de acolo”, a ironizat Dumitru Coarnă comunicatul dat de Ministerul de Interne.

Comunicatul integral al MAI:

Salariile a peste 68.000 de polițiști vor fi majorate în urma Ordonanței de urgență inițiată de Ministerul Afacerilor Interne și aprobată astăzi, 14 mai 2020, de Guvernul României.

Această ordonanţă face un act de dreptate şi, dacă la vremea respectivă predecesorii mei ar fi aplicat legea aşa cum trebuia, astăzi nu era nevoie să adoptăm acest act normativ”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, la finalul ședinței de guvern de astăzi.

Concret, în medie, un polițist în activitate poate beneficia de o creștere lunară de până la 400 de lei, în sumă brută, în funcție de situația particulară a fiecăruia.

Loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Ştiri din Sălaj