Connect with us

Editorial

EDITORIAL. Fotbalul şi pandemia de coronavirus

Pandemia de Coronavirus a creat multe probleme sistemelor medicale din întreaga lume. Consecinţele răspândirii acestui virus s-au resimţit pregnant atât la nivel sanitar, economic, social, cultural, cât şi la nivel sportiv. Provocarea adusă vieţii în general este una foarte mare. O mulţime de competiţii sportive au fost suspendate, amânate, chiar anulate, lumea sportului a fost realmente bulversată. Odată cu relaxarea răspândirii virusului, în unele ţări din Asia şi din Europa, se vorbeşte tot mai mult despre reluarea, încetul cu încetul, etapizat, a vieţii de dinainte de Coronavirus. Este un lucru dificil de realizat, pentru că nici specialiştii în epidemiologie încă nu cunosc pe deplin pârghiile prin care acest virus poate fi neutralizat cu adevărat.

Pandemia care s-a abătut asupra întregii lumi a oprit şi fotbalul. Multe echipe au de suferit din această cauză, iar mai mulţi patroni au luat decizia de a reduce salariile sau a băga angajaţii în şomaj tehnic. Mai grav este faptul că după ce va trece SARS-CoV-2, cluburile vor avea de suferit din punct de vedere financiar. Toţi iubitorii fotbalului se întreabă ce va urma după această perioadă de pauză?

Toate campionatele din Europa, cu excepţia celuia din Belarus, sunt întrerupte din cauza epidemiei cauzate de COVID-19. Pierderile financiare ale cluburilor sunt uriaşe şi se încearcă stabilirea unui program, ca meciurile de fotbal să se poată juca. Olanda şi Franţa au decis ca Eredivisie şi Ligue 1 să nu se mai reia, pentru a preveni orice risc. UEFA a cerut federaţiilor europene de fotbal să prezinte, până cel mai târziu pe 25 mai, planurile de reluare a sezonului. “În cazul în care o competiţie naţională trebuie întreruptă din motive legitime, UEFA cere explicaţii, până la 25 mai, în privinţa circumstanţelor care justifică o astfel de întrerupere şi să anunţe echipele pentru competiţiile intercluburi UEFA 2020-2021 în baza meritului sportiv în competiţiile naţionale 2019-2020”, a anunţat forul european.

George Ogăraru a explicat care ar fi secretul succesului în fotbal, după ce va trece pandemia de COVID-19. Fostul jucător susţine că cei care au investit în Academii vor avea de câştigat. ”Este interesant să vedem ce se întâmplă şi care vor fi repercursiunile. Pierderile vor fi foarte mari. S-a ajuns într-un moment în care trebuie să te uiţi în Academie, să vezi ce poţi lua de acolo. Cine a avut conducători buni şi a investit în Academie, va reuşi, nu sunt multe cluburi care vor mai avea bani să cumpere jucători”.

Mircea Lucescu anticipează că lumea fotbalului se va schimba semnificat după ce va trece pandemia de COVID-19. Criza financiară preconizată va afecta toate cluburile care vor trebui să-şi schimbe strategia, e de părere Il Luce. “Cea mai importantă e sănătatea. Toată lumea, de la cel mai cunoscut fotbalist până la orice fan al fotbalului, toţi se gândesc la propria sănătate. Fotbalul e o lipsă greu de acoperit în viaţa noastră, dar înfruntăm un dezastru! Pandemia va lovi lumea şi din punct de vedere economic. Nu vor mai fi contracte mari ca înainte! Coronavirusul va deschide o uşă largă unui segment. Noua eră va fi pentru jucătorii tineri. Cum cluburilor nu vor mai fi în stare să achite contracte bănoase pentru o perioadă lungă, se vor apleca spre infrastructură şi tineri cât se poate de repede. Tinerii vor ajuta fotbalul până când această criză fără precedent se va sfârşi”.

Gianni Infantino, preşedintele FIFA, ne asigură că fotbalul va ieşi “complet diferit” din pandemia de coronavirus şi a afirmat că sportul rege va fi “mai puţin arogant şi mai primitor” după criza cu care se confruntă în prezent întreaga planetă, informează EFE. ”Va sosi momentul să ne gândim la fotbal, iar atunci când va veni, vom sărbători împreună sfârşitul unui coşmar. Fotbalul după coronavirus va fi complet diferit, mai social şi solidar, legat de realităţile teritoriale, dar în acelaşi timp mai global, mai puţin arogant şi mai primitor. Singurul lucru care nu se va schimba va fi bucuria pentru un gol, îmbrăţişarea pentru a împărtăşi o bucurie. Vom fi mai buni, mai umani, mai atenţi la adevăratele valori. Italia va ieşi din astă încercare, deoarece în momentele cele mai dificile, a ştiut să dea ceea ce are mai bun”.

Virusologul german Jonas Schmidt-Chanasit, de la Institutul Bernhard-Nocht, din Hamburg, susţine că nu vom mai vedea meciuri de fotbal în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus. Germanul e convins că evenimentele sportive se vor relua abia în 2021, iar actualele sezoane nu se vor mai încheia. El nu ia în calcul nici varianta ca meciurile să se dispute fără spectatori. „Nu cred că putem vorbi de meciuri de fotbal jucate în iunie. Nici măcar cu porţile închise, pentru că există riscul ca oamenii să se strângă în case pentru a le urmări. Sunt convins că meciurile se vor putea relua abia anul următor. Nu este realist să ne gândim că sezonul actual se va putea încheia”, a spus Jonas Schmidt-Chanasit, virusolog, potrivit NDR, citat de Marca.

UEFA a luat o serie de măsuri pentru a încerca să le permită campionatelor din Europa să îşi finalize sezonul în curs. Campionatul European a fost mutat în 2021, iar data limită de încheiere a stagiunii a fost prelungită până la 30 iunie. Majoritatea campionatelor europene sunt suspendate în această perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus. Personal, consider  că autorităţile centrale şi locale din România nu trebuie să lase sportul în urmă după încheierea pandemiei de coronavirus.

Acest lucru ar fi o mare greşeală. Este evident că în această perioadă prioritară este sănătatea oamenilor, iar după ce lucrurile vor reveni la normal, economia este prima care are nevoie de o revitalizare, dar cu toate astea, consider că este nevoie de investiţii majore în sport, domeniu care va aduce mari beneficii imediat cum se va încheia această perioadă de izolare. În momentul în care vom ieşi din această stare sunt ferm convins că toată lumea îşi va dori să practice un anumit tip de sport, să petreacă mai mult timp în aer liber.

Aşa că sportul va fi oaza noastră de bucurie după perioada asta de stat în casă. Iar sportul şi sănătatea trebuie să meargă mână în mână. Dacă investim în sănătate, haideţi să investim şi în partea de prevenţie prin sport. Autorităţile locale şi centrale nu trebuie să lase cumva sportul în urmă. Fără discuţie, trebuie să investească mai mult în sport. Sportul este sănătate! Prin numărul de practicanţi de sport vedem şi starea de sănătate a unei naţiuni. Azi toată lumea şi-ar dori să iasă şi să practice un sport, dar nu avem voie să ieşim din casă. Dar ne uităm ce se întâmplă pe platformele de eLearning pentru copii… vorbim de matematică şi limba română, dar nu vorbim de sport. Dar copilul acela care stă în casă are nevoie de mişcare ca să îşi consume energia. După două luni de stat în casă vă imaginaţi ce energie va avea un copil şi cât de mult îşi va dori să practice un sport? Şi atunci statul, autorităţile centrale şi locale, de sus până jos, nu trebuie să lase sportul pe ultimul loc.

Sportul funcţionează foarte clar ierarhic. Orice club respectă statutele şi regulamentele federaţiilor naţionale şi mai departe pe cele ale federaţiilor internaţionale. Linia în ceea ce priveşte strategia pe sportul respectiv o dă clar federaţia de specialitate. Acum trebuie să vedem ce se întâmplă la nivel internaţional, când se reiau aceste competiţii. După aceea, când se reiau campionatele naţionale. Şi abia apoi noi reglăm strategia clubului în funcţie de deciziile federaţiilor. Atât timp cât federaţiile au suspendat sau anulat competiţiile automat în momentul de faţă nici noi nu avem de ce să ne pregătim, decât să stăm în expectativă. Antrenorii trebuie să fie foarte, foarte creativi în ceea ce priveşte planul de pregătire.

Ce fac în momentul de faţă sportivii acasă intră exclusiv în măiestria antrenorului, cum ştie el să se reinventeze pentru situaţia de azi. Pentru că noi nu avem un istoric, o experienţă în spate … nu am mai trăit niciodată asemenea timpuri. Să ţii în pregătire un sportiv fără nişte obiective clare e foarte greu. Cu atât mai greu cu cât se antrenează într-un apartament să spunem de două camere.

Este cumplit de greu. Pauza aceasta afectează în mod clar pregătirea unui sportiv de performanţă. Pregătirea este dată în spate cu foarte multe luni. Când se vor relua gradual antrenamentele este nevoie de timp, nu poţi introduce imediat în competiţie un sportiv pentru că intervin accidentările, fiind total nepregătit. Revenirea trebuie făcută obligatoriu gradual şi cu foarte, foarte mare atenţie şi din punct de vedere fiziologic, şi medical. Din punctul meu de vedere, antrenamentul în casă este irelevant. Ce poţi să faci în casă? Flotări, genuflexiuni, câteva circuite pe loc… altceva ce poţi face? Nu se poate vorbi nici de menţinere… e doar aşa, cât să menţii tonusul masei musculare. Atât. Poate sunt mai norocoşi cei care stau la casă, dar şi acolo, într-o curte nu poţi să faci antrenament specific. Ca să nu mai spun că unii sportivi fac antrenamente acasă, alţii nu fac… nu toţi sunt super profesionişti.

Liga a treia, unde echipele de fotbal sunt finanţate de autorităţile locale, este aproape să moară. Pandemia a lovit atât în cluburile private cât şi în cele care-şi iau banii de la primării. O declarăm ca victimă a COVID-19 ? Vreau să cred ca nu! În aceste condiţii, în care L3 dacă nu moare, măcar iese slăbită căci cluburile nu vor mai avea parte de aceeaşi susţinere financiară, consider că, în campionatul următor judeţul Sălaj ar putea avea 2 echipe la liga a treia, cu atât mai mult cu cât SCM Zalău pare a avea un buget care să îi permită acest lucru iar Şimleu şi Jibou îşi anunţă  clar intenţiile de promovare. Pe de altă parte, cei pesimişti cred că, în viitorul apropiat, Sălajul va dispărea de pe harta fotbalului românesc.

SCM Zalau a fost printre primele cluburi care au aplicat ordonanţa privind indemnizaţia de 75% din câştigul salarial mediu brut acordată de stat. Este această ordonanţă un colac de salvare pentru cluburile sportive? E prematur să discutăm acest aspect. Ceea ce ştiu însă, este că sunt legi care nu se discută. Pentru că trebuie să luăm în considerare decretul prezidenţial privind starea de urgenţă, după ordonanţele militare 1 şi 2, care specifică foarte clar că activitatea sportivă este suspendată, apoi deciziile federaţiilor care au amânat sau anulat competiţiile, iar în final ordonanţa 32, care spune foarte clar că pe timpul stării de urgenţă activitatea este suspendată. Şi în aceste condiţii nu ai ce să faci decât să suspenzi tot.

Lumea asta trebuie să înţeleagă, faptul că nu există cadrul legal să plăteşti. Pentru că acest club depinde de Curtea de Conturi si de nişte audite care vor urma ulterior stării de urgenţă. Eu înţeleg supărarea unor sportivi de la noi şi de la nivel naţional … dar aici nu este vorba despre supărare, este vorba despre aplicarea legii şi punct. Oricum, să se înţeleagă, sportivii nu au intrat în şomaj tehnic. E foarte clar specificat în ordonanţă că sportivii beneficiază de această indemnizaţie.

Doar 19 la sută dintre români regretă faptul că nu mai pot merge pe stadioane în această perioadă din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unui sondaj comandat de Federaţia Română de Fotbal şi realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie. Studiul a fost realizat în perioada 26-30 martie, pe 1.160 de respondenţi cu vârsta mai mare de 18 ani, iar marja sa de eroare este de cca 2,95%. Circa 36% dintre respondenţi obişnuiau să meargă pe stadion înaintea întreruperii competiţiilor numai 15% asistau la meciuri de fotbal de mai multe ori pe durata unei luni.

Mulţi români, 66 la sută, obişnuiau să urmărească la televizor competiţii de fotbal interne şi internaţionale înaintea întreruperii cauzate de COVID-19. Circa 64% dintre cei chestionaţi consideră că situaţia generată de pandemia de COVID-19 va influenţa performanţa din fotbalul profesionist din România. Însă, paradoxal, 85% cred în şansele de calificare ale Naţionalei României la EURO 2020 în urma meciurilor de baraj cu Islanda şi Bulgaria/Ungaria. O mare parte dintre români, 71%, consideră că Guvernul ar trebui să se implice în sprijinirea sportului pentru a compensa pierderile financiare cauzate de întreruperea competiţiilor.

Mai puţin de o treime din cei chestionaţi (29%) obişnuiau, înaintea răspândirii virusului SARS-CoV2, să practice în mod regulat sport, iar dintre aceştia 38% jucau fotbal. Trei sferturi (76%) dintre românii care jucau fotbal cel puţin o dată pe săptămână spun că le lipseşte această activitate pe perioada restricţiilor impuse de autorităţi. Un procent destul de redus de români (13%) au declarat că joacă fotbal online sau pe console de jocuri, 13 la sută. Campionatul Ligii I la fotbal, suspendat pe perioada stării de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus, ar putea fi reluat la 2 sau 7 iunie, cluburile, conducerea LPF şi deţinătorul drepturilor TV convenind într-o videoconferinţă desfăşurată luni că acestea ar fi datele ideale pentru a se putea disputa toate meciurile rămase din play-off şi play-out.

Şi totuşi, în aceasta perioadă de incertitudine, la handbal, apar primele decizii care produc contradicţii, la fel cum se va întâmpla şi la fotbal. Deciziile luate săptămâna trecută de EHF au împărţit în două lumea handbalului românesc. Dacă Dinamo e OUT din Liga Campionilor, iar Naţionala masculină a fost eliminată la “masa verde” din calificările pentru CM 2021, Naţionala feminină de handbal se bucură de calificarea directă la EURO 2020. Până la aflarea veştilor oficiale, #stămacasă!

♦ Florin MORAR

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Editorial