Connect with us

Ştiri din Sălaj

Încep testele pentru depistarea COVID-19 în judeţul Sălaj

Primele teste pentru depistarea COVID 19 vor fi realizate începând de astăzi, luni, 27.04.2020, în județul Sălaj. Până acum, acestea se efectuau în judeţul Cluj


Se va putea astfel diagnostica cu celeritate pacienții infectati cu virusul 2019-nCOV, fiind asigurată intervenția rapidă a serviciilor de sănătate publică pentru a limita răspândirea infecției în comunitate.

“În conformitate cu prevederile OUG 40/2020, pe perioada stării de urgență, unitățile spitalicești se află în subordinea directă a Guvernului prin Ministerul Sănătății, astfel că, în acest context, ne-am ocupat încă de la data depunerii documentației de către Spitalul de Urgență Zalău ca laboratorul să primească acreditarea și pentru această metodă. Ministerul Sănătății a acreditat, marți, 21 aprilie, laboratorul pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus, care funcționează la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Zalău. Decizia a fost publicată în Monitorul României, partea I, nr. 325/21.04.2020. Astfel, activitățile care se vor desfășura în cadrul laboratorului vor fi incluse în Programul Național de Boli Transmisibile”, a declarant Virgil Țurcaș, prefectul județului Sălaj.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Sălaj, activităţile desfăşurate la nivelul unităţilor de specialitate pentru identificarea virusului 2019-nCOV sunt : testarea de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul 2019-nCOV, stabilite prin metodologia de supraveghere a Sindromului Respirator Acut Sever determinat de noul coronavirus COVID 19, elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Obiectivul programului constă în depistarea precoce şi asigurarea diagnosticului etiologic al bolilor transmisibile în vederea implementării măsurilor de limitare a răspândirii acestora.

Beneficiarii programului vor fi persoanele care au calitatea de suspecţi, contacţi sau simptomatici ai bolilor infecţioase prevăzute în reglementările legale în vigoare şi care îndeplinesc una dintre următoarele cerinţe:

1. au domiciliul în România şi au calitatea de asigurat în conformitate cu prevederile art. 222 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

2. au domiciliul în România şi nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse;

3. sunt în tranzit pe teritoriul României.

Serviciul de testare RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul 2019-nCOV se finanţează de Ministerul Sănătăţii, respectiv se decontează de către direcţiile de sănătate publică la un tarif de 200 lei/testare RT-PCR efectuată pentru identificarea virusului 2019-nCOV în baza cererilor fundamentate ale unităţilor de specialitate, certificate pentru realitatea şi regularitatea datelor, însoţite de borderoul centralizator al serviciilor realizate şi raportate.

In acest sens s-a suplimentat bugetului Programului național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare pentru a asigura testarea RT-PCR: Buget de stat – Bunuri și servicii AAPL Direcția de Sănătate Publică 200 mii lei pentru trim II.

Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19:

1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar, conform definiţiei de caz;

2. Contacți apropiaţi, simptomatici, ai cazurilor confirmate;

3. Pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare posttransplant – 2 teste la 24 de ore interval;

4. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, la internare în spital – 2 teste la 24 de ore interval;

5. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – de 2 ori pe lună;

6. Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive;

7. Hemodializaţi simptomatici;

8. Hemodializati asimptomatici contacţi cu caz confirmat, 2 testări la 6-7 zile interval; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacientilor;

9. Persoane instituționalizate simptomatice;

10. Gravidele asimptomatice care se află în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat;

11. Personalul de îngrijire din cămine de bătrâni – de 2 ori pe lună;

12. Personal sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant

Conform oficialilor DSP și ai Laboratorului Spitalului Județean (Ligia Marincaș, respectiv Liliana Pop), laboratorul în care se efectuează testările este amplasat în curtea spitalului vechi, clădirea a fost reamenajată cu circuite separate și dotată cu hotă cu biosiguranță, autoclav. In vederea efectuării serviciilor de testare, Spitalul Județean a încheiat contracte de comodat pentru echipament PCR și contracte de colaborare cu 2 specialiști în biologie moleculară de la Grădina Botanică. Extractorul ARN prin contract de comodat s-a obținut de la fundația NORO. Spitalul a mai încheiat un contract de comodat cu Agenția Națională de Zootehnie pentru un Extractor ARN și un echipament PCR cu care se va lucra concomitent, după livrarea testelor comandate.

“Pe această cale, le mulțumesc pentru promptitudine și implicare ministrului Lucian Bode, ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarului de stat Andrei Baciu. Totodată, apreciem disponibilitatea specialiștilor de la Centrul de Cercetări Biologice Grădina Botanică Vasile Fati Jibou, a conducerii Fundației NORO, precum și a domnului Vaida Bela, directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie. Cu aceste aparate, puse la dispoziție prin contract de comodat de instituțiile amintite anterior, vom reuși să efectuăm testări la nivel județean, un câștig enorm în lupta împotriva noului coronavirus. Demersurile noastre continuă – căutăm furnizori pentru aparatura necesară, pentru kit uri de testare și kit uri de extracție. Suntem în permanentă legătură cu membrii Guvernului și ai Ministerului Sănătății, precum și cu reprezentanții mediului de afaceri – prin intermediul lor încercăm să găsim, pe toate căile, furnizori și să scurtăm, pe cât posibil, termenele pentru livrare”, a mai precizat prefectul Virgil Țurcaș.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj