Connect with us

FOTBAL

SPECIAL. Mărturisirile unui mare sportiv din Sălaj vindecat de CORONAVIRUS


Timp de aproape două decenii, a apărat buturile formaţiilor Laminorul Zalău (Divizia C), dar mai ales Armătura Zalău, cu care a evoluat în Divizia B timp de 12 ani! Cea mai importantă paradă a vieţii a fost însă cea din zilele trecute, când Ioan Gheţe s-a vindecat de COVID-19. “A fost o piatră de încercare de la Cel de Sus. Acum, altfel îmi reconsider viaţa”, a spus actualul funcţionar al Primăriei municipiului Zalău pentru ziarul Sportul Sălăjean


 

Până astăzi, 11 aprilie, pe teritoriul României au fost confirmate aproape 6.000 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 758 au fost declarate vindecate și externate. Conform autorităţilor judeţene, există şi pe raza judeţului Sălaj trei persoane care s-au vindecat de coronavirus. Pe această listă norocoasă se află şi un fost fotbalist de performanţă, care fusese infectat cu COVID-19 încă din luna martie…

 

Timp de 12 ani, mai exact în perioada 1977 – 1989, Ioan Doruţ Gheţe (n. 8 august 1962) a apărat buturile celei mai galonate formaţii din judeţul Sălaj, FC Armătura Zalău. Mai apoi, a fost goal-keeper-ul echipei Laminorul Zalău, cu care a promovat în Divizia B (actuala Ligă a III-a), acolo unde a reuşit şi un record extraordinar: golgheterul seriei cu 28 de goluri, deşi el era… portar!

Dragostea faţă de fenomenul sportiv l-a readus în prim-plan, astfel că prin anul 2010 devenea unul dintre cei mai buni portari din Campionatele de Minifotbal ONIX din Zalău, unde era component al echipei Old-Boys Info Plus. Funcţionar public în cadrul Primăriei municipiului Zalău cu state vechi, Ioan Gheţe este implicat în fotbal şi acum, când este membru activ în cadrul Comisiei de Disciplină din cadrul AJF Sălaj.

 

Virusul a fost confirmat în corpul său pe data de 3 aprilie 

Ioan Gheţe a fost a doua persoană din cadrul Primăriei Zalău confirmate ca şi infectată cu COVID-19, după Mariana Cuibuş – nimeni alta decât directorul economic al Primăriei.

A început să se simtă rău acum vreo trei săptămâni. Simţea, aşa… o febră internă, care apoi a izbucnit cu febră şi cu dureri de cap. Mai bine de o săptămână, Ioan Gheţe s-a tratat acasă, dar tot nu s-a simțit bine. Pe data de 2 aprilie a mers la un control la Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean, mai exact la Pneumologie, acolo unde a fost examinat de doctorul Găvriluț, care l-a internat de urgență. Fostul portar era suspect de COVID-19, astfel că a doua zi i s-a şi luat probă de COVID-19, care a fost trimisă de urgenţă la Cluj-Napoca. Seara, la ora 23.00, venise deja rezultatul: Ioan Gheţe era infectat cu coronavirus.

Ioan Gheţe: “Nu am crezut că se poate aşa ceva şi în România şi că există la noi aşa doctori”

A fost transferat la Infecţioase, acolo unde a dat peste un alt doctor inimos şi pasionat de meserie, e vorba de dr. Monica Puşcaş. A început tratamentul şi bătălia cu virusul, din care avea să iasă învingător.

“Am dat şi aici de un colectiv extraordinar. Nu am crezut că se poate aşa ceva şi în România şi că există la noi aşa doctori, oameni de caracter şi adevăraţi profesionişti, care s-au ocupat de pacienţi extraordinar, în limitele posibilităţilor şi protocoalelor, deoarece nu aveau voie să stea prea mulţi printre noi. M-am simţit protejat de toată lumea, începând cu doctorii şi terminând cu femeile de  serviciu care spălau pardoseaua cu clor de două ori pe zi. Le mulţumesc tuturor cadrelor medicale de acolo enorm de mult şi o să le rămân recunoscător toată viaţa”, spune Ioan Gheţe pentru ziarul Sportul Sălăjean.

Dezamăgit de “tratamentul” de la Spitalul Judeţean

Acum, fostul goal-keeper al Armăturii se simţea pe mâini bune, după ce în zilele trecute avusese o dezamăgire. Gheţe ne spune că pe data de 31 martie a mers la Spitalul Judeţean, deoarece s-a simţit foarte rău şi tot făcea febră.

Avea 38.6°C pe la ora 21.00, când doctorul de familie i-a spus să meargă la urgenţă cu maşina sau să sune la ambulanţă. A ajuns la spital cu maşina proprie.

“Am stat la triaj, după care am fost izolat într-o cameră cu geamurile deschise în care era foarte frig, de am crezut că îngheţ. După 40 de minute, în care nu m-a întrebat nimeni nimic, am intrat în panică şi am sunat-o pe soţia mea, care a venit şi a făcut gură pe afară. Într-un târziu, a venit o doctoriţă, căreia îi era frică să se apropie de mine. A stat la vreo 3 metri de mine, nu m-a consultat, nimic. Afară îmi luase temperatura şi cică aveam 36°C şi ceva, dar eu mă simţeam rău. Am solicitat un test de coronavirus. Am fost refuzat şi am plecat acasă, nu înainte de a merge la farmacia de la Ciobanca, unde mi-am cumpărat un nou termometru digital. M-am gândit că fusese stricat al meu… Când am mers acasă, cu noul termometru aveam 38.6°C”, ne mărturiseşte Ioan Gheţe.

A început goana după supravieţuire

Trimis acasă deşi era bolnav, bărbatul în vârstă de 57 de ani s-a tratat aşa cum a putut. Într-un final, a ajuns în mâinile unor doctori buni, iar – după trei zile de când fusese la spital – testul de coronavirus era pozitiv.

De acolo a început calvarul şi goana după supravieţuire. “Zilnic, îmi luau sânge şi îmi făceau teste. În fiecare zi, la mine exista un progres. Nu am mai avut temperatură şi medicii mi-au schimbat tratamentul, un tratament foarte bun, cu o singură tabletă pe zi”, spune pacientul.

Mărturiseşte încă de la început că el a avut o formă medie a bolii, deci nu s-a aflat într-o stare gravă. Cu toate acestea, a avut momente grele.

“Pentru mine, boala nu a fost una agresivă. Cu toate acestea, au existat mai multe momente grele când te trec nişte gânduri negre. Psihic, e greu, deşi eu am crezut că sunt un om tare”, precizează Ioan Gheţe.

După nouă zile internat la Infecţioase a învins boala!

Organismul său a răspuns foarte bine la tratament, dar omul spune că am fost şi responsabil. A respectat cu stricteţe tot ce i-au cerut cadrele medicale.

Probabil, l-a ajutat şi faptul că a avut o viaţă sportivă.  În plus, nu a acuzat probleme de sănătate mai grave, exceptând un astm de efort, care îl mai deranjează în perioada de toamnă, atunci când oboseşte repede de la efort fizic.

Timp de nouă zile, Ioan Gheţe a fost pacientul Secţii de boli infecțioase a Spitalului Județean. Miercuri, după o săptămână de tratament, s-a făcut un nou test, care a fost negativ. A doua zi s-a făcut un nou test şi şi acela a fost negativ. A fost momentul în care medicii l-au declarat… învingător! Fostul portar al Armăturii a reuşit parada vieţii!

“După ce testul a fost negativ de două ori, doctorii au spus că am fost vindecat din punct de vedere clinic şi medical şi că nu mai pot transmite şi nu mai pot lua virusul. Am imunitate. Am învins virusul!”, spune Ioan Gheţe cu bucurie în suflet.

“Infecţia cu CONVID-19, o piatră de încercare de la Cel de Sus. Acum, altfel îmi reconsider viaţa”

În cursul zilei de vineri, pacientul a fost externat şi nu mai trebuie să urmeze niciun tratament. Doctorii i-au spus să stea, o săptămână, izolat la domiciliu.

Acum, se simte bine, dar e slăbit. E și de înțeles, deoarece în această perioadă a slăbit nu mai puțin de 7 kilograme.

Vor urma zilele de refacere fizică, dar şi psihică după o perioadă care i-a schimbat optica asupra vieţii.

“Eu, care am trecut prin acest calvar, câteodată mi-e frică şi de umbra mea. Dacă vor fi responsabili și se vor proteja cu maximă seriozitate, oamenii vor putea trece cu bine această perioadă grea. În ce mă privește, pentru mine a fost o piatră de încercare de la Cel de Sus. Acum, altfel îmi reconsider viaţa. De acum încolo o să pun accentul pe liniştea sufletească, nu pe chestii materiale și nu o să mă mai stresez. Până acum, tot timpul eram contratimp, nu aveam timp de nimic. Acum, va fi altfel. Voi face paşi mici, dar siguri”, a conchis unul dintre cei care au învins în meciul cu COVID-19.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 15 aprilie.

loading...
Loading...
2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in FOTBAL