Connect with us

Ştiri din Sălaj

Consiliul Judeţean cumpără 16 aparate de ventilaţie mecanică, necesare bolnavilor de COVID-19

Consiliul Judeţean Sălaj şi-a stabilit ca prioritate zero lupta împotriva coronavirus, iar pentru acest lucru alocă sume importante pentru achiziţionarea de materiale de protecţie pentru cadrele medicale, aparate medicale ultra-moderne, mobilier pentru amenajarea saloanelor din spitalul judeţean, dar şi alte achiziţii, totul cu scopul de a împiedica răspândirea virusului şi pentru protejarea tuturor sălăjenilor. Ultima acţiune realizată de Consiliul Judeţean a fost săptămâna trecută, când au fost semnate contractele pentru achiziţia a 16 aparate medicale necesare pentru posibilii bolnavi de coronavirus în stare critică. Astfel, judeţul Sălaj va dispune de 30 de aparate de ventilaţie mecanică necesare pentru posibilii bolnavi care vor fi internaţi pe Secţia Terapie Intensivă


Pe parcursul săptămânii trecute, au fost semnate contractele de furnizare a 16 aparate de ventilație mecanică, un număr de echipamente ce suplimentează cu peste 100% capacitatea de răspuns a Spitalului Județean de Urgență din Zalău (SJUZ) în contextul în care va prelua și trata potențialele cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Cele 16 aparate de ventilație mecanică vor asigura suportul necesar pacienților unității de primiri urgențe (3 aparate dintre care unul portabil), secției de anestezie și terapie intensivă din cadrul Spitalului județean (7 aparate care se adaugă astfel, celor 11 existente) și modulului special de anestezie și terapie intensivă creat în cadrul secției de boli infecțioase a unității spitalicești (6 aparate).

Valoarea totală a acestora depășește 1,1 milioane lei, finanțarea fiind asigurată de la bugetul județului, demersul alăturându-se celorlalte intervenții realizate de către autoritatea județeană în acest sens: ex. operaționalizare punct de triaj avansat pentru pacienții unității de primiri urgențe a Spitalului județean, creare și dotare cu echipamente și mobilier medical modul special ATI în cadrul secției de boli infecțioase a Spitalului județean în vederea operaționalizarii acestuia și astfel, optimizarea răspunsului unității spitalicești pentru pacienți în actualul context.

Sălajul dispune de 1.000 de paturi şi este pregătit de o eventuală îmbolnăvire a sălăjenilor cu virusul COVID-19

“Consiliul Judeţean a început achiziţia pentru aparatură de ventilaţie mecanică încă în urmă cu două săptămâni. Am identificat furnizorii şi încercăm să obţinem cele mai potrivite aparate şi să identificăm şi furnizorii care le pot aduce în cel mai scurt timp. Dincolo de faptul că aparatele sunt indispensabile pentru terapie intensivă, e bine să le ai atunci când îi cel mai mare nevoie. 

Astăzi în şedinţa de Consiliu Judeţean am aprobat şi resursa financiară necesară de 1,3 milioane lei pentru achiziţia a 16 aparate de ventilaţie mecanică. Ele vor deservi secţiile de Terapie Intensivă, Contagioase şi UPU, fiecare cu aparatura specifică secţiei. Încercăm să completăm ceea ce are sub aspectul acestei dotări Spitalul Judeţean de Urgenţe Zalău, 11 aparate care sunt funcţionale. Prin această achiziţie vom aveam 27 de aparate, iar dacă ţinem seama că mai există şi alte demersuri pentru achiziţia a încă 5 aparate din alte surse de finanţare, vom reuşii să acoperim cam 30 de posturi pentru că asta este capacitatea maximă pe care o putem acoperii cu personal. 

Suntem în acest moment din punct de vedere al condiţiilor, al demersurilor pe care deja le-am materializat, în situaţia de a face faţă provocărilor pentru ceea ce urmează. Eu sper în continuare să nu fim puşi în faţa situaţie de a răspunde în situaţii critice sau foarte complicate, dar dacă va fi nevoie suntem pregătiţi să o facem în cele mai bune condiţii. 

Echipamentul de protecţie este o problemă la nivel naţional şi nu numai, pentru că în această perioadă toată lumea se confruntă cu o solicitare de echipamente de protecţie individuale pentru personalul medical şi presiunea este una imensă. Noi avem asigurte nişte stocuri de siguranţă pentru perioadă următoare, dar suntem şi într-o competiţie permanentă pentru a completa stocurile. Avem nevoie în continuare de a completa stocurile, dar pentru asta i-am angreant pe toţi în acest demers, spitalul judeţean, asociaţia, partenerii noştri, pentru a acoperii echipamentele  de protecţie individuală necesare celor care lucrează în spital şi se vor confrunta cu această boală.

Încercăm să menţinem Spitalul Judeţean cât mai curat, în sensul de a nu introduce infecţia de COVID-19 în spital, aşa fel încât să poată face faţă tuturor provocărilor indiferent de natura lor. Lumea nu se opreşte odată cu apariţia COVID-19. Din păcate sunt şi alte afecţiuni pe care spitalul judeţean este chemat să le vindece. 

Noi sperăm să facem faţă acestei crize cu paturile care sunt în spitalele din judeţ. Eu chiar aş vrea să nici nu ajungem la utilizarea celor 1.000 de paturi, câte sunt în în judeţ la toate spitalele. Sperăm să facem faţă cu mai puţine paturi, mai ales să reuşim să prevenim cazurile severe şi dificile”, a declarat în exclusivitate pentru Ştirile din Sălaj, preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj