Connect with us

Ştiri din Sălaj

Parlamentarii UDMR propun un set de măsuri pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei asupra economiei din România


Având în vedere situația economică actuală cauzată de pandemie, Grupurile Parlamentare ale UDMR propun un set de măsuri pentru contracararea efectelor negative asupra economiei și susținerea comunităților locale”, a anunțat joi senatorul UDMR, Tánczos Barna. El a adăugat: ”Cerem Guvernului să ia decizii responsabile pentru siguranța și sănătatea cetățenilor, dar și pentru economia țării”


Măsuri pentru sprijinirea cetățenilor

 • Alocarea a 70% din salariul mediu al ultimelor șase luni, pe perioada întreruperii activității, pentru toți angajații firmelor din sectorul turistic, concediați din cauza declanșării crizei.
 • Neplata la termen a ratelor la creditele bancare să nu fie considerate întârziere, în cazul persoanelor care sunt obligate să intre în carantină.

Măsuri pentru sprijinirea sectorului privat

 • Propunem scutirea de la plata tuturor contribuțiilor și impozitelor către bugetul de stat pentru toate companiile care sunt nevoite să își sisteze parțial sau total activitatea.
 • Propunem amânarea plății TVA și a contribuțiilor de asigurări sociale, scadente în timpul crizei, în cazul companiilor care își încetează activitatea pentru o perioada ce depășește 15 zile.
 • Propunem crearea unui fond de intervenție, din care se pot acorda subvenții și compensații firmelor care activează în sectoarele vulnerabile ale economiei țării.

Măsuri pentru proiectele finanțate din fonduri europene

 • Propunem demararea imediată a negocierilor cu Comisia Europeană în vederea prelungirii termenului de implementare a proiectelor finanțate de UE (trecerea de la regula n+3 la regula n+4)
 • Propunem modificarea condițiilor pentru finanțările nerambursabile, astfel încât termenele limită să poată fi prelungite.
 • Majorarea finanțărilor pentru întreprinderile mici și mijlocii

Măsuri pentru susținerea administrațiilor publice locale

 • Bugetul de stat să acopere jumătate din pierderile generate de închiderea unităților culturale și sportive (teatre, cinematografe, muzee, baze sportive, stadioane, piscine) aflate în subordinea administrațiilor publice locale.
 • Prelungirea termenului de plată în care se poate beneficia de bonificație, până la 31 mai, a impozitelor și taxelor locale.
 • Creșterile salariale din domeniul construcțiilor din ultimii ani au condus la modificarea bugetelor proiectelor finanțate din fonduri europene. Propunem majorarea imediată a bugetelor în vederea acoperirii acestor cheltuieli.

În funcție de evoluția evenimentelor, Consiliul Economic al UDMR are în vedere elaborarea și altor propuneri de măsuri în contextul pandemiei.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj