Connect with us

Ştiri din Sălaj

Profil de politician. Szilágyi Róbert István, candidatul UDMR pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean

Szilágyi Róbert István are 40 de ani, este căsătorit şi are doi copii, un băiat şi o fată. De profesie este politolog, analist politic. A terminat Facultatatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, licenţiat la UBB Cluj-Napoca.

Din 2003 lucrează pentru UDMR Sălaj ca şi analist politic, după care a început să primească tot mai multe responsabilităţi, pe care le-a dus la capăt cu brio.

Astăzi, Szilágyi Róbert István este preşedintele executiv al UDMR Sălaj şi ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj. A intrat în politică în 2003, ca simplu membru al filialei UDMR Zalău, iar din 2009 a fost numit preşedinte executiv al UDMR Sălaj.

În anul 2012 a fost ales consilier judeţean. O scurtă perioadă s-a retras din toate funcţiile politice, în perioada 2014 – 2016, când a ocupat funcţia de subprefect al judeţului Sălaj. În 2016 a fost reales consilier judeţean şi ocupă până în prezent funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj.

Autobiografia politică pe scurt

“Am început în 2003 ca simplu analist politic în cadrul UDMR, imediat ce am terminat facultatea. În fiecare an primeam câte o atribuţie în plus şi, cum îmi spun şi colegii, am făcut faţă acestor provocări. Aşa am înaintat în ierarhia partidului. Am coordonat campanii electorale. În 2008 eram deja şeful de campanie, când am şi câştigat alegerile pe judeţ.

Din 2008 şi până în ziua de azi am fost şef de campanie. Am avut şi am o colaborare foarte bună cu colegii din teritoriu. De 18 ani lucrez în organizaţie şi deja e ca o familie, toată lumea ştie pe toată lumea. Din 2016 ocup poziţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, iar la sfârşitul săptămânii trecute am primit susţinerea oganizaţiei UDMR Sălaj pentru candidatura la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj. Am fost singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie şi cei din Consiliul Reprezentanţilor Judeţeni au decis ca eu să fiu candidatul UDMR  pentru funcţia de preşedinte”, ne-a declarat Szilágyi Róbert István.

Coordonează departamentele de investiţii şi programe publice din cadrul Consiliului Judeţean

Szilágyi Róbert István a venit în administraţie cu o experienţă importantă, având în vedere că timp de doi ani a fost consilier judeţean şi doi ani subprefect şi a ştiut cum funcţionează administraţia. Un aspect important de menţionat despre tânărul politician este faptul că are un avantaj faţă de ceilalţi colegi din politică. Acesta constă în studiile de specialitate finalizate în ştiinţe politice şi administrative, ceea ce îi oferă o bază de cunoştinţe mult mai aprofundată.

Cunoaşte cum funcţionează întregul mecanism din sistemul democratic, întregul sistem al administraţiei, deoarece a studiat în cei patru ani de facultate, faţă de alţii care au învăţat pe parcursul anilor ce înseamnă administraţie şi ce înseamnă politică.

Echipa de la judeţ a atras peste 100 de milioane de euro de la UE pentru investiţii

În ultimii trei ani şi jumătate, la nivelul Consiliului Judeţean Sălaj s-a format o echipă foarte bună. Szilágyi Róbert a primit ca atribuţii coordonarea Direcţiei de Dezvoltare şi Managementul Proiectelor, iar după două reorganizări făcute pentru a eficientiza întregul aparat administrativ s-a creat Direcţia de Investiţii şi Programe Publice, pe care o coordonează şi în acest moment.

Proiectele dedicate drumurilor judeţene (toate tipurile de lucrări) totalizează peste 435 milioane de lei (peste 88,9 milioane euro) având ca surse de finanţare fondurile europene, bugetul naţional şi cel al judeţului.

“Tot ce am realizat în aceşti ani, am realizat împreună cu conducerea judeţului. Am avut o perioadă eficientă, am reuşit să aducem prosperitate, să aducem peste 100 de milioane de euro, bani atraşi din fonduri europene. Peste 85 de milioane de euro sunt fonduri europene pentru drumurile judeţene. Reţeaua de drumuri judeţene este de aproape 630 de kilometri şi am contribuit eficient cu aceşti bani. Proiectele se află în diferite faze”, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Consiliul Judeţean Sălaj are investiţii de aproape 30 de milioane de euro în sănătate   

Din investiţiile făcute în sănătatea din Sălaj, o sumă importantă, în jur de 8-9 milioane de euro, este din fonduri europene, iar restul din fonduri guvernamentale şi fonduri proprii. 30 de milioane de euro se investesc în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. UDMR Sălaj are un aport important în ceea ce priveşte sumele atrase pentru investiţiile în sănătate. UDMR a contribuit de trei ori prin amendamente depuse de deputatul Seres Denes la Legea bugetului de stat.

UDMR Sălaj a adus aproape 35 de milioane de lei pentru modernizarea şi dotarea Spitalului Judeţean

În anul 2018, UDMR Sălaj a obţinut, printr-un amendament, 13 milioane de lei pentru Spitalul Judeţean, pentru extinderea, modernizarea Ambulatoriului, spitalizare de zi şi bloc operator. Din păcate, din aceşti bani s-au putut cheltui doar 150.000 lei, banii pentru Studiul de Fezabilitate.

În 2019, deputatul Seres Denes a depus un amendament pentru dotarea cu aparatură medicală a Spitalului Judeţean. Ca şi procedură de achiziţie, dotarea spitalului cu aparatură performantă a mers mai repede. Prin acest amendament, UDMR a adus 15 milioane de lei şi s-a reuşit să se cheltuie toţi banii, din fericire.

Pentru anul 2020, UDMR Sălaj a obţinut printr-un amendament alte 7 milioane de lei pentru achiziţionarea unui angiograf, deoarece la Zalău se doreşte crearea unui Centru Angio. Aparatura este foarte scumpă, de aproape 1 milion de euro, iar diferenţa de 3,2 milioane de lei va fi folosită pentru extinderea ambulatoriului pe verticală, unde va fi montat şi acest angiograf.

”Dacă facem o socoteală, avem 35 de milioane de lei aduşi de UDMR pentru Spitalul Judeţean. Încă nu am văzut niciun alt parlamentar să aibă depus un amendament care şi să treacă. Şi prin aceste amendamente, noi am demonstrat că lucrăm în folosul tuturor comunităţilor din judeţul Sălaj”, a menţionat Szilágyi Róbert István.

Tot prin intervenţia UDMR, Sălajul primeşte în acest an 27 de milioane de lei, adică mai mult decât dublu faţă de până acum

Un amendament la legea bugetului de stat susţinut de UDMR favorizează judeţele mai puţin dezvoltate, iar banii sunt împărţiţi în mod egal către toate judeţele.

Impozitul pe venit rămâne 100% la nivelul local, din care 63% rămâne la UAT, 14% rămâne la Consiliul Judeţean, 14 % rămâne la Finanţe pentru echilibrare şi 6% rămâne la dispoziţia Consiliului Judeţean în fondul din care  sunt ajutate UAT-urile pe secţiunea de funcţionare şi cofinanţare proiecte de importanţă locală.

“Noi, UDMR am fost cei care am cerut în 2019, ca acest 6% impozit pe venit să fie distribuit în mod egal la toate judeţele din România. În mod egal primesc câte 27 de milioane de lei toate judeţele, indiferent de mărime şi capacitatea financiară. La nivelul judeţului Sălaj, acest 6% reprezintă 12 milioane de lei, dar acum am primit 27 de milioane. Judeţul Cluj are 72 de milioane, dar primeşte 27 de milioane. Judeţele mari pierd, iar judeţele mici câştigă pentru ca să ajutăm comunităţile mai sărace să aibă aceeaşi posibilitate de a se dezvolta. La fel, tot UDMR a redus TVA-ul la apă şi canalizare la 9%”, spune Szilágyi Róbert.

Acord cadru multianual pentru reabilitarea drumurilor judeţene

Cu finanţare prevăzută şi asigurată de la bugetul judeţului, pentru  perioada 2020 – 2023, există 5 obiective de investiţii ce vizează proiecte de reabilitare şi modernizare a drumurilor judeţene cu o valoare ce depăşeşte 75.500.000 lei: DJ 108 D – Cehu Silvaniei – lim. jud. Maramureş; DJ 109 F: Fodora – DN1C; DJ 109 E: lim. jud.Cluj – Fodora – Rus; DJ 191 G: Crasna – Marin – Valcău de Jos; DJ 109 R: DN 1G (Chendrea) – Romita (DJ 108A). Pentru anul 2020 este prevăzută în buget suma de 15 milioane lei pentru reparaţii (covoare asfaltice) pe drumurile judeţene.

“Am obţinut un acord pe patru ani prin care avem peste 75 de milioane de lei la dispoziţie, cu care facem covoare asfaltice pe drumurile judeţene fără să mai fim nevoiţi să organizăm licitaţii”, mai spune vicepreşedintele Szilágyi Róbert.

Vrea să aducă un plus de valoare judeţului

După ce a fost validat de cei 107 membri ai Consiliului Reprezentanţilor Judeţeni UDMR, Szilágyi Róbert se declară pregătit din toate punctele de vedere pentru a prelua conducerea judeţului.

Amănunte pe acest subiect puteţi vedea şi în suplimentul Ştirile din Sălaj, care a apărut miercuri, 11 martie, împreună cu ziarul Sportul Sălăjean.

 


“Simt că am energia, capacitatea necesară şi am deja şi experienţa necesară de a ocupa această funcţie. Un mare impediment în toate aceste funcţii de conducere e bugetul pe care îl ai la dispoziţie. Proiectul meu pentru Sălaj este unul foarte simplu, de a aduce un plus de valoare judeţului prin orice posibilitate şi prin orice metodă. Mă gândesc la investiţiile pe care le are Consiliul Judeţean în domeniul infrastructurii rutiere şi în sănătate. Noi vrem să punem sistemul de sănătate la punct, astfel încât să avem un spital judeţean pe care toţi din jur să îl invidieze şi sălăjenii noştri să beneficieze de un serviciu medical de calitate. Avem deja 4-5 proiecte începute şi aş vrea să le văd finalizate. Aş vrea să demarez prin orice modalitate acţiunea de a aduce investitori în judeţul Sălaj. Bineînţeles, îmi propun să duc mai departe programele proprii ale Consiliului Judeţean şi pe care să le dezvoltăm pentru a fi mai aproape de nevoile comunităţilor”.

Szilágyi Róbert István,  preşedinte executiv UDMR Sălaj


Loading...
loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Ştiri din Sălaj