

Ioan Chirilă și Daniel David sunt candidați pentru funcția de rector al Universității Babeș – Bolyai. Conform regulamentului U.B.B, Art. 37. (1) Rectorul este ales prin votul universal al tuturor cadrelor didactice, cercetătorilor şi al reprezentanților studenților din Universitate
Dreptul de vot pentru alegerea rectorului este deținut de 1.431 de cadre didactice + 26 de reprezentanți ai studenților. Alegerea Rectorului va avea loc în 3 martie 2020, orele 9-17.
Argumentul SUPREM pentru alegerea lui Ioan Chirilă:
„uitaţi-vă ce echilibrat, ce deschis, ce liber a ajuns să fie mediul academic de la Cluj, care într-o Europă laică, chiar anti-religioasă alege un cleric drept rector! În concluzie, preotul Ioan Chirilă, profesor pentru generaţii şi generaţii de umanişti a demonstrat în cursul activităţii sale didactice meritocraţia, înţelepciunea, echilibrul şi puterea prin care să aducă noul, progresul şi dezvoltarea, acestea fiind argumentele pentru alegerea sa ca rector al Universităţii Babeş-Bolyai.” – a completat Bojor pe blogul său.
Teologul Ioan Chirilă a subliniat rolul universității ca loc privilegiat al întâlnirii tradiției cu excelența
„Privesc universitatea ca o unitate care ne responsabilizează pe toți”, a transmis pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă. Acesta a vorbit despre rădăcinile istorice extraordinare ale Universității Babeș-Bolyai și despre multiculturalitate ca atribut al ei.
„Există și o componentă teologică și o deschidere spre creația de cultură care aparține spiritualității și care face parte dintr-o paradigmă comunicațională contemporană chiar dacă vorbim de postmodernitate”,
a spus teologul Ioan Chirilă, adăugând că studenții trebuie considerați parteneri atât în actul didactic, cât și în actul de cercetare sau în mediul social.
Preşedintele Senatului UBB Cluj este un apropiat al Sălajului
Profesorul Ioan Chirilă este o personalitate apropiată Sălajului, judeţ în care a susţinut numeroare conferinţe cu teme diverse, iar sălile unde erau organizate aceste evenimente erau pline de oameni dornici să-i asculte învăţăturile. Ioan Chirilă este colaborator atât cu Episcopia Sălajului, dar şi cu Parohia Ortodoxă Sfântul Nicolae din Zalău, mai exact cu părintele paroh Ionuţ Pop, iar împreună au susţinut multe evenimente cultural-religioase. Profesorul Ioan Chirilă a fost coordonatorul tezei de doctorat a preotului Ionuţ Pop, aşa că legăturile profesorului clujean cu Sălajul sunt foarte strânse şi în aceste momente.
Părintele Ioan Chirilă este, începând cu anul 2004, profesor titular la disciplinele Vechiul Testament, Arheologie biblică şi Limba ebraică în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De asemenea, a fost decan al facultăţii în perioada 2004-2012, impulsionând dezvoltarea întregii activităţi a instituţiei. Începând cu anul 2012, ocupă funcţia de preşedinte al Senatului Universităţii Babeş-Bolyai, fiind – de asemenea – director (şi fondator) al Centrului de Studii Clasice şi Orientale Orientalia. A fondat şi condus şi Centrul de Bioetică al UBB (2007-2012). A publicat 10 volume de autor, a coordonat alte 17 volume, a publicat peste 100 de studii de specialitate în reviste de teologie şi de cultură din ţară şi din străinătate, articole, comentarii, recenzii etc. A coordonat şi a fost membru în mai multe proiecte de cercetare, a participat la manifestări ştiiinţifice.
VIDEO Dezbatere între candidaţii pentru funcţia de rector al UBB Cluj
