Connect with us

Ştiri din Sălaj

Şedinţă de urgență la Prefectura Sălaj pe tema “Coronavirus”

În cursul zilei de astăzi, 24.02.2020, reprezentanţi ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cu atribuții pe linia prevenirii și îmbolnăvirii cu noul Coronavirus, s-au întrunit în cadrul unei ședințe de lucru condusa de Virgil Țurcaș, prefectul județului Sălaj.

Au fost luate o serie de măsuri referitoare la solicitările Ministerului Sănătății și a Ministerului de Interne de a găsi spații pentru carantinizarea persoanelor sănătoase care sosesc din zonele afectate de îmbolnăvire cu Coronavirus.

Până la acest moment au fost identificate spații totalizând un număr de 70 de locuri aflate în clădiri care îndeplinesc normativele – să fie izolate de comunități, să fie prevăzute camere individuale, cu spații sanitare, să aibă toate facilitățile și utilitățile necesare pentru a asigura un trăi decent timp de câteva săptămâni, inclusiv catering.

Direcția de Sănătate Publică Sălaj – structura de specialitate a Ministerului Sănătății în teritoriu, va include toate persoanele care sosesc în România din localitățile afectate de coronavirus din  regiunile din Italia, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile.

Rugăm persoanele care au vizitat zonele declarate focar și nu au fost verificate de personal medical avizat, să ia legătura cu DSP Sălaj (0260662550), pentru a se asigura că nu sunt în pericol sau nu prezintă un risc pentru cei cu care intră în contact.

 

Informații despre Coronavirus

Conform informațiilor primite de la medici, Coronavirusul nu se transmite prin aer, se transmite prin contactul la nivelul suprafețelor, prin picăturile de tuse ajunse pe față, gura, nas, ochi.

Dacă o persoană bolnavă tușește și ajung picături, de exemplu, pe butoanele unui lift sau pe un scaun, ori pe o masă, cine va atinge aceste suprafețe cu mâna și apoi își va atinge fața, gura, ochii, va fi infectat.

Simptomele specifice infectării cu Coronavirus sunt următoarele: febră, tuse (de obicei seacă) și dificultate în respirație care apare după o săptămână. Este o boală care durează destul de mult, peste o săptămână, iar persoanele care suferă de această boală nu prezintă rinoree (scurgeri de materii fluide nazale), strănut sau durere în gât.

Perioada de incubație a Coronavirusului este între 2-14 zile, dar de puțin timp se sugerează că ar fi chiar de 24-27 zile. În această perioadă fără simptome individul este contagios și răspândește virusul.

Virusul rezistă timp de aproximativ o săptămână la temperaturi sub 20 grade Celsius, iar mai apoi la peste 25-30 grade Celsius este distrus. Virusul nu este rezistent la săpun, la dezinfectanți comuni, precum alcoolul medicinal.

În acest context, igiena mâinilor rămâne foarte importantă. Medicii recomandă cetățenilor să nu mănânce fără a se spăla pe mâini. Mâncarea ambalată devine în această situație cea mai sigură. O atenție deosebită trebuie acordată și pâinii neambalate. Cetățenii trebuie să aibă la ei șervețele umede dezinfectante, mai ales dacă nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini.

Este important să fie curățate cât mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante. Persoanele trebuie să acorde o atenție sporită la deplasarea cu mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la muncă.

Se recomandă ștergerea telefonului și a altor mijloace de comunicare electronică, mai ale a tastaturii, deoarece de obicei aceste obiecte sunt folosite des și se murdăresc repede. Folosirea și purtarea măștii de protecție ajută persoanele bolnave pentru a nu răspândi boala mai departe.

Medicii recomandă să fim atenți cu persoanele care se întorc din Italia. Ca măsură de precauție este bine să evitați întâlnirea cu acestea pentru o perioadă de două săptămâni. În conformitate cu prevederile legislației în vigoare, persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de izolare/carantină timp de 14 zile.

Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene. Cele mai afectate persoane de Coronavirus sunt cele în vârstă și cele cu boli asociate, aproximativ 80%. Cele mai afectate țări cu cazuri în creștere sunt China, Coreea de Sud și recent Italia. Persoanele de la noi din țară aflate în izolare sau în carantină nu sunt bolnave, ci doar persoane cu suspiciune de boală.

Prin precauție, prevenire, respectarea și îmbunătățirea măsurilor de igienă putem să ne protejăm cel mai bine și să evităm îmbolnăvirea cu Coronavirus. Facem apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate în respectarea măsurilor recomandate de medici și îi rugăm să păstreze un climat de calm, astfel încât să dea posibilitate autorităților și personalului medical să poată gestiona situațiile de urgență.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj