Connect with us

Ştiri din Sălaj

Alertă: Carne „cu virus din China”, depistată în 26 de județe din România


Inspectorii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au efectuat un control în Giurgiu, unde au descoperit carne care ar putea fi contaminată cu virusul H5N8, originar din China. Produsul s-a comercializat în alte 26 de județe, printre care şi Sălajul


Gripa aviară este în continuare un pericol major pentru populație, iar acest virus a izbucnit prima dată în China, această țară menținându-și poziția de vector al acestei boli care afectează atât păsările cât și omul. Mai rău, conform statisticilor, 60% dintre oamenii care contactează boala nu supraviețuiesc.

Cum a fost depistată carnea periculoasă în România?

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost notificată de Comisia Europeană, în data de 17 ianuarie, privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8.

Potrivit notificării, în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie. Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activitaților de comerț intracomunitar.

Reprezentanții DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe: Giurgiu, Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Ilfov și Bihor.

Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene.

Reprezentanții Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.

Sălajul a fost ferit de cele două alerte de gripă aviară, la găini şi curcani

“O apărut un focar în judeţul Maramureş, la începutul lunii februarie, în localitatea Sein. Automat s-au luat toate măsurile în ferma respectivă, prin eradicarea păsărilor. Era vorba despre o fermă de găini ouătoare. Produsele înainte de declararea bolii, ouăle au fost retrase de la consum şi au fost denaturate (distruse). Iar în judeţul Sălaj nu a intrat niciun produs, nici păsări, nici ouă. Noi am verificat toate depozitele alimentare care comercializează ouă şi produse din carne şi nu am depistat nimic de la fermele respective”, ne-a declarat directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin.

“A mai fost o alertă de gripă avriară în Ungaria tot în perioada respectivă, la o fermă de curcani, iar la fel în judeţul nostru nu a intrat nici un produs de la ferma respectivă. Au fost verificate toate magazinele şi depozitele şi nu am depistat nimic”.

Mircea Martin – directorul DSVSA Sălaj

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj