Connect with us

ATLETISM

SPECIAL. Liviu Unguruşan la 60 de ani – omul care a muncit la temelia culturismului  în Sălaj

Omul care a pus bazele culturismului, a înfiinţat prima secţie de culturism în Sălaj şi prima sală afiliată la Federaţie va împlini la data de 15 februarie frumoasa vârstă de 60 de ani. Ne-am propus ca pentru această ocazie specială, să ne amintim ce a făcut Liviu Unguruşan pentru culturismul românesc şi despre cum a promovat această ramură sportivă în judeţul Sălaj. Ce sport a mai practicat înainte de a veni culturist de performanţă, dar şi mesajul preşedintelui Federaţiei Române de Culturism şi Fitness şi urarea prietenilor, toate în acest material aniversar


Culturismul este o disciplină sportivă bazată pe exerciţii complexe pentru reliefarea şi creşterea volumului muşchilor, cel puţin aceasta este definiţia din DEX. Însă, pentru mulţi dintre cei care aleg să practice această ramură sportivă, culturismul reprezintă un mod de viaţă, un stil sănătos de dezvoltare şi în unele cazuri, este chiar o artă.

Deşi Sălajul este un judeţ mic, avem sportivi care excelează în acest sport şi care au pus judeţul nostru pe harta culturismului românesc şi nu numai. Nu a fost uşor, iar mulţi ochi erau sceptici cu privire la această ramură, dar un sălăjean a crezut în visul său şi a deschis larg porţile pentru ca un nou sport, culturismul, să se practice şi în Sălaj.

Desigur, vorbim despre Liviu Unguruşan. Născut la data de 15 februarie 1960, la Moigrad (comuna Mirşid), Liviu a fost cel care a pus bazele primei secţii de Culturism din Sălaj, în cadrul club AS Armătura Zalău. A devenit ulterior unul dintre cei mai mari culturişti ai judeţului, însă drumul a fost lung şi anevoios.

“Eu sunt cel care a adus culturismul în Sălaj. A fost foarte greu, deoarece am întâmpinat dificultăţi (…). La primul concurs din Zalău, organizat la Casa de Cultură a Sindicatelor, sala a fost arhiplină. Apoi, am început să facem demonstraţii pe Stadion, în pauza meciurilor de fotbal, dar şi în celelalte oraşe, Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei şi Jibou, iar rezultatele au fost mai mult decât încurajatoare. Încet-încet, Zalăul a devenit un nume în culturismul românesc”, ne spunea Liviu Unguruşan, într-un interviu acordat în urmă cu mai mulţi ani.

Anii au trecut, iar Liviu Unguruşan sepregăteşte să aniverseze frumoasa vârstă de 60 de ani. Ce ocazie mai bună de-ai ura un sincer şi călduros “La mulţi ani”, decât prin rememorarea unor momente importante din cariera sportivă, precum şi povestea sa de viaţă, pentru mai tinerii sportivi, pentru care Liviu Unguruşan ar putea fi un exemplu de urmat.

Atlet de performanţă la CSM Zalău

Liviu Unguruşan este cunoscut în lumea sportului ca fiind un culturist de succes. Puţină lume ştie, însă,  că tânărul din Moigrad şi-a început cariera sportivă la atletism.

Pe când avea doar 15 ani, Liviu a fost remarcat de antrenorul Radu Rusu şi a fost legitimat la CSM Zalău, atletism – secţia aruncări. A fost coleg de generaţie cu aruncători renumiţi, precum Cornel Milaş, Margareta Ghile sau Nicu Ţurcaş, deoarece regretatul Gheorghe Guşet şi Marcel Ţîrle au apărut ulterior în club.

În cariera de atlet, Unguruşan se mândreşte cu clasări pe podium la Campionatele Naţionale, iar recordul său personal la aruncarea suliţei este de 78 de metri. Din păcate, în anul 1983, Liviu a fost nevoit să renunţe la atletismul de performanţă din cauza unei accidentări grave la braţul de aruncare.

Multiplu medaliat la Naţionalele de culturism

Din cauza accidentării, Liviu Unguruşan a renunţat la cariera de atlet şi a fost atras de tainele altui sport, unul necunoscut pentru judeţul Sălaj la acea vreme. Vorbim de culturism, sportul care avea să-i aducă multe satisfacţii de-a lungul carierei.

A reuşit să înfiinţeze prima secţie de culturism la AS Armătura Zalău, una afiliată la Federaţia Română de Haltere şi Culturism. Primul rezultat notabil reuşit de Liviu Unguruşan a fost o medalie de argint la Campionatul Naţional din 1988, an în care a primit şi trofeul pentru cel mai mare progres realizat într-un an.

Cooptat în lotul naţional al României!

Rezultatele sălăjeanului erau din ce în ce mai bune, iar acestea nu au fost trecute cu vederea, astfel că a urmat şi cooptarea în lotul naţional al României, alături de care a participat la o serie de competiţii internaţionale. A mai avut clasări pe podium la Campionatul Naţional şi în anii care au urmat, după care a fost nevoit să renunţe la sportul de performanţă din cauza lipsei condiţiilor de pregătire.

În paralel, Liviu Unguruşan a urmat şi Şcoala de Antrenori la Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1988, fiind la vremea respectivă singurul antrenor calificat din Sălaj.

O perioadă a renunţat la culturism, dar a revenit în forţă la competiţiile de masters, demonstrând tuturor că se poate face sport şi de la 40 de ani.

Liviu Unguruşan şi-a înfiinţat propriul club

Prin experienţa acumulată de-a lungul anilor, Liviu Unguruşan a dobândit o serie de cunoştiinţe pe care a dorit să le transmită mai departe, pentru a ajuta tinerii să atingă performanţa în această ramură sportivă. În acest sens, Liviu a înfiinţat propriul club: CS Alfa Zalău.

Chiar dacă nu are o istorie îndelungată, noul club condus de Liviu Unguruşan a reuşit să descopere şi să lanseze talente şi campioni la Culturism, dar şi la Skandenberg.

Deşi ocupa poziţia de preşedinte la CS Alfa, Liviu Unguruşan a continuat să participe la competiţii naţionale şi internaţionale de masters. A avut succes şi aici, reuşind să câştige multiple medalii de aur, argint şi bronz.

Premiat pentru întreaga activitate

Era toamna anului 2013, când la Bistriţa a avut loc Campionatul Naţional, care va rămâne în memoria sportivului şi arbitrului Liviu Unguruşan. De ce? Ei bine, Federaţia Română de Culturism şi Fitness a decis să îl premieze pe Liviu Unguruşan pentru întreaga sa activitate.

A fost apreciat şi este apreciat în lumea culturismului şi mereu şi-a dat interesul pentru dezvoltarea şi  promovarea acestui sport. Tocmai de aceea, preşedintele Federaţiei Române de Culturism – Gabriel Toncean – a ţinut să precizeze că… cine nu are un Liviu Unguruşan, să-şi cumpere!?

“Omul Liviu Unguruşan este o personalitate a culturismului românesc, un veteran pe care orice organizaţie sportivă şi l-ar dori în componenţă. Cine nu are un Liviu Unguruşan, să-şi cumpere”, ne-a spus preşedintele Gabriel Toncean.

Acesta a ţinut să remarce faptul că Liviu a fost şi este un exemplu pentru toţi sportivii care îşi propun să ajungă la performanţă, fără să recurgă la anumite metode pentru a ajunge la rezultatele dorite.

“Liviu a fost şi este unul dintre cei mai mari susţinători ai culturismului românesc. Atât ca sportiv, cât şi ca preşedinte de club, a fost un exemplu de moralitate şi de fair-play!”.

Gabriel Toncean, preşedinte Federaţia Române de Culturism şi Fitness

Mesaje de felicitare de la Federaţie şi de la preşedintele Gabriel Toncean

În această săptămână, Liviu Unguruşan va împlini frumoasa vârstă de 60 de ani. Cu această ocazie, preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness a ţinut să îi transmită un mesaj de suflet.

“Îmi doresc să ne ajute cât mai mult cu vasta lui experienţă şi să nu spună nimănui câţi ani are, fiindcă cine nu îl cunoaşte, îi dă maxim 48 – 50 de ani. În numele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, îi urăm un sincer LA MULŢI ANI!”, a fost mesajul transmis de Gabriel Toncean.

La ceas aniversar, şi prietenii îi sunt alături

Sâmbătă, 15 februarie 2020, va fi ziua în care campionul, sportivul, antrenorul, arbitrul, preşedintele Liviu Unguruşan va împlini frumoasa vârstă de 60 de ani. Prietenii şi familia îi vor fi alături în acest moment aniversar, iar – cu ocazia zilei sale de naştere, familia Florian Cristinel, Loredana şi Andrei au ţinut să-i ureze un mesaj de apreciere, mulţumire şi urări de bine.

“Cu ocazia zilei de naştere a domnului Liviu Unguruşan, eu şi familia mea, Florian Cristinel, Loredana şi Andrei, îi urăm gânduri bune, multă sănătate, fericire şi împlinirea tuturor dorinţelor. Cu această ocazie vreau să-i mulţumesc omului, sportivului, antrenorului Liviu Unguruşan pentru implicarea, dăruirea, susţinerea şi promovarea culturismului în judeţul Sălaj. Este unul dintre sportivii reprezentativi ai judeţului, omul care a pus bazele culturismului, a înfiinţat prima secţie de culturism în cadrul Clubului Armătura Zalău, prima sală afiliată la Federaţia Română de Haltere şi Culturism, în cadrul căreia a avut rezultate excepţionale, atât ca sportiv, cât şi ca antrenor. A fost primul antrenor de culturism al judeţului, omul de al cărui nume se leagă această ramură sportivă. Din când în când este bine să ne aducem aminte de oamenii de lângă noi, care s-au implicat şi care se implică în dezvoltarea comunităţii noastre, indiferent de domeniu, sport, sănătate, învăţământ etc. Mulţumim maestre şi un sincer LA MULŢI ANI!!!”.

Nouă, redacţia Sportul Sălăjean şi Ştirile din Sălaj, nu ne rămâne decât să-i adresăm felicitări pentru rezultatele obţinute până în prezent şi multă forţă de muncă pentru a-şi continua proiectele actuale. La mulţi ani, Liviu Unguruşan!

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in ATLETISM