Connect with us

Ştiri din Sălaj

Un pilot de pe elicopterul SMURD a devenit EROU. A trecut peste toate obstacolele pentru a ajunge cu inima la timp

A înfruntat ceaţa, a aterizat în curtea unei bisericii, a mers cu maşina civilă, toate pentru a ajunge la timp să predea cordul pentru un transplant


Un scenariu demn de film s-a desfăşurat la Oradea. Astfel, în municipiul judeţului Bihor a avut loc a şasea prelevare de organe, după cum informează colegii de la bihon.ro, de la un profesor în moarte cerebrală. S-a prelevat şi cordul, pnetru care s-a cerut elicopterul SMURD. Pilotul Victor Hălmăgian, căpitan comandant de aeronavă, a venit împreună cu colegul lui comandor, Ciprian Rusu, de la Jibou, cu un elicopter, până pe heliportul de la Spitalul Judeţean, după care a urmat o cursă contra cronometru.

Condiţiile de zbor nu era tocmai cele mai bune, fiind instaurată o ceaţă densă. Astfel, pilotul a fost nevoit să aterizeze şi a ales să o facă pe dealul Feleacului, stabilind ca acolo să se efectueze joncţiunea cu o maşină de Ambulanţă care să preia ficatul prelevat, dar şi două cadre medicale, elicopterul urmând să ia o altă linie aeriană.

Însă, vremea s-a înrăutăţit, iar pilotul a fost nevoit să aterizeze din nou, de această dată în curtea unei biserici din satul Mădăraş. Aici, sătenii, curioşi de ce se întâmplă, au aflat repede despre ce este vorba şi au sărit în ajutor. Astfel, un sătean s-a oferit să-l ajute pe pilotul Hălmăgian să transporte cordul la spitalul din Târgu Mureş, iar cei doi au pornit cu maşina săteanului spre spital pentru îndeplinirea misiunii.

În cele din urmă, Hămăgian a reuşit să ajungă cu bine la destinaţie şi a mers cu cordul până în faţa sălii de operaţie, predându-l unui asistent. Cordul a fost transplantat cu succes unui bărbat în vârstă de 47 de ani.

Sursa: bihon.ro

Sursa foto: bihon.ro

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj