Connect with us

Ştiri din Sălaj

Supravieţuitorul de la Auschwitz Vasile Nussbaum – lecţie scurtă şi atotcuprinzătoare la Şimleu

Conducerea Muzeului Holocaustului din Şimleu Silvaniei a organizat duminică aniversarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz. Cu scopul – binevenit cu orice ocazie – de a readuce în atenţie crimele nebuniei naziste.

Şi n-are rost să insistăm cu descrieri a ceea ce a însemnat demersul naziştilor pentru exterminarea evreilor, pentru că nu poţi reda grozăvia. Cifrele sunt seci, dar dacă le contempli şi te gândeşti la imaginile din documentarea Holocaustului poţi să-ţi faci o idee, iar dacă eşti o persoană empatică nu se poate să nu ţi se înmoaie picioarele – 6 milioane de evrei ucişi, din care 1,5 milioane au fost copii. Unii omorâţi pe loc, alţii în chinuri inimaginabile.

Fără să-i fie anunţată prezenţa pe afişul evenimentului (probabil organizatorii nu au fost siguri că va veni), supravieţuitorul de la Auschwitz Vasile Nussbaum, din Cluj, a spus la Şimleu în cuvinte puţine şi foarte simple absolut totul.

Şi anume că despre Holocaust, indiferent ce ai spune şi cât ai spune, poţi începe şi poţi încheia cu sublinierea că aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple vreodată. Dar cum facem să nu se mai întâmple? Păzind democraţia!

Pentru că abuzurile şi crimele sunt atributele regimurilor totalitare. Şi se ştie că puterea corupe, iar puterea absolută iţi ia minţile. Dacă societăţile sunt atente să funcţioneze democratic, vor putea evita crimele. Lucru valabil pentru întreg mapamondul, pentru că crimele nu sunt numai cele împotriva evreilor. Mulţumim, Vasile Nussbaum. Şi sperăm ca lumea să aibă urechi să audă şi să-şi ia seama la aceste spuse.

Binevenită a fost şi prezenţa la Şimleu a ministrului Transporturilor – Lucian Bode, anunţată pe afişul evenimentului cu majuscule. Au mai fost prezenţe notabile. Fără o ordine în funcţie de importanţa titlurilor, să punctăm că au fost prezenţi prefectul Sălajului – Virgil Ţurcaş, ambasadorul Rusiei, ambasadorul din Belarus, ataşatul militar de la ambasada Poloniei. Toţi au spus câte ceva audienţei. Au amintit de grozăvia Holocaustului şi, majoritatea, s-au plâns şi de alte lucruri, atât cât a considerat fiecare că a lăsat loc sfera evenimentului dedicat comemorării eliberării Auschwitz-ului.

Eu am plecat doar cu impresia celor spuse de Vasile Nussbaum. Dintre toţi cei de faţă, a trecut printr-un moment atât de greu cum ceilalţi nu-şi pot închipui. Poate fi motivul pentru care cele mai grele cuvinte spuse duminică la Şimleu au fost ale lui.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj