Connect with us

Ştiri din Sălaj

VIDEO: Statuia scriitorului maghiar Ady Endre dezvelită de liderii UDMR la Zalău


Zestrea de monumente de arhitectură urbană din municipiul Zalău s-a îmbogățit, azi, cu statuia poetului maghiar Ady Endre, datorită unui proiect propus în cadrul proiectelor ce au putut fi votate – Bugetare participativă 2020. Inițiativa acestui proiect aparține tineretului comunității maghiare și UDMR-ului


Duminică, 26 ianuarie, liderii UDMR Sălaj în frunte cu preşedintele Kelemen Hunor au dezvelit statuia marelui scriitor Ady Endre, amplasată pe Bulevard, în parcul cu “îngeraşi” orientată cu faţa spre sediul Primăriei Zalău.

La eveniment au participat deputatul Seres Denes, vicepreşedintele CJ Sălaj -, Robert Szilagyi, viceprimarul Zalăului – Nicolae Fazakas, dar şi sculptorul Biró Lajos, alături de alte zeci de persoane, de toate vârstele din comunitatea maghiară.

Poetul stă așezat pe un colț de bancă, parcă invitându-te să te așezi pe locul liber, lângă el.

Ady Endre (22 noiembrie 1877-27 ianuarie 1919) s-a născut în localitatea Érmidszent, care azi îi poartă numele, din fostul comitat Sălaj, azi județul Satu Mare.

În anul 1892, s-a înscris la Colegiul Reformat Wesselényi din Zalău, unde a luat bacalaureatul, în anul 1896. În timpul celor 4 ani petrecuți în Zalău, a locuit împreună cu fratele său mai mic, în casa Kenyeres, la unchiul său Séra Lajos. 

Aici a scris primele sale poezii care au fost publicate în Szilágysag. Din anul 2015, aceasta a devenit Casa memorială Ady Endre, fiind deschisă spre vizitare.

Ady Endre mai are statuie în Oradea şi Carei

Unul dintre cele mai interesante monumente de arhitectură urbană din Oradea este Halnaposok, ce prezintă patru poeți maghiari, printre care și Ady Endre. Scaunul lăsat liber îi îndeamnă pe turiști să se așeze la masă cu aceștia.

La Carei, a fost dezvelit, în 2017, grupul statuar Ady Endre – Otilia Marchiș Bölöni, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea poetului.

VIDEO

Ady Endre szobrot avattunk Zilahon

Az erdélyi magyar politikának az a feladata, hogy a helyükre kerüljenek a dolgok. Oda, ahová valók. Ma is ez történt Zilahon. Ady szobra a helyére került, arra a helyre, ami megilleti őt.

Publicată de Kelemen Hunor pe Duminică, 26 ianuarie 2020

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj