Connect with us

Ştiri din Sălaj

Comisia Europeană impune o creștere a taxei pentru depozitarea deșeurilor

În ceea ce priveşte dezvoltarea economico-socială a judeţului şi asigurarea cadrului necesar pentru furnizarea serviciilor comunitare de utilitate publică de interes judeţean, ca și competențe exercitate de către Consiliul Judeţean Sălaj, votului consilierilor județeni le va fi supus un proiect de hotărâre care vizează modificarea tarifelor aplicabile serviciului public de salubrizare al judeţului Sălaj.

Legat de modificarea tarifelor aplicabile serviciului public de salubrizare al judeţului Sălaj, potrivit prevederilor Legii nr.211/2011 privind regimul deșeurilor – începând cu data de 1 ianuarie 2020 – este obligatorie includerea în tarifele de salubrizare a „contribuției pentru economia circulară” în valoare de 80 lei/t, pentru deșeurile municipale destinate a fi eliminate prin depozitare, fiind o obligaţie impusă de Directivele Europene în domeniul protecţiei mediului.

Începând cu luna ianuarie 2019, a fost inclusă contribuția pentru economia circulară în structura tarifului de depozitare cu valoarea de 30 lei/t, iar cu luna ianuarie 2020 este obligatorie includerea în tariful de depozitare a acestei componente cu valoarea totală de 80 lei/t, însemnând o majorare cu 50 de lei/t.

Contribuția pentru economia circulară se aplică atât în cazul județelor care au implementat sisteme de management integrat al deșeurilor (SMID), cât și în cazul celor care nu au implementat sau nu este în uz și funcțional sistemul (SMID).

Judeţul Sălaj – printre puţinele judeţe care au reuşit să operaţionalizeze sistemul de management integrat al deșeurilor

Concret, la nivelul județului Sălaj, cu o cantitate totală de deșeuri municipale generată de cca. 49.000 t/an – în lipsa proiectului SMID – valoarea contribuției pentru economia circulară, ar fi de peste 3.920.000 lei/an.

Prin implementarea proiectului SMID, cantitatea programată – luată în considerare la calcul contribuției pentru economia circulară este de doar 23.054 t/an – diferența de cantitate fiind prelucrată spre valorificare.

Valoarea contribuției la economia circulară este de 1.844.320 lei/an, respectiv 47% față de situația fără SMID.

 

Mai multe pe acest subiect în ediția ziarului Sportul Sălăjean & Știrile din Sălaj ce va apărea miercuri, 29 ianuarie. 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj