Responsive Menu
Add more content here...


Artă, tradiție, cultură – o inițiativă a Asociației “Glasul Femeilor Sălăjene” la Someș-Guruslău

Activitatea din comuna Năpradea a reunit trei generații de femei sălăjene

by Tiberius NICODA
0 comment 784 views
A+A-
Reset

Vineri, pe 19 aprilie 2024, la Someș-Guruslău (comuna Năpradea), Asociația  “Glasul Femeilor Sălăjene” împreună cu un grup de muieri și tinere din localitate au desfășurat o activitate de punere în valoare a tradițiilor rurale din zonă, concretizate într-un muzeu etnografic local.

Înființat ca și muzeu folcloric la Someș-Guruslău, din inițiativa unei localnice – anume Marioara Jurcău -, în clădirea căminului cultural din localitate, există sub denumirea: “Muzeul Satului de Altădată”, muzeu înființat și decorat cu obiecte și bunuri donate de către localnicii zonei.

Ideea acestei acțiuni a fost aceea de a valoriza trecutul, prezentul cu viziune spre viitor prin interacțiunea a 3 generații – adică de la bunici, la prunci și la nepoți.

Mesajul principal al acestei acțiuni îl redăm mai jos, formulat de către participantele la eveniment.

“Cum trăim în secolul vitezei și parcă uneori uităm să mai trăim, noi membrele Asociației  „Glasul Femeilor Sălăjene” ne-am zis că-i musai nevoie sa facem ceva și pentru suflet noștri și ne-am propus să ne reamintim și să retrăim pentru câteva momente la muzeul din Someș Guruslău, alături de un grup de muieri din sat și un grup de adolescente câteva din obiceiurile și tradiționale pascale din vremea copilăriei noastre împletite cu mândre cântări bisericești!

Este de datoria noastră să nu ne uităm obiceiurile și tradițiile și să le transmitem copiilor și urmașilor noștri!
Am retrăit cu emoție și nostalgie la muzeul din Someș-Guruslău, alături de un grup de muieri implicate în tot ceea ce înseamnă păstrarea și transmiterea tradițiilor și obiceiurilor, unele din rânduielile premergătoare Sfintelor Sărbători de Paști, păstrate cu sfințenie în lumea satului românesc!

N-au lipsit bucatele de post și minunatele pricesne ce ne-au alinat sufletul”, au precizat doamnele de la Asociația “Glasul Femeilor Sălăjene”.

You may also like

Leave a Comment