Responsive Menu
Add more content here...


Aritmetica electorală între comicărie și absurd. Cum să aduni 200 de mii de semnături de la susținători pentru a candida și la votări să nu obții nici măcar pe sfert voturi

Există minciuni, minciuni sfruntate și statistici! Cum ne furăm singuri căciula

by Tiberius NICODA
0 comment 51 views
A+A-
Reset

Candidații la alegerile europarlamentare din data de 9 iunie 2024 sunt (sau ar trebui să fie) în toiul strângerii semnăturilor necesare pentru validarea candidaturilor. Pentru a se afla pe buletinele de vot la alegerile pentru Parlamentul European, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice și alianţele electorale trebuie să prezinte o listă cu semnătura și datele personale (numele și prenumele, data nașteriii, denumirea, seria și numărul actului de identitate) a cel puțin 200.000 de susţinători, respectiv 100.000 în cazul candidaților independenți.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor însoțite de lista susținătorilor este 10 aprilie. Colectarea semnăturilor în vederea validării candidaturilor nu este o cerință ieșită din comun, ci un exercițiu democratic care asigură relevanța buletinelor de vot, filtrând astfel candidații care nu au reușit să obțină sprijinul persoanelor din comunitățile lor.

În ciuda acestui fapt, numărul deosebit de mare de semnături necesare pentru candidații din România, perioada scurtă în care trebuie obținute precum și diferitele șiretlicuri operate, nu fac decât să demonstreze că partidele mici și candidații independenți pornesc în cursa electorală cu frâna de mână trasă, jucând după regulile partidelor care dețin monopolul scenei politice din țară. Număr de semnături peste pragul de 1% este recomandat de Comisia de la Veneția.

În Codul bunelor practici în materie electorală, Comisia de la Veneția subliniază că „Legea nu trebuie să impună colectarea semnăturilor a mai mult de un 1% de alegători din circumscripţia respectivă”.

În condițiile în care la alegerile europarlamentare din anul 2019, registrul electoral cuprindea 18.987.675 de cetățeni cu drept de vot, cele 200.000 de semnături necesare depășesc procentul de 1% recomandat, fără a mai menționa dificultatea logistică pentru colectarea de semnături, accentuată de faptul că un număr important de alegători români sunt dispersați în diferite orașe din străinătate.

Câţi europarlamentari trimite România la Bruxelles în 2024 ?

Alegerile au loc în România și se pregăteşte un an extrem de important din punct de vedere politic, pentru că în 2024 urmează să avem tot felul de alegeri, inclusiv alegeri europarlamentare care ar urma să aibă loc pe 9 iunie 2024.

Împărțirea numărului de europarlamentari pe statele membre, număr de locuri pentru fiecare stat se prezintă astfel: Germania 96, Austria18, Franța 74, Bulgaria 17, Italia 73, Finlanda 13, Danemarca 13, Spania 54, Slovacia 13, Polonia 51, Irlanda 11, România 33, Lituania 11, Țările de Jos 26, Croația 11, Belgia 21, Letonia 8, Cehia 21, Slovenia 8, Grecia 21, Cipru 6, Ungaria 21, Estonia 6, Portugalia 21, Luxemburg 6, Suedia 20, Malta 6…

Sincer peste toate jelaniile și teoriile conspirației și ,, grelei moșteniri” lansate în spațiul public de către unele partide și mișcări politice, cu referire la numărul mare de semnături de adunat și la timpul scurt pentru validarea candidaturilor pentru Parlamentul European și nu numai,cert este că de unde-i mult, mult se cere!

Totuși România are de trimis 33 de europarlamentari ceea ce nu este de ici, de colo chiar comparându-ne cu numărul de candidați trimiși de către alte țări în P.E.

Iată, avem o aritmetică electorală care frizează comicul și e de râs dacă n-ar fi mai mult de plâns.

Peste toate lamentările și văicărelile unora dintre candidați împreună cu ale lor partide, ba, că sunt multe semnături de adunat, ba, că e timpul prea scurt, odată ce te-ai prins în horă, trebuie ca să joci! Pentru că nimic nu este gratis și asta mai ales în mult prea elegantă exprimare spusă în ceea ce privește “lupta politică”  care la noi în România,de ani buni s-a transformat chiar într-o luptă de dat la gioale și țurloaie în care sunt mai des ca armă folosite multele lovituri date pe sub centura adversarilor.

Gratis este în viață și în special în politică doar cașcavalul din capcana pentru șoareci. În rest, cam totul se plătește și are un preț!

Pentru ca să poți candida, ești obligat ca să aduni pe liste semnăturile a minim 200 de mii de susținători, iar când numeri voturile ce ți se acordă, să nu aduni nici măcar sfertul acelora care au declarat că te susțin.

Nu este, oare, acest mod electoral legiferat, un fel de a ne fura singuri căciula?

You may also like

Leave a Comment