Responsive Menu
Add more content here...


Ansamblul Folcloric „Spiridușii Valcăului” – ambasadorii obiceiurilor tradiționale românești peste hotare

by Tiberius NICODA
0 comment 267 views
A+A-
Reset

Grupul condus de coregraful și instructorul Gabriel Boticaş a reprezentat Sălajul şi – implicit – România, la un renumit festival internaţional folcloric în Macedonia

În perioada 20 – 24 iunie, la inițiativa Ansamblului Goce Markoski din Skopje, Ansamblul de copii „Spiridușii Valcăului” a reprezentat cu brio comuna Valcău de Jos, județul Sălaj și – implicit România – la cea de-a X-a ediție a Festivalului Internaţional din Macedonia.

Grupul a fost înființat în urmă cu mai bine de patru decenii, în anul 1975. Succesul și afirmarea a venit în 1979 când grupul de la Valcău de Jos, reunit cu taraful de la Clubul Copiilor din Zalău (coordonat de prof. Bucsi Ioan) au participat la Festivalul Internațional de Folclor de la Zagreb (fosta Iugoslavie).

A fost cea mai tânără formație dintre cele 57 prezente, fiind catalogată și cea mai autentică și mai frumoasă. Presa iugoslavă a botezat-o ”Spiridușii Valcăului” denumire care a fost păstrată până astăzi.

Începând cu vara anului 2019, Gabriel Marius Boticaș este coregraful și instructorul de la „Spiridușii Valcăului”, împreună cu care au reușit să participe la diverse festivaluri folclorice naționale și internaționale.

De fiecare dată, micuţii au impresionat plăcut prin prestația lor și s-au dovedit buni ambasadori ai folclorului românesc.

Este demn de apreciat ce au reușit să facă de-a lungul timpului acest grup. Iar ceea ce este și mai important este faptul că an de an se găsesc tineri care intră în grup și astfel duc mai departe aceste frumoase obiceiuri de pe Valea Barcăului.

„Mulțumesc Consiliului Local Valcău de Jos şi instructorului coregraf Gabriel Marius Boticaș, care au făcut posibilă această deplasare!”, a menţionat Ioan Roșan – primarul comunei Valcău de Jos.

🇲🇰La invitația Ansamblului „Goce Markoski” – Dolno Lisiche/ Skopje/Macedonia, Ansamblul de copii Spiridușii Valcăului a reprezentat cu cinste si responsabilitate, comuna Valcău de Jos, județul Sălaj și în acelaşi timp România, la Festival Internațional de Folclor „Sf. Troica”.

🇷🇴Mulțumiri celor care au făcut posibilă participarea la acest festival, Maja Veljanoska Blazevska, Bobi Blazevski, autorităților locale din Dolno Lisiche, voluntarilor implicați în organizarea festivalului și, nu în ultimul rând, autorităților locale din Comuna Valcău de Jos, autorități care sprijină necondiționat și asigură continuitate pentru unul dintre cele mai vechi ansambluri de dansuri populare din județul Sălaj.

Scopurile festivalului, anume acelea de a apropia țările prin cultură, de a promova dansul tradițional macedonean, în rândul altor țări, de a crea un un spațiu atât de necesar legării de prietenii între popoare, între culturile acestora prin intermediul copiilor, au fost cu siguranță atinse, iar pentru asta transmitem sincere felicitări organizatorilor!”, a menţionat Gabriel Boticaş.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 26 iunie. 

 

You may also like

Leave a Comment