Aniversarea a 98 de ani a veteranului de război, colonel în retragere Marin Cranta

by Mihai POP
0 comment 350 views
A+A-
Reset

Unul dintre puținii veterani de război în viață din județul Sălaj care au luptat cu vitejie pentru apărarea pământului strămoșesc, colonelul în retragere – Marin Cranta – a împlinit azi frumoasa vârstă de 98 de ani. La ceas aniversar, veteranul a primit un tort tricolor


La ceas aniversar colonel în retragere, Cranta Marin, face frumoasa vârstă de 98 de ani, aproape un secol de existență, acesta fiind unul dintre puținii veterani de război pe care îi mai are județul nostru.

Marin Cranta poate să spună cu mâna pe suflet că şi misiunea sa pe acest pământ a fost una reuşită. La aniversarea celor 96 de ani de viaţă, cel mai în vârstă militar al Jandarmeriei Române încă ne mai poate da lecţii de viaţă…

A ajuns pe front, fără să îşi mai poată lua rămas-bun de la familie

A văzut lumina vieţii într-o zi friguroasă de Făurar (n. 1 februarie 1926), în comuna Gura Padin (comuna Olt). I-a plăcut de mic viaţa militară şi – cu multe sacrificii – a reuşit să urmeze Școala de Subofițeri din cadrul Centrului de Instrucție Jandarmi Timișoara.

Deşi avea doar 20 de ani, a participat în Al Doilea Război Mondial. În ’44, a fost înrolat pe front direct din şcoala militară, unde îşi urma cursurile de aproape un an. Nu a avut nici măcar să îşi ia rămas-bun de la familie.

A fost aruncat în focul luptei, la fel ca şi ceilaţi doi fraţi, plecați şi ei pe front.

Ne întrebăm cum reușește un om care a trecut prin experiența războiului să fie atât de longeviv? La aproape un veac de existență, secretul, spune domnul Marin Cranta, este o viață ordonată și cumpătată, în toate aspectele ei.

E o lecție pe care trebuie să o auzim toți și, mai mult, suntem datori să nu o uităm. Căci truda, sacrificiul și chiar sângele lor au redat României și nouă libertatea.

Zeci de ani a slujit Jandarmeria Sălaj

În toamna anului 1946, a ajuns pe meleagurile sălăjene, fiind înrolat în Legiunea de Jandarmi Zalău. În ’50, a fost transferat la Oradea, dar şi-a continuat viaţa la poalele Meseşului.

A revenit, s-a căsătorit cu o sălăjeancă şi s-a stabilit la Zalău, unde locuieşte şi în acest moment. Zeci de ani, a lucrat în cadrul Jandarmeriei Sălaj.

”La mulţi ani şi multă sănătate veteranului nostru, colonel în retragere Cranta Marin, la împlinirea frumoasei vârste de 98 de ani!🇷🇴👏Mesajul adresat de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sălaj.

Cinste onoare și Patrie!

Motto: „Armata este adevărata nobilime a țării noastre.” – Napoleon Bonaparte

Veteranii de război, invalizii și marii mutilați de război sunt un segment social aparte, pe care foarte rar îi mai întâlnim astăzi pe stradă.

Cei mai viteji dintre români – ultimii veterani ai țării, reprezinta o mica parte a tezaurului uman al Oștirii Române, unici supraviețuitori ai celui de-al doilea război mondial, ai lagărelor sovietice și naziste, ai temnițelor și injustiției regimurilor totalitare. Sunt acei care la chemarea tarii nu au întrebat, nu au comentat, nu au cerut, nu au pus în balanța sacrificiul propriilor vieți.

Domnul Colonel de Jandarmi CRANTA MARIN la cei 98 de ani pe care i-a împlinit este unul dintre puținii noștri veterani aflați încă în viață. Îl onorăm și îi transmitem cu această ocazie ani buni cu sănătate!

Veteranii au răspuns prezent, oferindu-și pentru apărarea ființei naționale și eliberarea gliei străbune bunul cel mai de preț – viata

Veteranii de război reprezinta o părticica din toți bunicii și străbunicii fiecăruia dintre noi. Roși de boli, striviți de vârsta, încă mai găsesc energia necesara de a ne mai aminti de țară, de responsabilitatea individului pentru neamul sau sau despre legătura omului cu pământul natal.
Dumnezeu să-i binecuvânteze!

Tiberius NICODA

You may also like

Leave a Comment