Angajaţii APIA Sălaj protestează – “Atragem cele mai multe fonduri europene, dar suntem cu nivelul de salarizare la anul 2015”

by Mircea ARDELEAN
0 comment 53 views
A+A-
Reset

Având mai multe nemulţumiri, angajaţii APIA Sălaj au protestat în această dimineaţă în faţa sediului din municipiul Zalău. Preşedintele de sindicat de la APIA Sălaj, Nicolae Brisc, ne-a spus şi o parte dintre doleanţeţe protestatarilor. Protestele continuă prin grevă japoneză între orele 10 și 11 în fiecare zi – formele de protest se vor intensifica şi s-ar putea transforma în greve

Chiar dacă APIA Sălaj are performanţe profesionale deosebite, veniturile nu sunt pe aceeaşi măsură. Ca urmare, funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, membri ai Federației Naționale a Sindicatelor (FNS) APIA, au participat marţi dimineaţa, la un protest spontat, ce a avut loc în faţa instituţiei. La protest a fost prezent şi Laurenţiu Ghiuruţanpreşedintele Sindicatului “Cartel Alfa” Sălaj.

Principala revendicare a protestatarilor este alinierea tuturor salariilor. Altfel spus, salariile angajaţilor APIA de la centrele judeţene trebuie să se ridice la grila angajaţilor de la APIA Bucureşti.

O mare durere a angajaţilor APIA este aceea că aceştia au rămas cu nivelul de salarizare la anul 2015!?

“Suntem singura instituție cu două grile de salarizare şi cu nivelul de salarizare la anul 2015. Pentru asta, APIA este prima instituție din România la absorbția de fonduri europene, peste 96 %. Și pe județul Sălaj, absorbim cele mai multe fonduri europene. În judeţ, am preluat cererile de plată de la 22.000 de fermieri. Gestionăm peste 65 de scheme de plată. Doar plățile în avans au fost de 9 milioane de euro. În Uniunea Europeană, media dosarelor pe angajat este de 250 de dosare pe funcționar, iar la noi în România este de peste 500 de dosare! Pe Planul Național Strategic 2023-2027, APIA trebuie să absoarbă 13 miliarde de euro. Altfel spus, volumul de muncă este foarte mare, iar salarii mici. Până când vom rezolva ceva, vom continua protestele prin grevă japoneză”, a declarat Nicolae Brisc – președintele de sindicat APIA Sălaj pentru ziarul Ştirile din Sălaj.


În lipsa rezolvării situației de discriminare salarială, funcționarii APIA amenință cu intensificarea formelor de protest

“Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, membri ai Federației Naționale a Sindicatelor APIA, continuă protestele prin grevă japoneză între orele 10 și 11 în fiecare zi.

Funcționarii sunt nemulțumiți din cauza faptului că, deși sunt foarte performanți, având o rată de absorbție a fondurilor europene de peste 96% în fiecare an, iar volumul de muncă este foarte mare, salariile acestora au rămas la nivelul anului 2015. Mai mult decât atât, aceștia consideră că se află într-o situație de discriminare, APIA fiind singura Agenție din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale care se află pe grilă teritorială.

În cazul în care grila salarială nu va fi uniformizată, membrii Federației Naționale a Sindicatelor APIA afiliată la CNS Cartel Alfa vor intensifica formele de protest, mergând până la grevă”, a declarat Laurian Octavian Mateescu – președinte FNS APIA.

Reprezentanţii APIA Sălaj: Fermierii pot sta liniştiţi – nu vor exista blocaje

De cealaltă parte, reprezentanţii APIA au ţinut să liniştească fermierii în ce priveşte aceste proteste spontane, precizând că activitatea instituției se va derula normal şi că nu există blocaje în efectuarea plăților aferente Campaniei 2023.

“Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind organizarea unor proteste spontane ale unor angajați ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, membri ai formațiunilor sindicale din cadrul Centrelor Judeţene, Directorul General APIA, Cornel TURCESCU, asigură pe această cale fermierii că în activitatea instituției nu există blocaje. Totodată, fluxurilor de lucru sunt parcurse normal în vederea autorizării și efectuării plăților, atât în sectorul zootehnic cât și vegetal. APIA continuă efectuarea plăților aferente Campaniei 2023 în același ritm susținut, astfel încât toți beneficiarii să primească în timp util banii cuveniți”, anunţă Serviciul Relaţii cu publicul şi comunicare din cadrul APIA Sălaj.

Mai multe ope acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 13 decembrie.

You may also like

Leave a Comment