An istoric pentru boxul sălăjean

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 110 views
A+A-
Reset

Nu mai încape urmă de îndoială că secţia de box este cea mai prolifică de la CSM Zalău. Această secţie a fost revigorată prin multă muncă, ambiţie, perseverenţă şi dăruire. Aceste ingrediente au făcut ca pugiliştii care practică boxul la CSM Zalău să devină unii dintre cei mai buni din ţară şi nu este an fără doi – trei campioni naţionali.În 2023 au avut rezultate de excepţie şi sportivi de la SCM Zalău sau ACS Ringul Sălăjean, cluburi care şi-au început activitatea ceva mai recent.

Anul 2023 a fost unul magic pentru secţia de box de la CSM Zalău, secţie care şi-a depăşit obiectivele, pugiliştii de la acest club reuşind să obţină un argint la Europenele de tineret, un aur şi două arginturi la Balcaniadă, 5 medalii de aur, 2 de argint şi patru de bronz la Campionatele Naţionale, reuşind, de asemenea, două medalii de aur, un argint şi un bronz la Cupa României.

Până anul trecut, la nivel european, judeţul Sălaj avea 3 medalii. Un loc 3 cucerit de Roxana Ciordaş la Campionatul European de juniori din 2008, un loc 3 obţinut de Adrian Popuţea la Campionatul European Studenţesc în 2009 şi un loc 3 cucerit de Diana Tănăsescu la Europenele de juniori din 2022.

Tot Diana Tănăsescu avea să aducă şi prima finală europeană din istoria boxului sălăjean la Europenele de anul trecut. Pentru această ediţie, Diana avea să obţină argintul, însă, ţinteşte şi mai multe la ediţiile următoare şi visează chiar la o participare la Jocurile Olimpice. Tot în anul 2023, pugiliştii de la CSM Zalău au ajuns în trei finale la Campionatele Balcanice.

Până la ediţia de anul trecut, Sălajul avea un singur participant la această competiţie, Viorel Burde – medaliat cu bronz în anul 1977. Anul trecut, CSM Zalău a avut trei reprezentanţi, Rareş Grama (aur), Margareta Hidigan şi Maria Szatmari, ambele medaliate cu argint.

În urmă cu mai bine de zece ani, trei sportivi pregătiţi de maestrul Ioan Popa au obţinut titlu de campion naţional, iar în anul 2001, maestrul Ioan Dragoş obţinea tot trei tiluri naţionale, acestea fiind recordurile clubului. 

Asta până anul trecut, când secţia de box de la CSM Zalău a propus nu mai puţin de 5 campioni naţionali. În 2023, Rareş Grama (juniori), Diana Tănăsescu (tineret), Maria Szatmari (tineret), Margareta Hidigan (tineret) şi Paul Magdaş (seniori) au cucerit medaliile de aur la Campionatele Naţionale. De precizat ar fi faptul că pentru a face o economie la bugetul secţiei, clubul nu a participat la Cupa României de cadeţi, seniori U22, tineret şi seniori, având un număr mai redus şi la Cupa României la feminin.

De amintit este faptul că în 2023 au fost convocaţi la lotul naţional pentru pregătire şi participare la competiţii Diana Tănăsescu, Maria Szatmari, Rareş Grama şi Margareta Hidigan.În ceea ce priveşte secţia de box de la CSM Zalău, să menţionăm faptul că sunt 36 de sportivi legitimaţi activi la cadeţi, juniori, tineret şi seniori, masculin şi feminin, 6 în curs de legitimare şi 15 începători.

Prima medalie obţinută în 2023 a fost tocmai cea cucerită de Diana Tănăsescu la Campionatul European de Tineret din Armenia. A urmat Cupa României de la Iaşi, unde Rareş Grama a obţinut medalia de bronz. La Cupa României de la Ploieşti, Diana Tănăsescu şi Maria Szatmari au cucerit medaliile de aur, în timp ce Kallos Alexandra a obţinut argintul la aceeaşi competiţie.

Ulterior, Paul Magdaş avea să devină campion naţional la Naţionalele de Seniori U22, în timp ce la Campionatul Naţional feminin s-au obţinut 6 medalii, dintre care trei de aur prin Margareta Hidigan, Maria Szatmari şi, bineînţeles, Diana Tănăsescu. A obţinut locul 2 Andreea Varga, în timp ce Kallos Alexandra şi Andreea Ardelea au obţinut medaliile de bronz. La juniori, Rareş Grama a devenit, în premieră, campion naţional la începutul lunii octombrie.

Au urmat Campionatele Balcanice, unde Rareş Grama a devenit campin, iar Margareta Hidigan şi Maria Szatmari au fost vicecampioane balcanice la tineret. Luca Fărcaş, locul 3 la Naţionalele de cadeţi, Paul Magdaş, locul 2 şi David Chiş, locul 3 – la Naţionalele de seniori  au fost ultimele medalii cucerite de pugiliştii de la CSM Zalău în anul 2023.Tot anul trecut, Antonio Moldovan de la SCM Zalău a obţinut medalia de aur la Cupa României, devenind şi campion naţional la Naţionalele de cadeţi.

Tot de la SCM Zalău vine şi David Anton, medaliat cu bronz la Naţionalele de seniori. De la ACS Ringul Sălăjean, Andreea Inceu a fost medaliată cu argint la seniori, în timp ce Diana Lăpuş a obţinut medalia de argint la cadeţi.

La seniori, a fost medaliată cu bronz şi Roxana Alexoaiei. Aşadar, boxul sălăjean se află pe un drum bun şi anul acesta pot fi obţinute rezultate şi mai bune de către sportivii cluburile de box din judeţul Sălaj.

You may also like

Leave a Comment