Responsive Menu
Add more content here...


Ambulanța pentru Monumente Sălaj a început lucrările de punere în siguranță a bisericii de lemn de la Noțig

A început intervenția de punere în siguranţă a bisericii de lemn din Noțig de către Ambulanța pentru Monumente Sălaj

by Mihai POP
0 comment 391 views
A+A-
Reset

Fiind provocarea anului pentru voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente Sălaj, intervenția de punere în siguranță a bisericii de lemn din Noțig a început sub auspicii bune.

Biserica de lemn din Noțig, un edificiu construit spre sfârșitul primei jumătăți a secolului XIX, este un lăcaș de cult mare, cu un turn-clopotniță înalt.

Primele demersuri pentru înlocuirea învelitorii stricate au început încă din anul 2021, fapt ce arată din nou, dacă mai este cazul, dificultatea organizării tuturor aspectelor necesare pentru ca o astfel de intervenție să poată avea loc.

Procurarea șindrilei a fost cea mai mare problemă, în cazul acestei biserici fiind necesare peste 30.000 bucăți de șindrilă. În acest context, efortul financiar al comunității a fost unul considerabil. În martie 2023, cu ajutorul alpinistului utilitar Flaviu Cernescu au reușit să pună o protecție provizorie peste spărtura apărută în învelitoarea coifului turnului.

Lucrările din acest an au debutat prin aducerea celor necesare intervenției: materiale, unelte, schelă.

Efortul a fost oferit de la Ambulanța pentru Monumente Arad, prin care voluntarii noștri tind să le mulțumească.

Munca la biserica de lemn a continuat cu îndepărtarea parțială a învelitorii vechi, refacerea lețuirii și așezarea primelor straturi de șindrilă nouă. S-a lucrat concomitent pe latura de sud, vest și nord a bisericii.

Alături de voluntari în prima săptămână au fost și pe voluntarii ajunși la Noțig ca urmare a organizării împreună cu RUF – Romanian United Foundation a unei tabere pentru tineri voluntari româno-americani / tineri din diaspora. La începutul săptămânii ne-au ajutat și tinerii voluntari sălăjeni ajunși pe șantierul nostru prin programul de voluntariat al prietenilor noștri de la Biblioteca Judeţeană „I.S. Bădescu” Sălaj.

Fără o bună organizare și implicare din partea comunității, intervenția de punere în siguranță a bisericii de lemn din Noțig s-ar fi dovedit mult prea dificilă. Aceștia au remarcat și au apreciat modul în care comunitatea din Noțig s-a mobilizat pentru a-i primi.

”Mulțumim în mod deosebit doamnelor Mariana Mureșan și Alina Zoicaș care ne-au ajutat la activitățile gospodărești și cele legate de masă în fiecare zi. De asemenea, apreciem disponibilitatea preotului paroh Victor Mureșan și a familiei domniei sale, care ne-a ajutat de fiecare dată când a fost nevoie. De un real folos a fost și implicarea domnului Romi Zoicaș. Gândurile și mulțumirile noastre merg și spre Viorica Iștoan și spre Daniel Victor Săbăceag fără de a căror implicare în organizarea lucrărilor de la bisericuța de lemn din Noțig tot demersul nostru ar fi fost mult, mult mai dificil dacă nu imposibil”, transmit voluntarii Ambulanța pentru Monumente Sălaj.

Menționăm că această intervenție de punere în siguranță a bisericii de lemn din Noțig nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar dat comunității de către Consiliul Judeţean Sălaj prin intermediul programului de finanțare „Protecția monumentelor istorice, de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”.

Șindrila a fost realizată de către meșterii Dorel Anghel Ștefan din Blăjeni (HD) și Andrei Ianc din Măguri (CJ).

Meșteri și ucenici: Balin Florin Mihai, Balin Maria, Mitru Bud, Flavius Pătru Berindea, Nicu Berinde.

Voluntari: Ruxandra Rednic, Delia Roșca, Sînziana Feleaga, Roxana Maria, Cara Denisa Barbu, Ana Maria Chende și Mario Costea.

Voluntari din SUA: Alexandra, Julia, Jessica, Bianca, Andrei (Andrew), David și Emma.

Echipa Ambulanța pentru Monumente Sălaj: Lehene Valeria, Bogdan C Pintea, Corina Caraba, Tania Criste Tivadar, Madalina Varga, Tudor Bonta și Bogdan Ilieș.

Ambulanţa pentru Monumente este un proiect inițiat de Asociația MONUMENTUM, coordonat și implementat în județul Sălaj de Asociația ARHAIC, și sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.

Finanţatori strategici ai Ambulanței pentru Monumente: PROFI România, DEDEMAN, DEWALT, Raiffeisen Bank și Rețeaua privată de sănătate Regina Maria.

 

You may also like

Leave a Comment