Ambasadorii culturii sălăjene. Atelierul de Joc Popular – ansamblul care se implică activ în viaţa culturală

Un grup de sălăjeni, coordonaţi de Gabriel Marius Boticaş, au început de la zero şi muncind au devenit un ansamblu cu renume în ţară, dar şi în străinătate, participând la festivale internaţionale de folclor  

by Larisa SĂBĂDUȘ
0 comment 681 views
A+A-
Reset

 Atelierul de Joc Popular reprezintă mai mult decât un simplu loc de întâlnire pentru cei pasionați de tradițiile românești. Este un spațiu în care oamenii devin parte activă din actul cultural, nu doar spectatori. Înființat în ianuarie 2020, atelierul a început cu aproximativ 40 de adulți care au venit la cursurile de dans popular. La acea vreme, nimeni nu ar fi crezut că acele cursuri vor forma dansatori, care să facă parte dintr-un ansamblu profesionist.

Pandemia a adus o schimbare majoră, oprind activitățile culturale la nivel global. Cu toate acestea, Atelierul de Joc Popular a reușit să supraviețuiască și să se transforme. Ceea ce bucură cel mai mult echipa din spatele acestui proiect este faptul că ansamblul a fost creat exclusiv din dansatori și cursanți care au început dansurile de la zero. În prezent, ansamblul numără aproximativ 50 de membri activi, printre care se numără și 2-3 membri fondatori și un coregraf.

Pe partea de organizare a grupelor, atelierul oferă diverse opțiuni, în funcție de nivelul de experiență și vârstă. Există o grupă de începători, una de copii avansați, precum și grupe destinate copiilor între 6 și 10 ani și celor mici între 4 și 6 ani, care învață jocuri populare și se familiarizează cu ritmul. De asemenea, sunt și grupe pentru adulți, unii dintre ei participând doar pentru mișcare. Din septembrie, o nouă grupă de începători pentru adulți se va alătura atelierului.

Ansamblul participă activ la festivaluri și evenimente culturale, atât în țară, cât și în străinătate. În 2021, ansamblul a fost închegat, iar în primul an de activitate, a participat la Zilele Municipiului Zalău, debutând pe scenă. În 2022, membrii au reprezentat România la Festivalul Internațional de Folclor din Rimini, Italia, și au participat la singurul festival național destinat amatorilor din Mioveni, unde au obținut locul 1 la proba de obiceiuri.

Anul 2023 a fost unul plin de realizări pentru atelier, cu participări la două festivaluri internaționale: la Festivalul Cireșelor din Raianu, Italia și un alt festival internaţional din Grecia. De asemenea, ansamblul a obținut locul 1 la categoria dans popular la festivalul din Mioveni.

Cea mai mare realizare a anului acesta este câştigarea marelui premiu la Mioveni, unde se organizează singurul festival naţional pentru ansambluri amatoare.

Pe lângă participarea la evenimente, Atelierul de Joc Popular organizează și propriile evenimente, cum ar fi „100 de Socăcițe”, care a început în 2020, în online. De asemenea, atelierul colaborează cu Primăria din Valcău de Jos și organizează tabere de tradiții la Centrul Turistic din comună, unde se adună foarte mulţi participanţi, care se familiarizează cu tradiţiile din zonă.

Atelierul este sprijinit de Centrul de Cultură pentru unele deplasări, dar majoritatea activităților se bazează pe fonduri proprii. Fiecare participant contribuie la organizarea evenimentelor, iar interesul pentru această activitate culturală este în continuă creștere. Părinții îşi doresc ca și copiii lor să fie implicați în păstrarea și promovarea tradițiilor noastre.

Omul din spatele acestui proiect este Gabriel-Marius Boticaş, care a lăsat în urmă o carieră la Armata Română, pentru a se putea dedica promovării şi păstrării tradiţiilor. El a absolvit şcoala de coregrafi de la Cluj-Napoca şi în prezent este coregraful mai multor ansambluri de copii. Astfel că, el coordonează dănţăuşii de la Valcău de Jos, Cizer, Horoatu Crasnei şi pe cei din Ardud (judeţul Satu Mare).

“Alături de maghiari, avem unul dintre cele mai bogate folcloruri din Europa, iar Atelierul de Joc Popular demonstrează că aceste tradiții continuă să fie vii și relevante în comunitatea noastră. Cu fiecare eveniment, fiecare dans și fiecare tabără, membrii atelierului contribuie la păstrarea și promovarea tradiţiilor”, ne-a declarat Gabriel- Marius Boticaş

 Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 21 august. 

You may also like

Leave a Comment