Responsive Menu
Add more content here...


Alianţa USR PLUS vrea să câştige Primăria Jibou cu un manager ambiţios

by Stirile din Salaj
0 comment 18 views
A+A-
Reset

Omul cu care Alianţa 2020 USR PLUS vrea să schimbe faţa oraşului de pe Valea Someşului este licenţiat  în Ştiinţe Economice, este masterand în Management şi Marketing Economic, are specializare în Management Sanitar, dar şi studii postuniversitare în Administraţie Publică. Cornel Eugen Pop are 42 de ani, lucrează la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi din anul 2012 deţine o firmă de transporturi rutiere internaţionale. Alianţa  doreşte ca reprezentantul ei să fie chiar candidatul unic al Dreptei pentru Primăria Jibou!


Cine este, în primul rând, omul Cornel Eugen Pop şi care este pe scurt viziunea lui pentru Jibou?

Sunt jibouan de 42 de ani, căsătorit, tată a doi copii, cu rădăcini în satele Var şi Rona, crescut şi educat în oraşul de pe malul Someşului. Lucrez din 2008 la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi administrez o firmă de transporturi rutiere internaţionale din 2012. Aşadar, sunt de ambele părţi ale ecuaţiei – în sistemul public şi în cel privat, ca angajat şi ca angajator.

Sunt licenţiat în Ştiinţe Economice şi am continuat să studiez în acest domeniu la un Master în Management şi Marketing Economic, dar am absolvit şi o specializare în Management Sanitar la Sibiu. În ultimii ani, de când m-am apropiat de domeniul Administraţiei Publice, am absolvit la UBB Cluj, în 2018, studii postuniversitare în acest domeniu. Nu am privit aceste studii ca nişte simple certificări sau diplome – am vrut să învăţ cât mai mult posibil în fiecare domeniu în care lucrez. Cred în educaţie permanentă, la orice nivel şi la orice vârstă.

Viziunea mea şi a echipei din care fac parte – Alianţa USR PLUS, alături de care candidez la Jibou, poate fi rezumată simplu: Jibou – mai mult decât un oraş – o comunitate modernă! Un bun primar trebuie să fie în primul rând un bun manager, cu cunoştinţe în domeniul administraţiei publice, sociabil şi capabil să formeze şi să lucreze în echipă.

Cu ce fel de echipă şi oameni mergeţi la drum?

Oameni la fel ca mine, bine pregătiţi şi bine intenţionaţi, din mediul privat, în general, dar şi din cel public. Aici, când lucrezi “la stat” – încă se mai simte puţin o frică de sistem – dar pe aceştia îi rog să ia exemplul meu şi să se alăture proiectului nostru. Nu are de ce să-ţi fie frică dacă eşti corect şi îţi îndeplineşti serviciul cu cinste şi corectitudine.

Colegii mei, şi îi amintesc aici pe câţiva dintre ei: Teodora Tarba, Alin Hodiş, Mihai Tămaş, Nicu Indreieş, Mihai Nemeş, Alin Burde, Leontin Popa, Mircea Sav, Mihai Costin şi alţii – sunt oameni cunoscuţi în Jibou, oameni ce nu “au intrat în politică” să le fie lor bine – ci ca să trăim şi să ne fie tuturor mai bine acasă, la Jibou.

Pe parcursul campaniei electorale fiecare dintre noi, eu ca şi candidat la Primăria Jibou şi colegii candidaţi la Consiliul Local ne vom prezenta în faţa jibouanilor. Vom merge către cetăţeni cu proiecte şi cu modul în care noi vedem construcţia Jiboului în următorii 4 ani. Ne dorim să construim împreună cu ei o comunitate, ne dorim să scoatem Jiboul din paradigma de mic orăşel din Sălaj. Putem evolua la mai mult decât suntem acum şi mai ales putem să trăim fericiţi într-un oraş modern, indiferent unde ne aflăm în societate – cu toţii merităm o administraţie locală performantă care să facă posibil acest lucru.

Proiecte în programul local al USR PLUS

l Pe scurt – aş începe cu ce vedem noi prioritar pentru Jibou la nivel de servicii administrative – o profesionalizare şi o deschidere către nevoile reale ale cetăţenilor din partea Primăriei Jibou – un Birou Unic care să rezolve mai uşor problemele jibouanilor în relaţia cu autorităţile locale, fără a mai fi nevoiţi să bată la prea multe uşi închise. Vrem să implementăm cu adevărat transparenţa în luarea deciziilor de către Consiliul Local. Cetăţenii trebuie să ştie când, cum şi ce face Primăria pentru ei. Filmarea şi transmiterea live ar fi un bun prim pas în acest domeniu.

l În domeniul infrastructurii credem că e necesar să începem, pentru că va fi de lungă durată, să muncim la proiectul părţii a doua din centura Jibou – camioanele nu au ce căuta într-un oraş modern, vrem să scăpăm de poluarea şi de traficul fără rost din zona Pieţei Alimentare.

Că am amintit de aceasta – Piaţa are nevoie rapid de o nouă înfăţişare şi de o modernizare la standardele secolului 21. Un accent pe investiţii în modernizarea tuturor străzilor, în special cele de la margine, nu doar la cele din centrul oraşului. Şi cetăţenii de acolo plătesc impozite la fel ca cei din zona centrală – deci merită aceleaşi condiţii.

l Educaţie – trebuie să investim în educaţia copiilor noştri pentru că investim în viitor, nu? Şi nu doar prin discursuri politicianiste la început de an şcolar. Este complet inacceptabil să avem două licee cu rezultate atât de diferite la Bacalaureat – ne putem implica ca autoritate publică locală prin consiliile de administraţie a şcolilor în iniţierea şi finanţarea de programe after-school.

l Fonduri Europene – le vânturăm prin presă că sună bine, dar nimeni nu scrie, negru pe alb, câte fonduri europene a atras actuala administraţie. E nevoie de specialişti adevăraţi în acest domeniu, lucru care lipseşte în acest moment. Ştim că foarte puţine fonduri s-au atras către comunitate şi s-a preferat varianta uşoară prin PNDL şi fonduri locale – dar mai multe despre acest subiect şi despre programul complet de guvernare locală evident în campania electorală.

l Nu trebuie să plecăm de la premiza că doar cei din spatele uşilor închise ştiu ce e mai bine şi ce-şi doreşte cetăţeanul. Noi trebuie să mergem către el, să-l consultăm şi implicăm în luarea deciziilor – bugetarea participativă este un exemplu în acest sens la Cluj sau Oradea.

De ce USR PLUS şi de ce acum?

De ce acum? Cred că vine, în viaţa fiecărui cetăţean, o vreme în care simte nevoie de a da ceva înapoi societăţii care l-a crescut, educat şi format ca om. Dacă noi, ca oameni, simţim că suntem împliniţi în familie, în carieră – cred că atunci e momentul optim de implicare. Iar eu, la puţin peste  40 de ani, cred ca am toate atuurile în acest sens – forţă, maturitate, putere de muncă şi concentrare maximă. Avem colegi tineri şi mai puţin tineri, dar majoritatea din USR PLUS suntem în acelaşi segment de vârstă: 35 – 45 ani. Iar, la vârsta aceasta, când poţi clădi ceva nou, fără compromisuri de orice fel, fără obiceiurile din vechile partide, USR PLUS a fost alegerea naturală şi logică.

Ce e diferit la USR PLUS faţă de partidele clasice?

În primul rând este vorba de oamenii din USR PLUS şi nu de partid. Suntem o echipă, alături de care, de aproape 4 ani, deşi nu am fost prezenţi în Consiliul Local Jibou (USR participă la primele alegeri în decembrie 2016), am încercat, şi zic eu şi reuşit într-o oarecare măsură, să ne implicăm cât mai mult în viaţa socială şi politică a oraşului Jibou.

Amintesc doar cele aproape o mie de semnături strânse la cort în centru, în vara lui 2018, de către membri şi voluntari în campania “Fără Penali în Funcţii Publice”. Tot în 2018 am avut o acţiune de ajutorare a unor şcolari şi preşcolari din familii sărace – cu ghiozdane şi rechizite – cu ajutorul unor colegi din Franţa.

Au urmat apoi proiecte şi petiţii adresate Primăriei Jibou – de exemplu am încercat să convingem Consiliul Local să-şi transmită live şedinţele, să acceseze bani europeni pentru internet Wi-Fi gratuit, implicare în rezolvarea unor probleme punctuale ale cetăţenilor etc… Deci, nu am apărut peste noapte, în prag de alegeri, ci am fost constant prezenţi şi am pus umărul la un Jibou mai bun.

La Jibou vor fi probabil mai mulţi candidaţi. E posibilă o Alianţă a “dreptei” – la fel ca la Zalău?

Orice e posibil dacă se doreşte, dacă discuţiile sunt transparente şi au ca rezultat final binele cetăţeanului. Noi, în USR PLUS, am avut alegeri libere interne, transparent organizate, fără a avea candidaţi impuşi sau împinşi în faţă. Suntem o echipă de oameni ce nu am mai deţinut niciun fel de funcţii în administraţia publică şi nu ne-am mutat de la un partid la altul. Dacă putem purta discuţii deschise şi oneste, ţinând cont de aceste lucruri, orice e posibil.

 


“Dragi jibouani, la fel ca în campaniile de la europarlamentare şi prezidenţiale, din 2019, ne vedem în stradă! Sperăm că actuala situaţie ne va permite să ducem o campanie pozitivă, pe idei şi proiecte, la firul ierbii, în care să explicăm cu cine, cum şi ce ne dorim pentru Jibou”.

Cornel Eugen Pop, candidat la funcţia de  primar al Primăriei Jibou


 

You may also like

Leave a Comment