Responsive Menu
Add more content here...


Alexandra Chira, ambasadoarea Sălajului la Festivalul Naţional “Regina Sânzâienelor” din Bucovina

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 25 views
A+A-
Reset

Tânăra interpretă de muzică populară va reprezenta judeţul la un conoscut festival naţional ce va avea loc în perioada 19 – 20 iunie, în Bucovina, la Suceava, la care vor mai fi prezenţi peste 40 de “ambasadori” din toată ţara

Festivalul Naţional “Regina Sânzăienelor” va avea în prima plan şi o sălăjeancă talentată şi pasionată de folclorul muzical. Este vorba de Alexandra Chira, care a fost desemnată ambasadoarea la acest cunoscut festival. Ajuns la ediţia a VII-a, festivalul se va desfăşura în perioada 19 -20 iunie, în Bucovina, la Suceava, unde vor fi prezenţi peste 40 de ambasadori.

Proiectul cultural presupune prezenţa a unor persoane cunoscute din toată ţara, dar şi de peste hotare, care prin tot ceea ce fac păstrează şi transmit mai departe tradiţiile zonei pe care o reprezintă.

“Sunt foarte bucurosă să mă alătur celorlalţi ambasadori în căutarea unei regine a sânzăienelor în calitate de reprezentant al judeţului Sălaj. Le mulţumesc organizatorilor şi le doresc de pe acum mult succes în realizarea acestui proiect atât de special, de frumos şi de unic”, a spus Alexandra Chira.

Cine este Alexandra Chira

Interpreta de muzică populară are 23 de ani şi o carieră de 15 ani  în domeniul muzicii populare, încununată cu numeroase premii cucerite la diverse festivaluri de profil. 

Succesul său se datorează sprijinului necondiţionat primit de la părinţii săi, completat cu foarte multă muncă. Printre cei care au sprijinit-o se numără şi solistul de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu, dar şi cunoscuta realizatoare TV – Marioara Murărescu, care i-a semnat coperţile primelor două CD-uri în care Alexandra este acompaniată la fluier şi clarinet de fratele ei, Alex-Teofil Chira, „Io-s fată de sălăjană”-2010 şi „Am crescut fată la ţară”- 2013.

La 19 ani, a câştigat finala concursului “Vedeta populară”, prima ediţie, în 2017, realizat de TVR1. Tânăra solistă de muzică populară a reuşit să îi impresioneze pe cei cinci membri ai juriului, interpretul de muzică tradiţională Grigore Leşe, poetul Mircea Dinescu, interpreţii de muzică populară Laura Lavric şi Constantin Enceanu şi realizatoarea TVR Elise Stan, care au desemnat-o câştigătoarea ediţiei.

Alexandra a concertat pe marile scene ale ţării dar şi în străinătate, a apărut în numeroase spectacole, filmări şi emisiuni: „Tezaur folcloric”, „Cerbul de aur”, „O dată-n viaţă” sau Festivalul „Strugurele de aur”.

Pe lângă faptul că este o fată cu un talent muzical deosebit şi cu multe trofee acumulate de-a lungul timpului, trebuie să spunem despre Alexandra Chira nu a neglijat şcoala. A terminat Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai” Zalău la profilul filologie bilingv engleză, după care a urmat facultatea de litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.

You may also like

Leave a Comment