Alegeri 2024. Ce cred românii despre comasarea unora dintre scrutine

Aproape jumătate dintre români nu vor comasarea alegerilor. Cei mai mulți aceștia sunt de părere că cele prezidențialele sunt cele mai importante, arată un sondaj realizat recent

by Mihai POP
0 comment 151 views
A+A-
Reset

Alegeri 2024. Aproape jumătate dintre români, respectiv 49,4%, cred că alegerile din 2024 ar trebui organizate separat. În același timp, 46,6% dintre alegători înclină spre ideea comasării unora dintre scrutine. Datele au fost culese în cadrul unui sondaj realizat de INSCOP.

Ce își doresc românii vizavi de tururile de alegeri din 2024

Varianta comasării primului tur al prezidenţialelor cu parlamentarele are cei mai mulţi susţinători. 82,9% dintre respondenți sunt de părere că această opțiune ar putea fi aplicată.

De asemenea, procentul celor care consideră că primul tur al alegerilor prezidenţiale ar trebui să se desfăşoare simultan cu alegerile locale este de 78%.  Totodată, peste 42 % dintre respondenți spun că alegerile prezidenţiale sunt cele mai importante din acest an. In același timp,  20,4% dintre cei chestionați cred că alegerile locale sunt cele mai importante.

Prezidențialele, considerate cele mai importante din acest an

4,7 % dintre românii intervievați spun că alegerile europarlamentare sunt cele mai importante din acest an. De asemenea, 12% dintre cei chestionați au precizat că toate scrutinele sunt la fel de importante, scrie evz.ro.

Cei mai mulți români cred că alegerile prezidențiale sunt cele mai importante. 42.3% dintre respondenţi au arătat că sesiunea de alegeri prezidențiale este cea mai importantă dintre cele care au loc în anul 2024.

Mai mult,  20.4% dintre românii intervievați au răspuns că alegerile locale sunt mai importante, în timp ce 18.1% spun că alegerile parlamentare contează mai mult. Doar 4.7% pun pe primul loc alegerile pentru Parlamentul European. De altfel, 11.9% spun că toate sunt la fel de importante, iar 1.8% că niciun scrutin nu este important.

„Alegerile prezidenţiale sunt privite de populaţie drept cele mai importante dintre cele patru scrutine care vor fi organizate în 2024, motiv pentru care competiţia prezidenţială va influenţa puternic dinamica electorală pentru celelelalte scrutine. În contextul dezbaterii publice cu privire la comasarea alegerilor şi a opiniilor diferite exprimate în spaţiul public, opiniile populaţiei sunt împărţite, aproximativ jumătate sprijinind ideea comasării, iar cealaltă jumătate optând pentru alegeri organizate separat.”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research. Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research.

Alegeri 2024. Variantele ideale alese de români

Alegerile prezindențiale sunt considerate importante de votanţii PSD şi ai PNL, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, dar și de cei cu un nivel de educaţie mai redus. De asemenea, gulerele albastre sau gri, locuitorii din Bucureşti şi din urbanul mare au aceeași opinie.

Pe de altă parte, alegerile locale sunt considerate mai importante pentru persoanele cu vârsta între 45 şi 60 de ani și de cei inactivi potenţial activi. Opinia este împărtășită și de locuitorii din urbanul mic.

You may also like

Leave a Comment