Responsive Menu
Add more content here...


Acțiune antidrog în Sălaj! Ce le-au transmis specialiștii conducătorilor auto

În prima săptămână a lunii iulie 2024, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) din Sălaj, în cadrul Agenției Naționale Antidrog, a demarat cu succes proiectul de conștientizare și prevenire a efectelor consumului de alcool și droguri la volan, cunoscut sub numele „DRIVE CLEAN”

by Mihai POP
0 comment 301 views
A+A-
Reset

La data de 4 iulie a.c., în cadrul Proiectului Național „DRIVE CLEAN”, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj și reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj au fost prezenți în trafic, unde au desfășurat activități de informare a conducătorilor auto cu privire la obligațiile legale pe care trebuie să le respecte, pentru a nu se expune riscului implicării în evenimente nedorite.

Proiectul „Drive Clean” este o inițiativă națională susținută de Agenția Națională Antidrog, în parteneriat cu Academia „Titi Aur”.

Proiectul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, inclusiv celor care doresc să obțină un permis de conducere și celor care deja dețin calitatea de conducător auto.

Are două obiective principale: asigurarea siguranței rutiere și prevenirea comportamentului adictiv, contribuind astfel la reducerea riscului de accidente rutiere cauzate de consumul de alcool sau droguri la volan.

Astfel, polițiștii Serviciului Rutier și reprezentanții Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj au transmis informații despre prevenirea consumului de substanțe interzise, dar și despre înăsprirea modului în care sunt aplicate pedepsele în cazul accidentelor mortale, provocate de șoferii aflați sub influența alcoolului, a drogurilor sau care conduc fără permis.

Au fost aduse în discuție prevederile Legii nr.213/2023, potrivit cărora infracțiunea de ucidere din culpă, comisă de o persoană care conduce un autovehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere, va fi pedepsită cu închisoare cu executare, fără a mai exista posibilitatea ca instanța să poată dispune suspendarea executării pedepsei.

Consumul de alcool sau substanţe psihoactive este interzis conducătorilor auto și crește probabilitatea implicării în evenimente rutiere, prin afectarea echilibrului, vitezei de reacție, capacității de coordonare a mișcărilor, felului în care se orientează în spațiu sau modului în care apreciază distanța sau viteza.

Conform reglementărilor Codului Rutier, toți participanții la traficul rutier, indiferent de calitatea acestora, au obligația legală de a adopta o conduită preventivă, care să ducă la evitarea producerii accidentelor, a pagubelor materiale și a pierderilor de vieți omenești.

You may also like

Leave a Comment