Responsive Menu
Add more content here...


8 mai – Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii

by Tiberius NICODA
0 comment 191 views
A+A-
Reset

Astăzi, 8 mai, sărbătorim Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii.

Este o zi în care celebrăm moștenirea lui Henry Dunant – a cărui viziune a dus la crearea Mișcării Mondiale a Crucii Roșii și Semilunii Roșii – și a numeroșilor voluntari care l-au urmat.

Ziua internaţională a Crucii Roşii a fost sărbătorită pentru prima dată la 8 mai 1948. Titlul oficial al zilei s-a schimbat de-a lungul timpului şi a devenit în 1984, Ziua mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii.

Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie a fost fondată acum mai bine de 160 de ani. În această zi este onorată moştenirea lăsată de Henry Dunant şi mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de voluntari şi personalului care lucrează alături de oamenii care au nevoie de protecţie, asistenţă, asistenţă medicală, ajutor social şi solidaritate. Mișcarea de Cruce Roșie și Semilună Roșie este formată din Comitetul Internațional al Crucii Roșii, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie și 192 de Societăți Naționale.

Voluntarii sunt primii care răspund nevoilor, lucrând neobosit pentru a-i sprijini pe cei mai afectați.  Aceștia se află pe teren în locurile afectate de dezastre și conflicte, verificând vecinii și străinii, conducându-i spre siguranță și îngrijire, acordând primul ajutor și distribuind materiale umanitare esențiale. Sunt oameni care, în mod obișnuit, îi pun pe ceilalți pe primul loc.

Cele şapte principii fundamentale ale Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie sunt:Umanitatea, Imparțialitatea, Neutralitatea, Independenţa, Voluntariatul, Unitatea și Universalitatea sunt principiile care stau la baza deciziilor și acțiunilor Crucii Roşii.
Simbolul Semilunii Roşii a fost adoptat la Convenţia din 1929, din considerente care ţin cont de religia popoarelor de pe alte meridiane iar ulterior, în 2005, s-a mai adoptat un nou simbol de protecţie – Cristalul (rombul) Roşu.

La noi, în România, Ziua Crucii Roşii Române este marcată, anual, la data de  4 iulie.

La mulți ani Crucii și Semilunii Roșii  precum și voluntarilor și membrilor acestei organizații oriunde s-ar afla!

You may also like

Leave a Comment