VIDEO. La Chieșd- tradițiile, cultura și educația se împletesc armonios

„România este patria noastră și a tuturor românilor. E România celor de demult și a celor de mai apoi. E patria celor dispăruți și a celor ce va să vie” spunea Barbu Ștefănescu Delavrancea

by Tiberius NICODA
0 comment 414 views
A+A-
Reset
Creare site web TANWEB

Un eveniment cultural deosebit, a avut loc – miercuri, 10 octombrie  – la Chieșd, unde s-a desfășurat vernisajul expoziției de fotografii și prezentarea interactivă despre obiceiurile de nuntă din satele sălăjene.

Momentul special a fost organizat în parteneriat între Biblioteca Comunală Chieșd, Școala Gimnazială Nr. 1 Chieșd și Muzeul de Istorie și Artă Zalău.

La eveniment a participat şi primarul comunei Chieşd – Leontin Chiş – cel care a avut şi un discurs despre importanţa păstrării vii a tradiţiilor şi a obieciurilor de odinioară, şi care continuă şi în comuna Chieşd.


Cei de la Muzeul de Istorie și Artă Zalău au susținut o prezentare interactivă captivantă, oferind publicului o incursiune în obiceiurile de nuntă tradiționale din zonă, dezvăluind detalii și semnificații care au fost transmise din generație în generație.

Imaginile expuse au surprins momente autentice din nunțile sălăjene, reușind să aducă în prim-plan frumusețea și complexitatea acestor ritualuri străvechi.


În cadrul evenimentului s-a făcut prezentarea obiceiului de nuntă din Chieșd, intitulat „Găina”, susținută de Gurzău Viorica și Merlaș Lenuța, acompaniate de către Bologa Ghiță.

Invitatele au recreat, cu multă emoție și autenticitate, acest obicei specific locului, explicând atât simbolistica „găinii” în cadrul nunții, cât și importanța acestuia în păstrarea identității culturale locale.

Aceasta  a fost o ocazie unică de a celebra și de a redescoperi tradițiile locale, atrăgând atât tinerii, cât și generațiile mai în vârstă, într-un efort comun de a păstra vii aceste obiceiuri care definesc comunitățile din Sălaj.

„Într-o țară așa de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie și cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii strămoși de odinioară, mândru că poți spune: Sunt român!”, spunea Alexandru Vlahuță.

Naționalitatea, tradițiile și limba sunt mai scumpe decât libertatea, căci libertatea pierdută se poate recâștiga, dar naționalitatea și tradițiile niciodată!

Le adresăm și noi felicitări  tuturor pentru implicare!

You may also like

Leave a Comment