De 25 de ani, în cinstea martirilor şi mărturisitorilor morţi în temniţele comuniste, tinerii pornesc, în fiecare an, într-un pelerinaj, pe jos, lung de 165 de km.
Și-n acest an, în perioada 22 august – 1 septembrie, se desfășoară pelerinajul cu plecarea de la Șimleu Silvaniei spre Sighetu Marmației, pelerinaj moderat de preoții Florian Gui și Mihai Fechetă, cu binecuvântarea Preasfințitului Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
Pelerinajul spre Sighetu Marmației este un obicei care se află la cea de-a 25-a ediție
Aflându-se la cea de-a XXV-a ediție, prima fiind organizată în anul 2000, pelerinajul traversează teritoriul cele două eparhii greco-catolice, cea de Oradea și cea de Maramureș.
Conform obiceiului, în 22 august, la Simleu Silvaniei s-au întâlnit pelerini de diferite vârste, toti, însa cu suflete tinere, din diferite localitati si judete, pentru a strabate un drum a cărui destinatie este Sighetu Marmatiei, Cimitirul saracilor, un loc care pretinde tăcere, un loc sfânt în care se odihnesc episcopii noștri, fără de un mormânt anume, fără a avea o cruce anume, alături de alte si alte trupuri chinuite și aruncate în aceeași groapă, dupa moartea lor în închisoarea din Sighet. Pentru toți acestia, în memoria acestora, pelerinii străbat pe jos mai bine de 165 km, se roagă pentru ei, se roagă pentru beatificarea episcopilor, le descoperă viata și iau exemplu renunțând timp de zece zile la televizor, la telefon, la internet și la alte mofturi care le sunt permise acasă.
Memorialul Durerii de la Sighetu Marmației-loc de comemorare pentru pelerini în amintirea eroilor neamului
De-a lungul pelerinajului, pelerinii vor învăța să se roage împreună, să participe la Sfânta Liturghie și la Sfintele Taine, să renunțe la dorințele și la confortul personal cu scopul de a încerca zilnic să descopere diferitele dimensiuni spirituale ale înaintașilor, modele de oameni fermi și de credință.
Pe întreg parcursul pelerinajului, se va celebra Sfânta Liturghie. În mod special în data de 29 august, Sfânta Liturghie se va celebra în Memorialul Durerii de la Sighet, unde în fiecare an participă și foști deținuți.”, transmite Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică, de Oradea.
La fel ca și în edițiile precedente, cei care pornesc la drum vor avea câteva scopuri care definesc pelerinajul: rugăciune, jertfă, cinstirea martirilor și o provocare pentru tineri. De asemenea, pelerinii vor transmite un salut și o încurajare comunităților parohiale pe care le vor traversa.
S-a stins lumina în celula 3…
În mod special, în data de 29 august, Sfânta Liturghie se va celebra în Memorialul Durerii de la Sighet, unde, în fiecare an, participă și foști deținuți.
Scopul pelerinajului este comemorarea martirilor care au murit sau au îndurat tortură şi batjocură în închisorile comuniste, printre care se numără și Iuliu Maniu, victimă a dictaturii roșii, decedat în închisoarea din Sighet, alături de patru episcopi greco-catolici, canonici și mulți demnitari.
Când a murit, pe data de 5 februarie 1953, comandantul închisorii a anunțat la Bucureşti decesul lui Maniu, spunând doar atât:
S-a stins lumina în celula 3!