Responsive Menu
Add more content here...


La Crasna modernitatea continuă. Au fost inaugurate o nouă clădire școlară și muzeul satului

Invitați speciali la evenimentele desfăşurate marţi, 28 mai, au fost Kelemen Hunor - liderul UDMR, Seres Dénes - președintele UDMR Sălaj, prefectul Dari Toma, Szilágyi Róbert István - vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj sau senatorul UDMR, Kovács Irén

by Tiberius NICODA
0 comment 83 views
A+A-
Reset

Administrația publică locală actuală depune toate eforturile posibile pentru asigurarea unor condiții de viață optime pentru locuitorii comunei Crasna. O administrație publică locală cu spirit de inițiativă, pricepută și capabilă, care este în stare să răspundă la provocările actuale, pentru a crea o societate puternică și calificată pentru nevoile prezente.

Primăria comunei Crasna sprijină procesul de păstrare a tradiției și modernizare localității, astfel încât acestea să se realizeze concomitent cu cerințele modernității și să contribuie la consolidarea și întărirea comunității locale.

Tradițiile, arta, cultura, educaţia și sănătatea sunt obiective importante pentru edilii comunei Crasna

Edilii comunei Crasna au o serie însemnată de realizări și proiecte finalizate, unele altele în curs de finalizare pentru comunitate și cetățenii ei. Recent, s-a reînnoit şi Muzeul Satului, un loc în care modernismul se îmbină cu tradiţiile şi obiceiurile!

Festivitatea de inaugurare a acestui obiectiv a avut loc cu mare fast marţi, 28 mai, în prezenţa unor invitaţi de seamă, precum Kelemen Hunor – liderul UDMR, Seres Dénes – președintele UDMR Sălaj, prefectul Dari Toma, Szilágyi Róbert István – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj sau senatorul UDMR, Kovács Irén.

Ansamblul muzeului s-a îmbogățit cu un foișor, dotat cu un cuptor tradițional, care a şi fost inaugurat cu această ocazie. Noul spaţiu va fi destinat pentru activități, precum programe tradiționale, concerte, expoziții, programe culturale și activități meșteșugărești.

A fost inaugurată Grădiniţa cu program normal

Din cauza unor probleme cu constructorul, lucrările de la Grădiniţa cu program normal au trenat puţin, au avut de suferit. Primarul Kovács István şi echipa sa de la Primărie au găsit soluţii, astfel că şi această investiţie în educaţie şi-a găsit finalitatea. Astfel, investiţia finanţată prin fonduri europene, dar şi cu un ajutor de la bugetul local, s-a finalizat cu brio.

La acest obiectiv a fost reabilitat interiorul, dar şi exteriorul. S-au înlocuit geamurile, uşile, s-a schimbat sistemul electric şi cel de încălzire, iar clădirea a fost anvelopată.

Marţi, în ziua în care s-a tăiat panglica de la muzeul satului, a fost inaugurată şi această investiţie. E o investiţie ce arată ca la carte, astfel că micuţii vor putea reveni “acasă”, acolo unde vor beneficia de cele mai bune condiţii. Să spunem că, pe perioada lucrărilor de la grădiniţă, preşcolarii din această unitate şi-au derulat activităţile în corpul Liceului Tehnologic „Cserey – Goga” Crasna situat în apropierea spitalului.

Tot pentru copiii din comunitate, Primăria pregăteşte alte două investiţii. Este vorba despre două locuri de joacă – unul pe strada Morii şi unul în apropierea Spitalului – pe care administraţia locală le va inaugura sâmbătă, chiar de Ziua Internaţională a Copiilor!

Educația și învățământul sunt prioritare la Crasna

Autorităţile locale au asigurat dotarea școlilor cu cele mai moderne echipamente digitale, mobilier și materiale didactice.
 Totodată, s-a construit un teren de sport multifuncțional. S-a  înlocuit pardoseala sălii de sport, s-au renovat vestiarele și băile. S-au făcut eforturi pentru susținerea copiilor familiilor în Marin și Crasna prin programul after-school, unde copiii au activitate după școală și beneficiază de o masă caldă. S-a suplimentat numărul locurilor de la 30 la 50.

Reabilitarea clădirilor școlilor din Marin, Huseni și Crasna sunt iarăși în atenția edililor comunei Crasna, iar la școala din Huseni lucrările sunt deja în derulare. Modernizarea clădirii Grădiniței cu program normal este de asemenea un fapt realizat. A fost construită la Crasna şi una dintre cele mai mari grădinițe din Sălaj, care cuprinde 8 săli de creșă și grădiniță cu jucării și materiale didactice noi, sală de mese, sală de sport, bucătărie, cabinet medical, spații administrative și un teren de joacă.

Pe lângă investiţiile în infrastructura şcolară, Primăria alocă şi sume de bani pentru buna desfăşurare a activităţii instituţiilor de învăţământ. Ba, chiar îi motivează pe elevi şi, la fiecare final de an şcolar, acordă premii în bani pentru copiii cu rezultate foarte bune la învăţătură.

Substaţia de Ambulanţă, o altă investiţie inaugurată în acest an

Recent, a fost predată şi Substația de Ambulanță, un obiectiv esențial pentru comuna Crasna. Tot în domeniul sănătăţii, în localitatea Marin vor începe în curând lucrările la un centru comunitar integrat. Mai mult, Spitalul din Crasna intră în reabilitare prin fonduri europene.

Totodată, s-a modernizat Căminul Cultural din Huseni. Extinderea capelei din centrul comunal este iarăși un obiectiv unde lucrările se află în derulare.

Modernizarea iluminatului public se extinde în toată comuna Crasna

Se realizează modernizarea iluminatului public pe toată raza comunei, prin înlocuirea și suplimentarea corpurilor de iluminat. Astfel, vor fi schimbate toate corpurile de iluminat şi, în plus, se vor face extinderi ale reţelei.

Pe Proiectul “Anghel Saligny”, autorităţile mai au de obţinut un aviz de la Electrica la proiectul cu privire la retehnologizarea şi extinderea staţiei de epurare în localitatea Crasna, proiect în valoare de peste 22 de milioane de lei.

Eforturi susținute pentru realizarea infrastructurii rutiere și pentru extinderea rețelelor de utilități

În paralel cu elaborarea proiectului pentru modernizarea ulițelor din comună, s-a asfaltat strada Meșteșugarilor, s-au reabilitat strada Popii din Marin împreună cu alte străzi. Totodată, au fost amenajate drumurile agricole, au fost reparate poduri și au fost montate podețe peste Văile Banului, Marinului și Mărtăuța.

S-a decolmatat Valea Marinului și râul Crasna. Se asfaltează străzile comunale pe o lungime de 9,41 km, lucrare al cărui termen de execuție este de 12 luni.

Se extind rețelele de apă și canalizare. S-a extins cu peste 10 km rețeaua de gaz, astfel, la ora actuală fiecare gospodărie din localitatea Crasna are posibilitatea de a se racorda la rețea! S-a lucrat bine, astfel că cea mai mare parte dintre lucrări au fost finalizate în luna decembrie 2023! În acest proiect mult aşteptat s-au construit aproape 10 kilometri de conducte pentru distribuția gazului metan către populație, iar peste 450 de gospodării vor fi racordate la reţea.

S-a obținut finanțarea pentru realizarea a 7,6 km de piste de biciclete. Acestea vor fi amenajate pe străzile Ciucei, Vărșolțului, Morii, Alszeg, zona centrală și se va face o legătură între satele Crasna și Ratin. Totodată, se extinde baza sportivă de la Crasna, odată cu realizarea primului teren sintetic cu dimensiuni normale din zonă.

Se are în vedere și construirea unui nod rutier în Crasna, care nu era inclus în proiectul iniţial. Până la urmă, cu ajutorul Consiliului Judeţean Sălaj, în comuna Crasna va exista un nod rutier al Autostrăzii Transilvania! Acest proiect este extrem de important pentru că ar atrage investitori noi în comună. Tot la acest capitol, putem aminti faptul că autorităţile locale lucrează la un proiect cu privire la realizarea unei centuri ocolitoare pe partea de vest a comunei, prin care s-ar degreva traficul de pe Drumul Naţional.

Iată, așadar, Primăria Crasna face eforturi susținute zi de zi pentru modernizarea comunei și pentru confortul cetățenilor din zonă.
Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 5 iunie.

You may also like

Leave a Comment