Responsive Menu
Add more content here...


21 Februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne. O sărbătoare ce promovează multilingvismul

by Mihai POP
0 comment 40 views
A+A-
Reset

Ziua Internaţională a Limbii Materne este o sărbătoare marcată anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică şi culturală, precum şi multilingvismul


A fost anunțată de UNESCO la data de 17 noiembrie 1999, pentru prima dată. Ulterior, a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost desemnat Anul Internațional al Limbilor.

Ziua Internațională a Limbii Materne se sărbătorește anual din februarie 2000 pentru a promova diversitatea cultural-lingvistică și multilingvismul.

Tema Zilei Internaționale a Limbii Materne din 2023 este „Educația multilingvă – o necesitate de a transforma educația”.

În Sălaj, cele mai întâlnite limbi materne sunt: româna, maghiara, romani şi slovaca.

Potrivit UNESCO, Ziua Internațională a Limbii Materne recunoaște că limbile și multilingvismul pot promova incluziunea, iar Obiectivele de Dezvoltare Durabilă se concentrează pe a nu lăsa pe nimeni în urmă.

UNESCO încurajează și promovează educația multilingvă bazată pe limba maternă sau prima limbă. Este un tip de educație care începe în limba pe care cursantul o stăpânește cel mai bine și apoi introduce treptat alte limbi.

Această abordare permite cursanților a căror limbă maternă este diferită de limba de predare să reducă decalajul dintre casă și școală, să descopere mediul școlar într-o limbă familiară și, astfel, să învețe mai bine.

You may also like

Leave a Comment