Responsive Menu
Add more content here...


14 mai, Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste

by Tiberius NICODA
0 comment 202 views
A+A-
Reset

În fiecare an, pe 14 mai, privim cu recunoștință către toți cei care au suferit și pierit în închisorile comuniste pentru curajul de a se opune regimului represiv, către cei care și-au pierdut libertatea fizică, dar niciodată pe cea de gândire.

Ziua de 14 mai 1948 a marcat cel mai mare val de arestări politice din istoria României și, totodată, începutul unei perioade în care exprimarea liberă și căutarea adevărului au fost plătite cu cel mai înalt preț. Au urmat ani de persecuție, suferință, închisoare și chiar moarte pentru „crima” de a apăra valorile, idealurile și credința în valorile democratice.

Ziua națională de cinstire a martirilor din închisorile comuniste este celebrată anual în data de 14 mai.

Ziua a fost instituită în memoria miilor de tineri, intelectuali, teologi și cetățeni din diferite clase sociale care s-au opus regimului comunist și arestați în noaptea dinspre 14 spre 15 mai 1948.

În timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată, destinate deținuților politic, în care au pătimit peste 3 milioane de români. Dintre aceștia, 800.000 au murit. Nu se știe numărul exact al victimelor, se estimează că au fost torturați sute de mii de oameni. Aceste numere NU includ viețile distruse ale familiilor, rudelor sau camarazilor acestora, ori pe cei care au rezistat comunismului prin alte căi, pe care numai Bunul Dumnezeu îi cunoaște de-antregul.

Noaptea de 14-15 mai 1948 a fost numită de către părintele Iustin Pârvu ca fiind „noaptea cea mai odioasă, cea mai criminală pentru istoria politică și socială din România”, fiind arestați, după unele surse, undeva la 10-15.000 de tineri din toată țara, marcând doar începutul unui nou val de arestări. Ce a urmat se știe.


Gulagul românesc a însemnat distrugerea clasei politice interbelice, epurarea intelectualităţii anti-regim. Represiunea din perioada comunistă a reprezentat o lovitură profundă dată societății românești, cu efecte adânci, care se resimt din plin și astăzi.

Dacă acestor oameni li s-ar fi dat șansa să se întoarcă în timp și să aleagă din nou, probabil mulți dintre ei ar fi ales exact la fel. Ar fi ales să lupte în continuare pentru crezurile lor, pentru dreptate și adevăr, să lupte pentru clădirea societății democratice de astăzi, fără să apuce să se bucure de roadele sacrificiului lor și fără să intuiască că istoria îi va confirma ca adevărate repere pentru generațiile următoare.

Ei reprezintă modelele noastre și, chiar dacă nu au cerut niciodată nimic în schimb, le suntem datori. Le suntem datori să ni-i amintim, dar și să integrăm în viețile noastre lecțiile pe care ni le-au lăsat moștenire.

Anul acesta se împlinesc șapte ani de când ziua de 14 mai a fost declarată „Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste″ prin legea 127/2017.

You may also like

Leave a Comment