11 noiembrie – Ziua Veteranilor din teatrele de operații

Sălajul are și el  militari care au participat la misiuni din partea Regimentului  69 Artilerie Mixtă „Silvania”

by Tiberius NICODA
0 comment 45 views
A+A-
Reset

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogaraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
În perioada 1996-2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

În conformitate cu legea pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului țării, veteran din teatrele de operații este acela care a participat, cel puțin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, la acțiuni militare, misiuni și operații desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni. Răniții, militarii invalizi, civilii invalizi sau personalul participant care a dobândit afecțiuni fizice sau psihice în zonele de operații, primesc calitatea de veteran din teatrele de operații indiferent de durata participării în respectivul teatru de operații.

După trecerea în rezervă sau în retragere, veteranii au dreptul la o indemnizație lunară neimpozabilă.Răniții din misiunile militare au și ei dreptul la o sumă de bani lunară, în funcție de gradul de invaliditate dobândit.

La nivel național, aproximativ de 30.000 de militari beneficiază, după model NATO, de astfel de indemnizații. Începând cu anul 1990, aceștia au luptat în misiuni și teatre de operații în Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Herțegovina, Somalia, Angola, Liberia și Etiopia.

Sălajul are și el  militari care au participat la misiuni din partea Regimentului  69 Artilerie Mixtă „Silvania”

Amintim aici  și despre Regimentul 69 Artilerie Mixta „Silvania” din Simleu Silvaniei  care a avut parte de acțiuni și activități în  teatrul de operatii din  Afganistan a membrilor Echipei de Consiliere si Legatură tip -Batalion Sprijin Lupta (OMLT CS)-, rotatia a III-a.

Nu uităm nici cele două  echipe de consiliere și legătură asigurate în teatrul de operații din  Afganistan, pe o perioada de un an de zile, de Regimentul 69 Artilerie Mixta „Silvania”. O altă echipa operatională de consiliere si legatura tip batalion din cadrul Regimentului de Artilerie Simelu Silvaniei a avut misiuni în  Afganistan, pentru a participa la instruirea militarilor Armatei Naționale Afgane. Astfel, un grup format din 31 de militari,a fost  cea de-a doua echipa din Sălaj care s-a deplasat în Afganistan.

Omagiu pentru recunoaşterea sacrificiului militarilor în misiuni internaționale

Ziua Veteranilor este celebrată în multe țări ale lumii, fiind cunoscută drept Ziua Armistițiului în Statele Unite, Marea Britanie și Franța. Președintele american Woodrow Wilson a proclamat, pentru prima dată, Ziua Armistițiului pe 11 noiembrie 1919, subliniind importanța eroismului celor care au servit. Primele manifestări includeau parade și minute de reculegere la ora 11.00 dimineața, iar între cele două războaie mondiale, această zi a devenit un simbol de omagiere a sacrificiilor făcute de veterani.
În perioada postbelică, Ziua Veteranilor a fost recunoscută drept omagiu adus tuturor veteranilor implicați în conflictele mondiale. România se alătură astăzi acestei tradiții internaționale, marcând cu respect și recunoștință sacrificiul militarilor care și-au riscat viața pentru interesele naționale în teatrele de operații de pe glob.
Așadar, la mulți ani veteranilor, oriunde v-ați afla!
Honor et Patria!

You may also like

Leave a Comment