11 ianuarie – Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale

by Mihai POP
0 comment 69 views
A+A-
Reset

În fiecare an, pe data de 11 ianuarie, în întreaga lume se marchează Ziua Mondială a rezervațiilor Naturale și a Zonelor Protejate. Această sărbătoare a fost aniversată pentru prima oară în anul 1997, la inițiativa mai multor asociații internaționale de activism ecologic. Data a fost aleasă pentru a reaminti că prima rezervație naturală din lume, Barguzinsky, situată pe teritoriul Rusiei, la nord-est de Lacul Baikal, a fost instituită în 11 ianuarie 1917

Doar împreună putem proteja natura!

Pe lângă obiectivul de a proteja anumite specii de plante și animale, anumite ecosisteme sau spectaculoase formațiuni geologice, ariile protejate au ca scop și conservarea unor moduri specifice, tradiționale, de viață. Acest scop, deși foarte important pentru specialiști este adesea ignorat de către restul lumii. Or, modul tradițional de viață, activitățile și practicile transmise din generație în generație ar trebui să devină un subiect de mare interes pentru fiecare dintre noi.

Și din acest motiv, pe teritoriul parcurilor naturale și a altor zone protejate, cu excepția unor zone de strictă protecție, nu sunt interzise activitățile agricole. Condiția impusă, însă, este aceea de a se respecta cu strictețe practicile tradiționale, astfel încât echilibrul natural să fie păstrat în zonele de protecție. Căci, una dintre principalele caracteristici ale practicilor agricole populare străvechi, este aceea că reușesc să păstreze un echilibru stabil între modificările pe care oamenii le aduc mediului și nevoile celorlalte specii care trăiesc în zonă.

Rezultatul acestui mod de viață este, așa cum am văzut cu toții, un mediu curat, cu ape limpezi, cu aer tare și pur. Pentru cei care ne vor urma, ar trebui ca noi, la rândul nostru, să le păstrăm așa cum le-am primit. Lucru pe care nu îl putem face decât împreună, ca o comunitate planetară!

„Zonele protejate și conservate sunt soluții de importanță critică în combaterea simultană a crizei duble produse de schimbările climatice și de pierderea biodiversității. Creșterea investițiilor în aceste zone poate contribui nu numai la protejarea biodiversității, atât pe tărâmul terestru, cât și în mediul marin, dar, de asemenea, poate ajuta la asigurarea rolului lor de importante rezervoare de carbon, ajutând societățile umane să facă față impactului schimbărilor climatice prin reducerea riscurilor asociate pericolelor legate de climă.”, declara de curând Madhu Rao, președintele Comisiei Internaționale a Ariilor Protejate.

La nivel național în România🇹🇩 sunt recunoscute 900 de rezervații naturale și monumente ale naturii🌿. Mai mult, ecoturismul este una dintre principalele forme de turism din țara noastră, ce promovează destinațiile în care natura și cultura ocupă un loc central.

De aceea, cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Rezervațiilor vă invităm să includeți în planurile voastre de vacanță din acest an una dintre rezervațiile naturale din țara noastră.

Dintre acestea amintim:

📍Rezervația Biosferei Delta Dunării – una dintre cele mai valoroase zone naturale din Europa, cu un habitat natural impresionant cu peste 300 de specii de păsări și peste 100 de specii de pești;

📍Rezervația naturală Gura Dobrogei – zonă deosebită din punct de vedere geologic și natural;

📍Cazanele Mari și Cazanele Mici – zonă geografică cu un peisaj unic, din defileul Dunării, caracterizat de stânci abrupte care străjuiesc apele impresionante ale fluviului;

📍Parcul Natural Retezat – Rezervație Naturală a Biosferei – cel mai mare parc natural din România, cu o faună și floră sălbatică spectaculoasă și un peisaj montan unic în țara noastră, caracterizat de creste alpine care depășesc 2000 de m, relief sculptural și numeroase lacuri glaciare, dintre care Lacul Bucura este cel mai mare. Parcul include rezervația științifică Gemenele;

📍Parcul Natural Apuseni – cu o suprafață de peste 75.000 hectare, este caracterizat de o frumusețe aparte dată de peisajul carstic. Aici se ascund peste 1500 de peșteri, trăiesc peste 1300 de specii de animale dintre care 150 protejate, iar bogăția floristică este reprezentată de peste 1550 de specii de plante, 100 protejate;

📍Rezervația naturală de zimbri Dragoș Vodă din Vânători Neamț – o zonă unică, în care puteți găsi animale pe cale de dispariție, precum: zimbrul, cerbul carpatin, cerbul lopătar, căpriorul, mistrețul, găinușa de munte.

Fie că alegeți una din rezervațiile naturale prezentate sau alta dintre cele 900, vă invităm în acest an să descoperiți România sălbatică și să admirați frumusețile naturale din țară noastră!

You may also like

Leave a Comment