10 octombrie -Ziua persoanelor fără adăpost

„Acasă nu este de unde ești, este locul în care găsești lumină când totul se întunecă.”- spunea un înțelept

by Tiberius NICODA
0 comment 44 views
A+A-
Reset
Creare site web TANWEB
Marcată pe 10 octombrie – Ziua persoanelor fără adăpost- îşi propune să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte oamenii care trăiesc pe stradă şi a celor care nu beneficiază de o locuinţă adecvată.
Ziua mondială a persoanelor fără adăpost a fost marcată pentru prima dată în 2010.
Conceptul acestei zile a luat naştere în urma discuţiilor dintre activiştii implicaţi în ajutorarea persoanelor fără adăpost din diferite ţări.
Ziua adresează şi nevoia unor locuinţe adecvate, sigure, curate, dotate cu toate facilităţile de bază. Expresia definește o categorie de persoane aflate în situație de risc social, persoane marginalizate deoarece, conform concepțiilor greșite, majoritatea consideră că acestea sunt de vină pentru situația dificilă în care se regăsesc, că nu mai au șanse de recuperare și de integrare în societate.
Potrivit celui mai recent sondaj dedicat persoanelor fără adăpost realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite , fenomenul oamenilor străzii este în creştere. Se estimează că peste 500 de milioane de persoane la nivel global nu au o locuinţă, iar cel puţin 3 miliarde nu au parte de locuinţe adecvate.
România are peste 31 de mii de oameni ai străzii
Persoanele fără adăpost (colocvial „oamenii străzii”) sunt persoanele lipsite de locuințe stabile și adecvate. Oamenii pot fi clasificați drept fără adăpost dacă: locuiesc pe străzi (persoană primară de adăpost); mutarea în adăposturile temporare, inclusiv casele prietenilor, familia și cazarea în situație de urgență; locuiesc în pensiuni private fără o baie privată sau fără securitate de proprietate (persoană terțiară fără locuință) . Definiția legală a persoanelor fără adăpost variază de la o țară la alta sau între diferite jurisdicții din aceeași țară sau regiune. Studiile de enumerare a persoanelor fără adăpost ale guvernului Statelor Unite includ, de asemenea, persoanele care dorm într-un loc public sau privat care nu este conceput pentru a fi folosit ca un loc de dormit obișnuit pentru ființe umane.
Oamenii care sunt fără adăpost sunt cel mai adesea incapabili să dobândească și să mențină o locuință sigură și adecvată din cauza veniturilor care sunt inconsecvente sau lipsesc cu totul. Sărăcia și lipsa adăpostului sunt interdependente. Nu există un consens metodologic privind numărarea persoanelor fără adăpost și identificarea nevoilor acestora; prin urmare, în majoritatea orașelor sunt cunoscute doar populațiile estimate fără adăpost.
Persoanele adulte fără adăpost sunt identificabile, în primul rând, după aspectul murdar, zdrențăros și poartă îmbrăcăminte neîngrijită.
Expresia definește o categorie de persoane aflate în situație de risc social, persoane marginalizate deoarece, conform concepțiilor greșite, majoritatea consideră că acestea sunt de vină pentru situația dificilă în care se regăsesc, că nu mai au șanse de recuperare și de integrare în societate.
Persoanele adulte fără adăpost sunt identificabile, în primul rând, după aspectul murdar, zdrențăros și poartă îmbrăcăminte neîngrijită.
La sfârșitul zilei, acasă nu este  unde am venit. Poate că acasă este undeva unde mă duc și nu am mai fost niciodată….
Căminul este singurul loc în care putem fi noi înșine și închidem negativitatea din lumea exterioară. Este atât de important să avem un loc unde să mergem și să ne simțim protejați de toate; este ceva ce merităm cu toții!

You may also like

Leave a Comment