Connect with us

Ştiri din Sălaj

Pesta porcină nu ne dă pace nici în 2020. Noi focare de PPA în Sălaj!


Zonele infectate provin de pe mai multe fonduri de vânătoare sunt Carastelec, Măgura, Lapiș (Nuşfalău), Chieșd, Panic, Plopiș, Huseni sau Șamșud, pentru care Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgență a aprobat în regim de urgenţă un plan de măsuri de combatere


În cursul zilei de astăzi, miercuri, 15 ianuarie, sub conducerea Prefectului județului Sălaj – Virgil Țurcaș, s-a întrunit în ședintă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sălaj.

Totul, ca urmare a confirmării de către IDSA Bucureșți a mai multor focare de PPA, în Fondul de vânătoare F31 Lapiș.

În acest sens, a fost aprobat un plan de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistreț, la nivelul Fondurilor de vânătoare din judetul Sălaj.

S-a stabilit zona infectată în conformitate cu Art 16. din Directiva CE 60/2002 și Ord. ANSVSA 185/2018 (8 km de la locul în care s-au găsit mistreții pozitivi) pe următoarele fonduri de vânătoare: Carastelec, Măgura, Lapiș, Chieșd, Panic, Plopiș, Huseni și Șamșud, cu localitățile aferente.

S-a stabilit și zona de control temporar, pe Fondurile de Vânătoare (parțial): Huseni, Panic, Zalău, Cehu Silvaniei, Crasna, Chieșd, Șamșud și Tusa.

Tot în cadrul acestei ședințe s-au făcut unele precizări, cu referire la Legea Nr. 242 din 20 decembrie 2019, privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2018 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 24/2016, privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman (ecarisarea teritoriului).

De asemenea, s-a prezentat o informare privind focarul de gripă aviară din județul Maramureș și s-au discutat unele măsuri preventive.

Măsuri întreprinse la nivelul județului Sălaj:

D.S.V.S.A. a realizat controale la depozitele de produse alimentare pe raza județului Sălaj, pentru a depista comercializarea produselor provenite din focar, atât cel din județul Maramureș, cât și a produselor provenite din Polonia sau Ungaria, unde în prezent se află focare de gripă aviară în evoluție.

Conform noului purtător de cuvânt al Prefecturii Sălaj – Florina Man -, în urma verificărilor, s-a concluzionat faptul că nu au fost identificate produse provenite din aceste focare.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj