Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Hereclean, o comună care devine tot mai atrăgătoare. GALERIE FOTO


În condiţiile în care numărul populaţiei creşte de la un an la altul şi aproape în fiecare sat apar case noi, administraţia locală  vine în sprijinul cetăţenilor şi vrea să asigure cele mai bune condiţii. S-au făcut extinderi la reţeaua de apă şi electricitate, dar urmează să se facă şi asfaltări, astfel că în baza unui proiect european se vor asfalta aproximativ 12 km de străzi şi uliţe în toate satele. Comuna condusă de Dobrai Francisc se va putea mândri cu peste 90% din străzi asfaltate, iar în viitorul apropiat cu reţea de gaz metan şi canalizare


Faţă de alte comune sălăjene, unde numărul populaţiei este în scădere, la Hereclean este exact invers. De la un an la altul, numărul celor care vin să se stabilească în această comună creşte, iar acest lucru se datorează în mod special distanţei scurte faţă de municipiul Zalău, dar şi condiţiilor oferite de administraţia locală.

Rolul echipei din Primăria Hereclean a fost de a atrage fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, pentru utilităţi şi pentru multe alte realizări care s-au făcut din 2008 încoace.

Administraţia condusă de Dobrai Francisc nu se opreşte aici şi a demarat alte proiecte importante prin care comuna Hereclean îşi va continua dezvoltarea în următorii ani.

Se circulă pe asfalt între Dioşod şi Bocşiţa

Şase proiecte pe PNDL II a depus administraţia locală din Hereclean, iar trei dintre ele au şi intrat la finanţare. Unul dintre aceste proiecte s-a finalizat  încă din anul 2018, fiind vorba de modernizarea drumului comunal DC 7, dintre Dioşod şi Bocşiţa. Pe acest segment se poate circula pe asfalt din 2018, fiind asfaltaţi 3,2 km. S-au mai făcut şanţuri betonate şi acostamente, iar valoarea proiectului a fost de aproximativ 2 milioane de lei.

Încă 12 km de străzi şi uliţe se vor asfalta în comună din fonduri europene

 Din punct de vedere al infrastructurii rutiere, comuna Hereclean stă foarte bine şi de-a lungul anilor, străzi şi uliţe din toate satele au fost puse la punct. Între timp, intravilanul comunei s-a mărit prin sutele de case care s-au construit în ultimii ani, astfel că s-au făcut străzi şi uliţe noi.

Toate acestea vor urma să fie asfaltate în anul 2020.În acest sens, administraţia locală a depus un proiect pentru modernizarea a 12 km de drumuri şi străzi în toate satele comunei. Acest proiect a fost depus şi pe PNDL, dar Primăria a ales să meargă pe “mâna” fondurilor europene. În ultimul an s-a lucrat la partea de documente, iar autorităţile mai trebuie să obţină unele avize. Constructorul a fost deja desemnat, iar lucrările vor putea începe din primăvară.

“Am prevăzut asfalt în toate satele din comună. Sunt aproximativ 12 km de străzi şi uliţe, care practic au rămas neasfaltate din proiectele anterioare. Nu puteam veni cu asfalt de la o lună la alta. Se construiesc case noi, se deschid uliţe noi şi acestea le vom asfalta în cadrul acestui proiect”, ne-a declarat primarul Dobrai Francisc.

Primarul speră ca acest proiect să fie finalizat până la finalul anului 2020. “Odată cu terminarea acestui proiect, mai mult de 90% din străzile şi uliţele comunei vor avea asfalt. Valoarea proiectului este este aproape 1,7 milioane de euro,  din care 700.000 de euro este din contribuţie proprie. Am decis să acoperim toate satele şi de aceea am alocat şi noi bani de la bugetul local. Sper ca în 2020 să se termine tot proiectul. A durat mai mult până s-au obţinut toate avizele de la drumurile naţionale”, a mai spus primarul.În Badon şi Dioşod se va asfalta cel mai mult, aproximativ câte 3 km. La Hereclean sunt prevăzuţi 2 km de asfalt, iar în Bocşiţa, Guruslău şi Panic, peste 1 km.

Din semestrul II, elevii din Dioşod vor trece pragul unei şcoli moderne!

Proiectul de investiţii de la Şcoala Gimnazială Dioşod este  finalizat în proporţie de 99%, astfel că – din semestrul II – cei peste 40 de elevi vor putea învăţa într-o şcoală modernă

Prin PNDL II, Comuna Hereclean a câştigat un proiect pentru reabilitarea şi modernizarea şcolii din Dioşod, acolo unde funcţionează şi grădiniţa. Clădirea era într-o stare deplorabilă, iar cei peste 40 de elevi şi preşcolari învăţau în condiţii precare.

Însă, prin acest proiect a cărui valoare a fost de 1,3 milioane lei, şcoala primară din Dioşod a fost reabilitată şi modernizată. S-a lucrat la acoperiş, la faţada clădiri, dar şi la interior, iar lucrările s-au şi finalizat în proporţie de 99%. Astfel, elevii vor păşi într-o şcoală modernă în luna ianuarie, când va începe semestrul II.

“Au fost lucrări serioase de reabilitare şi sunt mulţumit de cum s-a lucrat. Mă bucur că acum la Dioşod există o şcoală modernă, iar copiii vor avea condiţii foarte bune. Această investiţie era necesară, fiindcă şcoala din Dioşod are peste 100 de ani. Pardoselile erau foarte vechi, acoperişul era distrus, grinzile erau rupte şi era un pericol ca acolo să se mai ţină ore. Elevii se vor putea întoarce în această şcoală începând din luna ianuarie, când începe semestrul II. Până acum, cursurile s-au ţinut la căminul cultural”, ne-a informat primarul.

Fiind o comună foarte apropiată de Zalău, foarte mulţi copii învaţă la şcolile din municipiu. Din acest motiv şcoala de la Badon a intrat în conservare, la fel şi grădiniţa. În comună mai există şcoli cu clasele I – VIII, în centrul comunal, la Guruslău şi Panic, unde autorităţile se străduiesc să asigure cele mai bune condiţii pentru elevi.

Grădiniţă nouă, la Guruslău

La un alt proiect prin PNDL II lucrările stau să înceapă. Este vorba despre construcţia unei grădiniţe noi în satul Guruslău, care va avea patru săli. Încă din 2018 autorităţile locale au făcut demersurile pentru a obţine finanţare şi pentru construcţia unei grădiniţe noi în satul Guruslău, având în vedere că grădiniţa veche se prezintă în condiţii precare.

În acest an se va termina proiectarea, iar de la începutul anului 2020 lucrările vor putea începe, mai ales că deja firma care se va ocupa de lucrare a fost desemnată. S-a optat pe modeulul proiectare şi execuţie, pentru ca timpul să fie mai scurt.

Reţeaua de apă şi cea electrică au fost extinse

Fiind o comună care se extinde de la un an la altul,  primăria a fost preocupată să ducă utilităţile şi în zona caselor care s-au construit în ultima perioadă. S-a procedat în acest fel şi în zona agenţilor economici, astfel că în ultima perioadă s-a lucrat la cinci extinderi de apă. Valoarea lucrărilor a fost de 200.000 de lei şi investiţia a fost realizată cu bani de la bugetul local.  Totodată, s-a făcut o extindere şi a reţelei electrice.

Iluminatul public se va extinde.  Încă 50 de LED-uri se vor monta în comună

Încă din anul 2017, administraţia locală a decis să modernizeze iluminatul public în toată comuna şi s-a apelat la o firmă de specialitate din judeţul Cluj.În baza contractului de execuţie încheiat în luna mai 2017 s-a început modernizarea şi reabilitarea sistemului de iluminat public în comuna Hereclean. În primă fază, toate coruprile vechi echipate cu becuri de 70 – 250 W au fost demontate.

Acestea au fost înlocuite cu corpuri de iluminat moderne pe LED de 30 W, în toate cele şase sate, este vorba de Hereclean, Badon, Panic, Guruslău, Dioşod şi Bocşiţa.Aproape 500 de corpuri pe LED s-au montat în baza acestei investiţii. Cele mai multe corpuri de iluminat s-au montat în satul Badon (115 bucăţi), apoi în satul Dioşod (111), în timp ce în centrul comunal iluminatul public s-a modernizat cu 100 de corpuri pe LED.

Nici celelalte sate nu au fost omise, astfel că în Panic s-au montat 70 de corpuri pe LED, în Guruslău 60, iar în cel mai mic sat din comună, e vorba de Bocşiţa, au fost montate 26 de corpuri pe LED. Cum între timp au mai apărut străzi noi, autorităţile vor extinde reţeaua şi urmează să mai fie montate 50 de LED-uri.

“Ne gândim ca la anul să suplimentăm numărul lămpilor. S-au făcut extinderi şi ar trebui să mai cumpărăm 50 de lămpi care să fie puse în aceste zone”, a spus primarul Dobrai Francisc.

Primăria vrea să reabiliteze şi căminul din Bocşiţa

Partea culturală a comunei s-a dezvoltat intens în ultimii ani, astfel că aproape în fiecare sat, anual se organizează serbări, concerte şi alte evenimente. Acestea se ţin în căminele culturale, care de-a lungul anilor au fost reabilitate şi modernizate.

La Panic, Hereclean, Badon, Guruslău şi Dioşod, aceste clădiri arată impecabil, unele dintre ele fiind dotate chiar şi cu aer condiţionat. Doar căminul din Bocşiţa se prezintă în condiţii mai precare, dar autorităţile locale au în plan să îl reabiliteze. Acest lucru s-ar putea întâmpla în 2020, cu bani de la bugetul local.

Festival de colinde în centrul comunal

Referitor la evenimentele culturale din comună, să spunem că acestea au loc de mai multe ori pe an. Ultimul eveniment din 2019 a avut loc chiar înainte de Crăciun, când la căminul cultural din Hereclean a avut loc un festival de colinde organizat de Parohia Ortodoxă din Hereclean, în colaborare cu Primăria, Şcoala Gimnazială, Asociaţia Pro Hereclean şi Centrul de Informare şi Marketing Turistic.

Au participat mai multe grupuri de colindători din parohiile Badon, Bobota, Bocşa, Bocşiţa, Câmpia, Creaca, Hereclean, Sălăjeni, Treznea, Pogorârea Sfântului “Duh” din Zalău şi Liceul Ortodox “Sf Nicolae” din Zalău. Evenimentul a fost unul reuşit, iar Primăria Hereclean a fost partener şi a alocat sumat de 1.000 de lei.

În toată comuna se construieşte într-un ritm accelerat

Comuna Hereclean este atrăgătoare din multe puncte de vedere, iar distanţa scurtă până la oraş îi face pe mulţi zălăuani să se mute în Hereclean.

“De când sunt primar, cred că s-au făcut peste 300 de case în toată comuna.   Doar în Dioşod au apărut vreo 50. În fiecare an acordăm peste 100 de autorizaţii de construcţie, iar comuna s-a mărit semnificativ. Dacă la recensământ am avut 3.500 de locuitori, acum avem undeva la 3.900. Mai sunt şi oameni cu domiciliul în Zalău, dar care locuiesc în Hereclean”, a precizat primarul.

Proiecte pregătite pentru reţea de canalizare şi gaz metan

Autorităţile locale s-au zbătut în ultimii ani pentru ca în comună să apară o reţea de canalizare, dar mai ales gazul metan.  În ceea ce priveşte canalizarea, satele Panic, Hereclean şi Badon sunt incluse în Master Planul Companiei de Apă pentru realizarea unei reţele de canalizare, în timp ce pentru satele Guruslău şi Dioşod s-a pregătit un alt proiect.

Deocamdată se aşteaptă finanţarea, la fel şi pentru introducerea reţelei de gaz metan, pentru care Primăria Hereclean a depus un proiect la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI).

“Este o necesitate în comună să avem gaz metan, mai ales pentru firmele mari consumatoare de lemne. Nu vreau să dau termene, dar – cu siguranţă – în viitorul apropiat vom avea gaz metan. Noi avem proiectul terminat şi aşteptăm”, a precizat primarul.

Primăria sprijină activitatea sportivă

Sportul rămâne cel mai bun ambasador într-o comunitate. În cazul comunei Hereclean, există o echipă de fotbal – Unirea – care activează în Seria Centru din Liga a V-a. În urmă cu câţiva ani, echipa de fotbal a reuşit să câştige seria, însă nu a dorit saltul în Liga a IV-a.

A preferat să rămână în acest eşalon, unde să pună bazele pe jucătorii din comună. Această practică este agreată şi de primarul Dobrai Francisc, cel care susţine Unirea Hereclean. În baza unui contract de finanţare, Unirea primeşte în fiecare an 25.000 de lei de la autorităţile locale.

Sediu nou de Primărie, un proiect de viitor

Administraţia locală are în plan de câţiva ani ca la Hereclean să se construiască un sediu nou de primărie. În acest sens, prin PNDL 2 s-a mai cerut finanţare de la Guvern pentru o astfel de construcţie, însă nu s-a primit finanţare. Primarul încearcă să găsească o altă sursă de finanţare, dar în caz contrar, construcţia unui primării noi se va începe cu bani de la bugetul local.

“Ne trebuie un sediu, fiindcă nu putem funcţiona tot la parterul unui bloc. Avem un teren lângă şi vom demola primăria veche. Dacă nu găsim finanţare ne vom apuca noi cu bani de la bugetul local”, a spus primarul.

A fost achiziţionat un buldoexcavator şi un tractor cu remorcă

Pentru diverse lucrări care apar în comună, Primăria Hereclean s-a dotat corespunzător, iar prin GAL a achiziţionat cu buldoexcavator. Pentru această achiziţie, autorităţile au primit 50.000 de euro, iar diferenţa a fost suportată din fonduri proprii.

Tot din fonduri proprii s-a mai cumpărat un tractor cu remorcă, dar şi o cisternă. Aceasta va fi folosită la serviciul de salubrizare din comună. Primăria mai are în plan să achiziţioneze o maşină cu platformă basculabilă de 3,5 tone.

“Sunt diferite lucrări de făcut prin comună şi aceste utilaje ne sunt foarte folositoare”, a spus primarul Dobrai Francisc.

Peste 40 de camere de supraveghere, pentru siguranţa cetăţenilor

Herecleanul este o comună înstărită şi îşi poate permite să facă investiţii mai mari şi din fonduri proprii. O investiţie extrem de importantă a fost deja demarată, iar în comună urmează să se monteze 41 de camere de supraveghere.

S-a renunţat deja la serviciul de pază, urmând să se meargă pe mâna acestor camere.

“Am avut până în momentul de faţă şase camere, dar am decis să achiziţionăm 41 de camere care să fie montate în toate satele din comună. Fiecare sat va fi monitorizat în zonele importante, în centru, la intrare şi la ieşire. Sunt camere ultra moderne, care oferă o imagine clară chiar şi noaptea. Imaginile se stochează timp de 30 de zile”, a spus primarul Dobrai Francisc, care îşi propune ca numărul acestor camere să se dubleze în următorul an.

“Consider că este o investiţie foarte bună, iar numărul furturilor se va reduce sau chiar va dispărea. La fel şi numărul infracţiunilor din trafic”, a spus primarul. Această investiţie este făcută cu bani de la bugetul local, iar costurile se ridică la aproximativ 150.000 de lei.

Dobrai Francisc – primarul comunei Hereclean: ”Mereu vom fi preocupaţi de dezvoltarea comunei”

Cu un proiect importat de infrastructură prin care se vor asfalta 12 km se străzi, cu proiecte importante pregătite pentru reţeaua de canalizare şi gaz metan, comuna Hereclean pare să aibă un viitor prosper. Autorităţile locale nu se vor opri aici, iar potrivit primarului Dobrai Francisc, administraţia locală va fi mereu preocupată de dezvoltare.

“Ne bucurăm că Herecleanul  este o comună atrăgătoare, iar numărul populaţiei creşte şi apar case noi. Faţă de cetăţeni suntem datori să oferim cele mai bune condiţii. Ne vom zbate tot timpul să atragem fonduri şi să demarăm cât mai multe proiecte prin care să devenim o comună şi mai prosperă. Voi fi în continuare primarul tuturor şi uşa mea va fi deschisă pentru oricine. Îi rog pe cetăţeni să aibă în continuare încredere. Mereu vom fi preocupaţi de dezvoltarea comunei”.

Dobrai Francisc

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj