Connect with us

Sporturi

REPORTAJ. Investiţii importante la Meseşenii de Jos, cu bani de la Guvern şi din fonduri europene 


Administraţia locală condusă de un primar tânăr, care are în spate o echipă bună, a implementat în comună mai multe proiecte de investiţii în ce priveşte infrastructura rutieră, iluminatul public sau reţeaua de apă


Comuna Meseşenii de Jos se poate lăuda cu cel mai tânăr primar din judeţul Sălaj. Alexandru Bogdan Bercean este primarul care, deşi aflat la primul mandat, a reuşit să atragă foarte mulţi bani pentru dezvoltarea comunei, fie că vorbim de străzi asfaltate sau iluminat public modern.

“Am 32 de ani şi sunt la primul mandat. În momentul când m-am hotărât să îmi depun candidatura pentru funcţia de primar mi-am propus să vin în sprijinul oamenilor şi să fac cât mai multe lucruri bune pentru a rezolva problemele a cât mai multor cetăţeni din comunitate. Scopul principal a fost să reuşesc să atrag cât mai multe fonduri, indiferent de sursa de finanţare pentru a dezvolta calitatea vieţii din comuna noastră”, e o mică autocaracterizare a unui primar tânăr, chiar unul dintre cei mai tineri din ţară!

Succesul la Primăria Meseşenii de Jos s-a realizat cu sprijinul unei echipe de angajaţi unite, coordonată de un primar harnic, dornic să schimbe imaginea comunităţii.

„În momentul când am venit în Primărie, am găsit o echipă cu care mi-am propus să lucrăm ca şi o familie. Eu împreună cu viceprimarul sper că am şi reuşit să unim echipa. Cu sprijinul lor am reuşit să realizăm destul de multe, deşi probabil unii şi-au dorit să facem şi mai multe. Este adevărat că nu poţi mulţumi pe toată lumea, dar eu sper că vom reuşi până la finalul mandatului să mulţumim pe cât mai mulţi”, spune primarul din Meseşenii de Jos.

Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 1 şi 2) a adus peste 4 milioane de euro pentru investiţii în Comuna Meseşenii de Jos!

Echipa primarului Bogdan Bercean, alături de viceprimarul Nagy Ernestin, a reuşit să obţină fonduri guvernamentale prin trei proiecte majore, nu mai puţin de 18 milioane de lei, adică peste 180 miliarde de lei vechi!

Alimentarea cu apă, un proiect care devine realitate în cel mai scurt timp

Prin PNDL 1 s-a finanţat un proiect pentru alimentarea cu apă a întregii comune. Valoarea proiectului este de 4,78 milioane lei. Termenul de finalizare este 31 decembrie 2019. Primarul spune că se face tot ce este posibil pentru a se asigura necesarul de apă pentru toată populaţia din comună.

Proiectul este început în urmă cu mai mulţi ani, dar administraţia locală speră că la sfârşitul acestui an investiţia ar putea fi recepţionată.

Prin acest proiect se va realiza aproximativ 50 – 60 de kilometri de alimentare cu apă, forarea pentru două puţuri, două bazine de câte 200 metri cubi – unul pentru satele Aghireş şi Fetindia, iar al doilea bazin pentru satele Meseşenii de Sus şi Meseşenii de Jos.

“Pentru siguranţa tuturor cetăţenilor din comună, garantăm că vom face toate demersurile necesare pentru a asigura apă pentru toate gospodăriile. Suntem pregătiţi şi dacă mai trebuie vom mai fora încă două puţuri suplimentare”, explică Bogdan Bercean.

Două drumuri principale din Meseşenii de Jos şi Drumul Comunal 76 A, modernizate cu aproape un milion de euro

Al doilea proiect câştigat prin PNDL 2 este “Reabilitarea şi modernizarea DC 76A”, dar şi a străzilor Principală şi Soros din comuna Meseşenii de Jos, în lungime totală de 3,51 kilometri. Valoarea proiectului este puţin peste 4 milioane de lei.

În prezent, s-a finalizat proiectul tehnic, iar în ianuarie 2020 urmează să fie dat ordinul de începere a lucrărilor. Termenul de finalizare a proiectului este toamna anului 2020.

„Prin acest proiect urmărim realizarea de trotuare, şanţuri betonate, spaţii verzi şi – cel mai important lucru – ajustarea părţii carosabile, fiind străzi cu zone prea înguste care nu se pretează traficului în continuă creştere”, ne spune primarul comunei Meseşenii de Jos.

Asfaltarea a 20 de kilometri de drumuri şi străzi în toată comuna cu 13 milioane de lei

Primul proiect depus pe PNDL 2, care a fost câştigat este pentru modernizarea şi extinderea reţelei de drumuri din comuna Meseşenii de Jos. Valoarea proiectului este de 13,06 milioane lei  şi e cel mai mare proiect aflat în derulare în comună. Lucrările au început în luna mai anul acesta şi constau în asfaltarea a 20 de kilometri de drum din toată comuna.

În satul Aghireş vor fi asfaltaţi  6,4 kilometri de drum, reprezentând toate străzile din intravilan cu deschidere la case, inclusiv zone cu potenţial ridicat pentru dezvoltare, atât pentru zone de locuit, zone cu exploataţii agricole, dar şi zone cu potenţial de dezvoltare industrială.

În satul Fetindia se vor asfalta 1,2 kilometri de drum şi se va rezolva astfel accesul la toate casele de locuit de pe valea Fetindia, unde în perioada de iarnă sau în perioadele ploioase accesul este îngreunat.

În satul Meseşenii de Jos vor fi asfaltaţi 4,3 kilometri de drum, principalul obiectiv fiind modernizarea drumului comunal DC 76, care străbate centrul de comună. Pe lângă partea carosabilă, va fi modernizată şi partea de trotuare, iar şanţurile vor fi betonate pe toată lungimea drumului.

În satul Meseşenii de Sus se vor asfalta puţin peste 8 kilometri de drum, adică aproximativ 45% din lungimea de drumuri asfaltate prin acest proiect. Explicaţia este că în acest sat sunt cele mai multe probleme de rezolvat.

„Suntem în anul 2019 şi nu cred că este normal ca accesul la case să se facă prin sau din vale. În Meseşenii de Sus avem aproape 2 kilometri de vale care au şi rolul de drum, de aceea am încercat să ne concentrăm pe aceste zone pe care doresc să le rezolvăm. Avem o zonă de aproximativ 700 metri unde o să executăm lucrări de amenajare drum asfaltat pe ambele maluri a văii, deoarece debitele acesteia nu ne permit să o îngustăm şi nici nu avem posibilitatea de a realiza poduri. În afară de aceşti doi kilometri, se va rezolva – ca şi în celelalte sate – accesul la toate casele, inclusiv spre zonele agricole”, ne-a declarat primarul Bogdan Bercean.

Fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii rutiere pe o lungime de 5,5 kilometri

Primul proiect pe fonduri europene câştigat de Primăria Meseşenii de Jos este pe Măsura 7.2 “Investiţii în crearea şi modernizare infrastructură rutieră”. Proiectul presupune asfaltarea a 5,511 kilometri de drum şi valoarea acestuia este de 1,2 milioane euro (5,4 milioane lei).

Lucrările au demarat în luna august 2018 şi au evoluat foarte rapid pentru că Primăria a avut norocul să colaboreze cu firme foarte serioase, atât pe partea de execuţie, cât şi pe partea de consultanţă. Lucrările sunt în curs de finalizare şi urmează să fie recepţionate cu 6 luni înainte de termenul stabilit în contract!

„Din surse externe, am reuşit să câştigăm cam tot ce s-a putut. În sensul că pe măsura 7.2 modernizare infrastructură avem un proiect în curs de finalizare, pentru că ne-am mişcat foarte repede. În ianuarie 2020, sper să finalizăm lucrările. În cadrul proiectului au fost modernizaţi 5,5 kilometri de drum, ceea ce înseamnă asfaltare, rigole carosabile, şanţuri betonate, ziduri de sprijin, accese la gospodării, semnalizare rutieră, parapeţi de protecţie a circulaţiei”, spune primarul comunei Meseşenii de Jos, Bogdan Bercean.

 

Iluminat public modern pe LED şi dublarea corpurilor de iluminat în toată comuna

Al treilea proiect câştigat pe PNDL 2 este modernizarea, reabilitarea şi eficientizarea iluminatului public în toată comuna Meseşenii de Jos. Valoarea proiectului este de 927.000 lei. Acest proiect constă în modernizarea şi eficientizare din punct de vedere al siguranţei cetăţenilor, cât şi al costurilor de exploatare, aceste costuri constând în consumul de energie electrică şi de mentenanţă. Scopul investiţiei este de montare pe fiecare stâlp a câte unui corp de iluminat pe LED modern, atât din punct de vedere al puterii fluxului luminos, cât şi al consumului de energie.

În momentul de faţă la nivelul comunei există montate aproximativ 400 de corpuri de iluminat, iar prin acest proiect vor fi montate un număr de 950 de corpuri de iluminat cu putere între 18-36 Watti. Recent a fost finalizată licitaţia, deoarece a existat o contestaţie care a prelungit termenul de începere a proiectului.

„Vom reduce astfel factura lunară de energie electrică cu minim 50%, asta însemnând o medie de 4.000 lei lunar, adică 50.000 de lei pe an, iar suma de 270.000 lei cofinanţare va fi amortizată în 7-8 luni”, spune primarul.

Cea mai nouă achiziţie – un buldoexcavator nou nouţ, multifuncţional

Tot din fonduri europene, Primăria Meseşenii de Jos a câştigat un proiect depus prin GAL Crasna Valea Barcăului, privind dotarea serviciului de întreţinere drumuri cu un buldoexcavator.

Utilajul urmează să fie livrat cel târziu în luna ianuarie 2020.

Valoarea proiectului este de 320.000 lei. Investiţia este foarte necesară pentru că având un utilaj propriu se poate interveni prompt la lucrări mai mici sau în situaţii de urgenţă.

„Credem că această investiţie este una foarte oportună pentru comunitate, deoarece în ultima perioadă foarte greu mai găsim utilaje cu care să lucrăm. Constructorii sunt foarte aglomeraţi şi nu-şi permit să întrerupă activitatea şi să le trimită la lucru în altă parte pentru o oră, două sau trei. Avem foarte multe drumuri de interes agricol, multe şanţuri de decolmatat pe care putem să le rezolvăm mult mai uşor cu utilajele noastre”, a mai spus Bogdan Bercean.

Centrul Comunitar de Asistenţă Integrată Medico-Socială, realizat cu finanţare de la Guvernul Elveţian

Un alt proiect cu sursă de finanţare externă, româno-elveţian, a fost realizarea unui Centru Comunitar de Asistenţă Medico-Socială.

Proiectul a început în anul 2017 şi a fost finalizat anul acesta. Valoarea proiectului este de 400.000 franci eleveţieni.

„Sunt bucuros că am reuşit să finalizăm un proiect important, mai ales că au fost doar 8 la nivel naţional, din care două în judeţul Sălaj. Acest proiect cuprinde modernizarea unei clădiri, dotarea acesteia cu toată aparatura necesară pentru a putea face analize medicale de urgenţă de către personal autorizat şi amenajrea unei săli pentru refacere locomotorie. De aceste servicii au beneficiat un număr de 20 de persoane vârstnice, la care s-a făcut îngrijire la domiciliu. Alte 20 de persoane au beneficiat de refacere locomotorie şi mişcare în cadrul sălii de tratament” a mai spus gazda noastră.

Două cămine culturale noi, construite prin CNI, în satele Aghireş şi Meseşenii de Sus

Primăria Meseşenii de Jos a achiziţionat în satul Aghireş o suprafaţă de teren pe care primarul îşi propune să construiască un cămin cultural nou.

La fel şi în satul Meseşenii de Sus, Primăria a început să pregătească o suprafaţă de teren pentru a putea construi un cămin cultural.

Conducerea Primăriei a făcut demersuri şi se speră să obţină finanţarea de la Compania Naţională de Investiţii.

„Aceste cămine culturale vor fi dotate cu aparatură modernă, mobilier şi tot ce este nevoie pentru a putea organiza evenimente culturale, nunţi, botezuri şi orice alte activităţi care se desfăşoară într-o comună”, a mai spus primarul.


Banii cetăţenilor au fost drămuiţi cu mare atenţie şi folosiţi în dezvoltarea comunei

Banii din bugetul local s-au folosit tot pentru lucrări de modernizare a căilor de acces, drumuri agricole sau străzi din pământ care erau impracticabile. În anul 2016 a fost pietruit drumul Hosu din Meseşenii de Jos, în 2017 s-a pietruit drumul Berc din Aghireş, dar şi drumul Bandeşti – care ulterior a fost şi asfaltat, iar şanţurile betonate.

Siguranţa cetăţenilor – un obiectiv dus la îndeplinire de Primărie

Comuna Meseşenii de Jos are un sistem de supraveghere cu camere video foarte bine pus la punct. În prezent sunt montate 12 camere de supraveghere, iar în perioada următoare administraţia locală va achiziţiona încă 10 camere video, plus câte o cameră video pentru fiecare unitate de învăţământ din comună.

Canalizarea, aducţiunea de gaz şi capele – sunt proiecte de viitor pentru Bogdan Bercean

În perioada următoare, conducerea Primăriei Meseşenii de Jos se va concentra pe finalizarea proiectelor de investiţii mai sus amintite. Însă, fiind un primar dornic să continue dezvoltarea comunei, primarul Bogdan Alexandru Bercean lucrează pentru accesarea de noi finanţări pentru a realiza reţea de canalizare, de gaz metan şi capele în fiecare sat.

„Am demarat procedura de a ne organiza într-o asociaţie de dezvoltare împreună cu comunele învecinate pentru a obţine cât mai repede finanţare pentru a realiza reţeaua de gaz la noi în comună. Această utilitate este solicitată de foarte mulţi cetăţeni. Reuşita acestui proiect ar fi un pas mare spre o dezvoltare a zonei, deoarece lemnul a ajuns la un preţ foarte ridicat”, explică primarul comunei Meseşenii de Jos.

 

Viceprimar Nagy Ernestin: “Ne pasă de cetăţeni”

Sunt viceprimarul comunei Meseşenii de Jos, sunt la al doilea mandat din partea UDMR. Sunt alături de domnul primar, îl ajut în toate proiectele începute, dar pregătim şi proiecte noi. La fel ajut personalul din Primărie, sprijin buna funcţionare a instituţiei, coordonez lucrările atât pe teren, cât şi de la Primărie. Ne pasă de cetăţeni, îi ajutăm şi le ascultăm problemele. Mă ocup în principal de compartimentul urbanism, construcţii. O altă linie pe care o supraveghez este mediul, curăţenia, buna gospodărire a comunei.

Mă adresez cetăţenilor din comună cu rugămintea de a avea multă răbdare în ceea ce priveşte implementarea proiectelor. Sunt proiecte mari, de amploare care vizează drumuri, reţea de apă şi alte lucrări care inevitabil aduc şi un pic de deranj, dar în final totul va fi bine, funcţional şi spre folosul comunităţii. Asfaltând drumurile se vor deschide noi zone pentru construit case, hale, depozite sau zone industriale. Doresc să le transmit cetăţenilor, acum în prag de sărbătoare, multă pace şi linişte în suflet şi în familie. Multă bucurie şi fericire alături de cei dragi.

Dragi locuitori ai comunei Meseşenii de Jos, Praznicul Naşterii Domnului este sărbătoarea care ne dă putere să fim mai buni unii cu alţii, mai generoşi cu cei care au nevoie de sprijin şi mai curajoşi în faţa provocărilor. Vă doresc să aveţi parte de un Crăciun în tihnă alături de cei dragi, iar Anul Nou să vă aducă sănătate, bucurii şi împliniri!

Alexandru Bogdan Bercean – primarul comunei Meseşenii de Jos

loading...
Loading...
3 Comments

3 Comments

 1. Briscan Ioan

  25 December 2019 at 13:09

  Opulenta. Aductiunea de apa s-a facut pe banii oamenilor din comuna,nu pe banii de la guvern. Locatarii comunei au platit intre 1500 – 3000 lei pentru apa,care nu curge de mai bine de 1 an. Despre ce drumuri vorbim? Asfaltarile s-au facut cu interes, oamenii de rand au fost neglijati. Ne vedem la alegeri “domnule” primar!

  • Kui Marta

   15 January 2020 at 21:42

   In Aghireș, pe Alseg nu a fost drumul făcut, Nimic din 89’noi pe banii noștri am făcut practical drumul, deși este un drum înfundat, deservešte6 case, și este drumul la cimitir ül vechi!!!!! inschn au puspoduri mari de apă și au direcționat peste női, stricind fundatiile de la case și grădinile oamenilor… Promisiunea de a face drum și șanțuri pină in vale , am primit și de la d-nu Berceanu(senior).. Sperăm că vom fi și noi cuprins in planurile viitoare…

 2. Ana

  25 December 2019 at 20:17

  Povești. Se stie că aductiunea de apă nu funcționează,că ne-am dat banii degeaba pe aceste lucrări și în fetindia nu am avut apă toată vara. Dacă ai o problemă de rezolvat în primărie e dezastru,faci așa vreo zece drumuri pentru un document, sunt greu de găsit angajații primăriei. Asfaltarea s-a realizat cu șanț doar pe o parte a drumului,apa de pe cealaltă parte se scurge pe terenurile oamenilor provocând pagube și alunecări de teren. Primarul tratează cu indiferență și aroganță cetățenii și nu ține cont de sesizările acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Sporturi