Connect with us

ATLETISM

Razvan Pop, pe urmele kenyanului Bekele

Ani de zile, atletismul salajean a fost în prim-plan, prin sectia de alergari si aruncatorul Gheorghe Guset, de la CSM Armatura Zalau. Din pacate, aceasta sectie mai “respira” acum doar prin rezultatele Paulei Todoran. La aruncari, Gheorghe Guset si Lorena Boberschi au initiat o grupa de copii, de unde spera ca macar unul  sa calce pe urmele fostului multiplu campion national si balcanic. La alergari, Zalaul începe sa aiba rezultate prin Liceul Sportiv “Avram Iancu”, iar unul dintre talentele noului val este Razvan Pop – pregatit de antrenorul emerit Teodor Bidian, un atlet care, peste câtiva ani, ar putea reprezenta România cu succes la competitiile majore destinate seniorilor. Sigur, el este un obisnuit al loturilor nationale si în prezent, iar antrenorii federali au numai cuvinte de lauda la adresa lui. Rezultatele obtinute pâna acum sunt dintre cele mai bune: locul I la Campionatul National de cros – echipe (juniori III), locul I la Campionatul National de cros (juniori II), locul II la Campionatul National de pista, proba de 3000m si locul III la 1500m, locul II la Campionatul National de pista, proba de obstacole, campion balcanic cu echipa României, dublu medaliat cu argint la Campionatele Nationale de sala, locul III la Campionatul National de sala (tineret) si participant la Campionatul European. Si pe plan extern, Razvan Pop a facut o figura frumoasa, participând din 2009 pâna în 2010 la trei Balcaniade si un Campionat European. Din pacate, anul acesta nu si-a putut îndeplini visul, acela de a participa la Campionatele Mondiale de juniori, ce se desfasoara în Canada Chiar saptamâna trecuta a ratat sansa de a-si îndeplini baremul necesar pentru calificare. Viata merge, însa, înainte, iar elevul lui Teodor Bidian a fost de acord sa ofere un interviu ziarului Sportul Salajean, în care prezinta împrejurarile care l-au facut sa se apuce de atletism, precum si gândurile sale de viitor.

Constrâns sa ajunga atlet!?

Reporter: Ce te-a determinat sa alegi atletismul?

Razvan Pop: La început nu am vrut sa practic acest sport, însa învatatoarea mea din clasele I – IV, este vorba despre doamna Gurzau Livia, de la Scoala Gimnaziala “Gheorghe Lazar” m-a sfatuit sa ma îndrept spre Liceul Sportiv. Primul meu antrenor a fost domnul Lucian Bârlogeanu, dar de fiecare data <furam> la sedintele de pregatire. Mai mult, aveam multe absente la educatie fizica, deoarece era ultima ora si preferam sa ma duc acasa. Apoi, domnul profesor mi-a spus ca în cazul în care ma voi duce dupa-amiaza la stadion, îmi va motiva absentele. M-am conformat, iar acolo am fost remarcat de domnul profesor Teodor Bidian. Astfel, spre finalul clasei a VIII-a, m-am apucat serios de atletism.

Rep.: Cum e sa fii pregatit de un antrenor amerit, de talia domnului Bidian?

R. P.: E foarte bine. Ai numai de învatat. Dumnealui mi-a dat extrem de multe sfaturi bune si m-a învatat fel si fel de strategii. Mai mult, ma pune la curent cu orice problema legata de atletism. De asemenea, domnul Bidian stie când si cum sa îmbine antrenamentele mai tari cu cele medii. In perioada de dinaintea întrecerilor, este recomandat sa faci sedinte de pregatire cât mai tari.

Rep.: Fiind foarte mult timp plecat, mai ai vreme si pentru viata personala?

R. P.: Am timp, însa nu cât mi-as dori eu. Imi place ceea ce fac în prezent, altfel, as fi renuntat de multa vreme. Nu stiu de ce, înainte, nu eram atras de atletism. Faptul ca am fost privit cu alti ochi m-a motivat si m-a îndreptat spre acest sport.

Rep.: Cum se împaca sportul de performanta cu scoala?

R. P.: Eu zic ca destul de bine, sincer. Sunt unele probleme, ca si în cazul oricarui elev. Timpul acordat învatatului este cea mai mare problema a unui sportiv de performanta. "nsa daca te straduiesti, poti sa le îmbini. Totusi, facând sport, te documentezi mai mult, te informezi si despre ceea ce se întâmpla în strainatate. Practic, e scoala vietii.

Rep.: Care este cea mai importanta medalie pentru tine?

R. P.: Cea mai importanta medalie este bronzul de la tineret, când am reusit un nou record personal.

Vrea sa plece la studii în SUA

Rep.: Ce ti-ai propus în cariera de atlet?

R. P.: In primul rând, mi-am propus sa particip la Campionatele Mondiale din acest an, ce vor avea loc în Canada. Apoi, sa fac un an de facultate la Cluj-Napoca, dupa care sa plec în Statele Unite si sa continui acolo studiile si atletismul.

Rep.: De ce tocmai în Statele Unite?

R. P.: Am multi prieteni atleti acolo. Apoi, sportivii beneficiaza de multe facilitati în Statele Unite, lucru care în România nu se va întâmpla prea curând.

Rep.: Ce semnifica pentru tine convocarile la lotul national?

R. P.: Prima data când am fost convocat, mai exact în 2008 – 2009, am simtit ca se intereseaza cineva cu adevarat de mine si nu mai sunt un anonim în lumea atletismului.

Rep.: Care e atmosfera de la lot?

R. P.: Atmosfera de la lot depinde de ce colegi ai. Am reusit sa-mi formez un cerc de prieteni cu care reusesc sa combin distractia cu atletismul. Pâna la urma, alta e motivatia daca cele doua sunt îmbinate, cu masura însa.

Rep.: Care e modelul tau în atletism?

R. P.: Imi place rusul Yuri Borzakovski, dar si kenyanul Bekele. Am un preferat si de pe plan intern, este vorba de Marius Ionescu, de la CSM Craiova.

Rep.: Ce îti place la ei?

R. P.: In special motivatia si daruirea pe care o arata în fiecare cursa. Aceste doua calitati as vrea sa mi le însusesc.

Rep.: De ce pe primul plan sunt atletii straini, apoi vine unul autohton?

R. P.: Deoarece este o mare diferenta între atletii din România si cei din afara. Acest lucru se vede si prin rezultatele obtinute. Ce sa mai, sunt mai avansati decât noi din orice punct de vedere.

Rep.: Crezi ca atletismul e un sport pe cale de dispartie?

R. P.: Nu neaparat. Depinde de orase, de conditiile care li se ofera sportivilor. Pentru ca un numar cât mai ridicat de copii sa se îndrepte spre atletism, acest sport ar trebui sa fie mult mai promovat în scoli, iar cei care ar dori sa se îndrepte spre el, sa fie motivati si recompensati cu ceva.

Rep.: Tu ce ai face, daca ai putea, pentru a atrage cât mai multi copii spre atletism?

R. P.: Daca sunt mai mici, ei ar trebui lasati sa se si joace, nu doar sa urmeze un program strict si rigid. Trebuie sa vina cu drag la antrenamente, sa le placa ceea ce fac. Altfel s-ar simti daca s-ar simti mai liberi.

Rep.: Pe lânga atletism, ce hobby-uri mai ai?

R. P.: Imi place sa ma distrez cu prietenii mei. De asemenea, sunt pasionat de masini si motociclete. Nu trebuie sa ascund faptul ca îmi plac si alte sporturi, cum ar fi fotbalul, tenisul de câmp si înotul. Fotbalul îl mai joc, ocazional, cu prietenii, pentru a ne destinde. In cazul tenisului, totul depinde de protagonisti. Daca e un meci între granzi, îl urmaresc cu mare atentie. Nu prea stiu sa joc tenis, dar e un sport relaxant. Inotul, pe lânga efectul sau legat de recuperare, este benefic în modelarea organismului.

Rep.: Dupa terminarea junioratului, ce te-ai decis sa faci?

R. P.: Sunt foarte hotarât sa plec în Statele Unite. As vrea sa urmez cursurile Universitatii din Oklahoma, unde sunt si prietenii mei. Nu m-am gândit sa ramân si sa continui la CSM Zalau. Trebuie sa recunosc ca au fost perioade când luam în calcul ideea de a ajunge la acest club, dar m-am razgândit.

Rep.: Crezi ca actualele conditii ce li se ofera atletilor sunt propice performantei?

R. P.: Cât de cât sunt acceptabile. Avem mare noroc cu cantonamentele. Insa, conditiile ar putea fi si mai bune. De exemplu, în alte state, dupa curse, sportivii beneficiaza de masaje, vitaminizare si fel si fel de metode de recuperare pentru a-ti reveni cât mai bine dupa efortul depus. La noi, nu se întâmpla asa ceva. Totul e legat de organizare, de detalii, pâna la urma.

Rep.: Ce masuri crezi ca ar trebui luate pentru a creste nivelul atletismului salajean si românesc?

R. P.: Trebuie sa ne schimbam radical. Eu cred ca mentalitatea ne face sa fim mai diferiti fata de sportivii din alte state.     

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in ATLETISM