Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Dobrin – comuna care îşi schimbă faţa prin proiecte importante de infrastructură. FOTO


Administraţia condusă de Bogdan Ferenc Istvan a fost activă în ultima perioadă şi, doar în ultimul an, în comună s-au modernizat căminele culturale de la Doba şi Verveghiu, iar la Doba s-a construit şi o capelă. În derulare mai sunt şi alte proiecte importante prin care comuna îşi va schimba faţa. Astfel, se vor asfalta încă 12 kilometri de străzi şi uliţe, se vor reabilita două şcoli, iar – în viitorul apropiat – la Dobrin va exista şi o reţea de gaz metan


În administraţia locală, munca în echipă este în beneficiul cetăţeanului. Cam aşa se întâmplă în comuna Dobrin (Dobrin – centrul comunal, Doba, Verveghiu, Naimon, Deleni şi Sâncraiu Silvaniei), unde din anul 2016, Bogdan Ferenc Istvan este primar. În trei ani şi jumătate de mandat, acesta a reuşit realizări importante în comună, iar în toate aceste realizări a contat foarte mult că noul primar îl are lângă el pe “vicele” Toth Alexandru, cel care de aproape 12 ani este în cadrul Primăriei şi cunoaşte toate nevoile cetăţenilor.

Cămine culturale moderne la Doba şi Verveghiu, finalizate recent

Fondurile europene au fost cea mai importantă sursă de dezvoltare în comuna Dobrin, care în ultimii ani a tras peste 1,5 milioane de euro pentru investiţii importante. Pe măsura 7.6, autorităţile locale au reabilitat şi modernizat două cămine culturale, cel de la Doba şi Verveghiu. Au fost lucrări importante, care au schimbat faţa celor două clădiri, ambele fiind finalizate în toamna acestui an.

Ambele cămine au  fost dotate corespunzător, astfel că acum se pot organiza orice fel de evenimente. Deja a avut loc inaugurarea celor două locaţii, în luna octombrie, cu ocazia zilelor celor două sate.

Se reabilitează şi căminul din Sîncraiu Silvaniei

Trei proiecte au fost depuse pe măsura 7.2 pentru reabilitarea şi modernizarea căminelor din Doba, Verveghiu şi Sâncraiu Silvaniei, având o valoare de 435.000 de euro. Primele două s-au şi finalizat acum două luni, în timp ce la Sîncraiu Silvaniei lucrările stau să înceapă.

“Finanţare există, avem şi avansul primit de la AFIR, dar încă nu s-a prezentat nimeni la licitaţie. Am mai suplimentat suma şi acum valoarea totală va fi undeva la peste 600.000 de lei. Este un cămin mai vechi, care necesită mai multe intervenţii. În această valoare au fost incluse şi dotările, sistem de sonorizare, mobilier, scaune, calculatoare”, ne-a declarat viceprimarul Toth Alexandru.

În perioada imediat următoare, lucrarea urmează să fie pusă din nou pe SEAP, iar autorităţile speră să găsească un constructor, iar lucrările să înceapă în primele luni ale anului 2020. “Am fost nevoiţi să facem o prelungire la contractul de finanţare, dar sperăm să putem finaliza şi acest cămin”, a mai spus “vicele”.

Infrastructura rutieră din comună se va mări cu 12 km!

Lucrările fac parte dintr-un proiect măreţ care prevede 50 de km de asfalt în comunele Crişeni, Mirşid, Dobrin şi Sălăţig. La Dobrin se vor asfalta aproape 12 kilometri, iar lucrările vor începe  anul viitor

În viitorul apropiat, comuna Dobrin se va putea mândri că are toate uliţele şi străzile din intravilan asfaltate. Aceasta după ce va fi finalizat măreţul proiect de infrastructură, a cărui valoare este de 4 milioane de euro.

Este vorba despre un proiect pe fonduri europene, câştigat pe măsura 7.2 de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – Valea Sălajului. Din cadrul acestei asociaţii fac parte comunele Dobrin, Crişeni, Sălăţig şi Mirşid, care s-au asociat pentru a putea câştiga acest măreţ proiect, prin care se vor asfalta 50 de kilometri de străzi şi drumuri în cele patru comune. Dobrinul are atribuiţi aproximativ 12 km, astfel că în fiecare sat urmează  să apară porţiuni noi de drum asfaltat, dar şi un drum de legătură între Sălăţig – Dobrin – Cristur – Mirşid. De fapt aceasta a fost condiţia AFIR-ului, pentru ca proiectul să primească undă verde.

“Proiectul a fost depus în martie 2017, dar din cauza faptului că lucrările în construcţie au crescut, am întâmpinat probleme în găsirea unui constructor. În ianuarie 2019 s-a făcut o licitaţie, dar nu s-a prezentat nimeni, după care ne-am pus toţi la masă şi am reactualizat proiectul tehnic. S-au adus mici modificări proiectului, iar la următoarea licitaţie s-au prezentat doi constructori. Momentan suntem în faza evaluării tehnice şi sperăm ca până la sfârşit de an să putem declara câştigătorul”, ne-a explicat viceprimarul Toth Alexandru.

În cadrul acestui proiect, fiecare comună şi-a luat angajamentul să suplimenteze fondurile cu 850.000 de lei, iar acum autorităţile caută soluţii.

“Ne-am gândit la un împrumut şi vom vedea cum vom găsi o soluţie. Vom face oricum o prelungire a scrisorii de garanţie cu încă un an şi vom avea de plătit şi nişte penalităţi. Iniţial, termenul de finalizare era 23 august 2020, dar sperăm să prelungim cu un an, până în 2021. Avem speranţe că vom finaliza acest măreţ proiect până în anul 2021. În ceea ce priveşte comuna Dobrin, sunt prevăzute asfaltări în fiecare sat. Am inclus străzile laterale, cele care încă nu erau asfaltate. Vom mai avea acel drum de legătură, care va fi foarte benefic, fiindcă patru comune vor fi legate de un drum, paralel cu cel judeţean”, a mai spus viceprimarul.

Autorităţile au fost preocupate şi de drumurile agricole, iar în 2015 s-a câştigat un proiect prin care s-au asfaltat 7,8 km de drum agricol.

În vedere mai sunt alţi 13 kilometri şi a fost depus un proiect la AFIR, dar acesta nu a primit finanţare. “Pe măsura 4.3 am depus un proiect pentru modernizare de drumuri de exploataţie agricolă. Aici avem incluşi 13 km. Din păcate nu am primit finanţare, dar sperăm ca pe finalul ciclului financiar 2014 – 2020 să intrăm la finanţare”, a precizat Toth Alexandru.

Autorităţile au în plan reabilitarea căminelor din Naimon şi Deleni

Deşi este o comună mică, Dobrinul se va putea mândri cu cămine moderne. Cel din centrul comunal a fost pus la punct din fonduri europene acum 10 ani, la Doba şi Verveghiu s-au finalizat recent, iar la Sîncraiu Silvaniei, lucrările stau să înceapă. Au mai rămas de pus la punct căminele din Naimon şi Deleni, cele mai mici sate din comună, dar autorităţile au în plan să modernizeze şi aceste două clădiri.

“Prin PNDL II am depus proiecte pentru reabilitarea căminelor din Naimon şi Deleni, dar nu am primit finanţare. Aceste două cămine sunt mai degradate, iar clădirile sunt vechi. De-a lungul anilor am mai făcut mici lucrări de întreţinere de la bugetul local, dar acum este nevoie de o reabilitare totală.  Din 2017 nu au mai fost linii de finanţare, decât la CNI, dar noi nu ne-am încadrat. Avem speranţe că vom găsit o sursă de finanţare şi vom pune la punct şi aceste clădiri”, ne-a declarat Toth Alexandru.

Extinderea reţelei de apă şi canalizare la fiecare casă, un proiect aproape finalizat

În comuna Dobrin s-a lucrat intens în ultimul an, la un proiect câştigat în 2017 prin PNDL II. Este vorba de o extindere a reţelei de apă şi canalizare în toate satele, un proiect a cărui valoare a fost de 4,9 milioane lei.

Potrivit primarului şi viceprimarului, acest proiect s-a finalizat în proporţii mari, iar acum comuna se poate lăuda că nu mai există casă fără utilităţi la poartă: apă şi canalizare.

“Aş putea spune că proiectul este finalizat în proporţie de 90-92% şi sperăm să terminăm cu totul până în primăvară. Partea cea mai grea a fost terminată şi anume aducţiunea de la bazinul din Verveghiu, la Naimon şi Deleni” , ne-a informat Toth Alexandru.

În Deleni s-au executat deja şi branşamentele, iar în perioada imediat următoare urmează să înceapă astfel de lucrări şi la Naimon.

“Branşamentele nu au fost incluse în proiect şi sunt achitate de populaţie. Avem unele probleme, deoarece costă destul de mult, iar unii dintre bătrâni au pensii mici şi este destul de greu să strângă 2.000 – 3.000 de lei ca să plătească branşamentele. Au fost şi străzile laterale din celelalte sate care nu aveau apă şi canalizare, dar acum le-am inclus pe toate în acest proiect şi este foare bine că am terminat lucrările din subteran, deoarece după ce se va asfalta nu vom mai fi nevoiţi să spargem asfaltul. Am gândit acest proiect în aşa fel încât să nu mai fie casă fără apă şi canalizare, iar în viitor să aibă şi asfalt”, a precizat Toth Alexandru.

Capelă la Doba, din fonduri proprii

Trei investiţii s-au finalizat în toamna anului 2019 şi deja au fost inaugurate. Între aceste lucrări se află şi capela mortuară din Doba, care s-a realizat din fonduri proprii, Primăria şi Consiliul Local acoperind cheltuielile care s-au ridicat la 200.000 de lei. Clădirea a fost ridicată în zona cimitirului şi a fost făcută la standarde europene, întreaga lucrare fiind finalizată în decurs de un an. “Este necesară o capelă în ziua de azi. Ne pregătim ca în viitorul apropiat să facem în toate satele”, a punctat viceprimarul Toth Alexandru.

Capelă mortuară şi în centrul comunal, din anul 2020

Dacă la Doba, capela mortuară s-a construit din fonduri proprii, autorităţile locale au făcut demersurile pentru ca şi la Dobrin să se construiască o capelă. Aceasta va fi ridicată din fonduri europene, fiind depus un proiect la GAL, astfel că autorităţile vor primi 54.000 de euro pentru această construcţie.

“Contractul de finanţare este semnat, iar proiectul tehnic se află la avizare. În primăvară vom găsi un constructor pentru a începe lucrarea. Prin toamna anului 2020 sperăm să terminăm lucrarea. Pe viitor, ne gândim să avem capele în toate satele, fiindcă este o necesitate”, a spus primarul Bogdan Ferenc.

Şcolile din Dobrin şi Doba se vor reabilita

O problemă delicată în mediul rural este numărul scăzut de elevi şi preşcolari. Cu această problemă se confruntă şi comuna Dobrin. Cu toate acestea, autorităţile locale vor să asigure cele mai bune condiţii în învăţământ. Patru şcoli există în comună, la Dobrin, Doba, Verveghiu şi Sâncraiu, la Dobrin fiind şi singura şcoală gimnazială cu clasele I – VIII. La două dintre unităţile de învăţământ urmează să se înceapă ample lucrări de modernizare.

Prin PNDL II, Primăria Dobrin a câştigat două proiecte pentru modernizarea şi dotarea şcolii gimnaziale din Dobrin şi a şcolii primare din Doba. În momentul de faţă, autorităţile locale mai au de finalizat proiectul tehnic şi speră ca din primele luni ale anului 2020 să poată începe lucrările. La ambele şcoli se vor face lucrări complexe, atât în interior, cât şi la exteriorul clădirilor. De precizat faptul că constructorul este acelaşi.

Au fost unele probleme cu proiectul de reabilitare a şcolilor , deoarece acesta a fost puţin subevaluat. A trebuit să-l reactualizăm, s-au făcut mici modificări şi a fost nevoie să mai punem bani de la bugetul local. Licitaţia e făcută, contractul e semnat şi momentan se lucrează la elaborarea proiectului tehnic. Sperăm ca proiectul tehnic să fie finalizat în ianuarie şi când timpul ne va permite, în martie, să demarăm lucrările.

TOTH Alexandru – viceprimarul comunei Dobrin

Condiţii bune pentru practicarea sportului

Ani la rând, comuna Dobrin a avut reprezentante în ligile judeţene ale fotbalului sălăjean. Mai întâi a fost Balti Dob Doba, care a evoluat în Liga a V-a, apoi a apărut şi Favorit Dobrin, grupare care a activat şi în Liga a IV-a. Acum comuna este reprezentată de Voinţa Doba în Campionatul Judeţean de Minifotbal ONIX Sălaj.

Chiar dacă nu a mai găzduit un meci de fotbal de câţiva ani, terenul din Doba se prezintă în condiţii bune. În apropiere se află şi o bază sportivă modernă, cu teren sintetic, acolo unde tinerii pot face mişcare,  chiar şi seara, terenul fiind dotat cu nocturnă. Autorităţile locale sunt însă deschise să susţină şi sportul, însă marea problemă este lipsa tineretului. Astfel, în momentul de faţă formarea unei echipe de fotbal este destul de grea.

Reţea de gaz metan, în viitorul apropiat

Prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, Valea Sălajului, comuna Dobrin aspiră la proiecte măreţe, pe care de una singură era greu să le realizeze. Astfel, printr-o asociere cu comuna Sălăţig, autorităţile locale vor să realizeze o aducţiune a reţelei de gaz metan.

Deja se lucrează la studiul de fezabilitate, iar autorităţile speră să îl finalizeze cât de curând. Primăria Dobrin a întâmpinat dificultăţi şi în acest proiect, până a găsit un teren unde să fie amplasată staţia de reglare şi măsurare a presiunii.

“Această staţie trebuia montată pe reţeaua de înaltă presiune. Am găsit o soluţie şi am făcut un protocol cu comuna Crişeni. Dânşii ne vor ceda un teren unde să montăm staţia respectivă, tot acolo unde vor monta şi ei o staţie pentru satele Cristur şi Gîrceiu. În schimb, noi i-am lăsat să se racordeze la reţeaua de canalizare existentă în  Doba, pentru cele două sate”, a spus primarul, care este optimist că va găsi şi finanţare.

 “Dacă nu aveam probleme cu terenul, puteam depune acest proiect în vară la FDI. Însă, se zvoneşte că de la anul va fi o linie de finanţare expres pentru gaz metan, prin PNDL 3. Gazul metan este o necesitate pentru populaţie, deoarece lemnul se procură din ce în ce mai greu şi se pune accentul pe păstrarea pădurilor. Sper ca în 3 – 4 ani să avem şi gaz metan”, a mai spus Bogdan Ferenc Istvan.

Camere de supraveghere în toate satele

Cu bani de la bugetul local, autorităţile au făcut investiţii mai mici, dar extrem de utile pentru comunitate. O astfel de investiţie este montarea unor camere de supraveghere în toate satele comunei.

În primă fază s-au montat 11 camere, iar din acest an numărul s-a mărit semnificativ.

“S-au montat camere în toate satele, iar la Doba, Verveghiu şi Dobrin am suplimentat. Avem în total 17 camere de supraveghere, care au un rol important. Din fericire, nu am avut probleme, fiindcă Dobrinul este o comună liniştită”, a spus primarul.

În ce priveşte iluminatul public, să spunem că s-a lucrat şi la acest aspect, iar lămpile mari care consumau foarte mult au fost înlocuite cu lămpi mai moderne. Încă nu s-a trecut pe LED-uri, deoarece autorităţile au alte priorităţi, însă pe viitor se are în vedere şi acest lucru. Tot cu bani de la bugetul local se lucrează la cadastrarea terenurilor agricole din comună.

În viitor sperăm să se mai deschidă şi alte oportunităţi, unde să putem depune proiecte. Ne gândim în viitor şi ştim ce nevoi mai sunt în comuna Dobrin. Vom face în aşa fel încât cetăţenilor să le fie mai uşor. Mai demult, oamenii se mulţumeau cu un drum pietruit, dar acum suntem într-o altă etapă, iar asfaltul, apa şi canalizarea nu mai sunt un lux, ci o necesitate. Le mulţumim ceăţenilor că ne sprijină şi sunt înţelegători  când în comună sunt anumite lucrări, care creează disconfort. Să aibă încredere în noi, că în viitor comuna noastră va arăta şi mai bine şi va fi mai atrăgătoare.

Bogdan Ferenc Istvan, primarul comunei Dobrin

Bogdan Ferenc Istvan: ”Cu multă muncă am reuşit să câştigăm aceste proiecte. Comuna Dobrin va fi mai atrăgătoare în următorii ani”

Comuna Dobrin a reuşit să atragă fonduri din proiecte europene şi guvernamentale, iar toate acestea au dus la investiţii importante, prin care gradul de confort al cetăţenilor s-a mărit. “S-au depus proiecte pe toate măsurile. Nu a fost uşor, dar am avut în spate o echipă bună, iar cu multă muncă am reuşit să câştigăm aceste proiecte. Unele sunt mai dificil de dus până la capăt, dar noi ne zbatem să găsim mereu soluţii”, ne-a declarat primarul Bogdan Ferenc Istvan.

Împreună cu echipa din Primărie, Bogdan Ferenc Istvan vrea să continue dezvoltarea comunei şi le promite cetăţenilor că va încerca să atragă şi alte fonduri pentru dezvoltare.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj