Connect with us

Ştiri din Sălaj

COLECTEAZĂ DEŞEURILE SELECTIV!

Primele rezultate ale firmei Brantner în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor menajere în municipiul Zalău încep să se vadă.

Încă din start, firma de salubrizare Brantner a pus accentul pe dezvoltarea infrastructurii şi modernizarea punctelor gospodăreşti (PG-uri) din municipiu.

Administraţia locală, împreună cu Asocierea SC Brantner Enviroment – SC Brantner Servicii Ecologice, a identificat 20 de puncte de colectare a gunoiului prioritare pentru modernizare prin trecerea în subteran, pentru continuarea programului de modernizare demarat în 2017.

În cursul anilor 2016 – 2017, au fost achiziţionate 12 PG-uri subterane, iar în cursul anului 2019 alte 5 PG-uri au fost modernizate şi introduse în subteran.

Brantner a investit anul acesta suma de 142.000 lei pentru modernizarea a 8 PG-uri supraterane pentru colectarea selectivă a deşeurilor menajere, cu acces pe bază de cartelă, sistem folosit şi în municipiul Cluj-Napoca.

              

Colectarea selectivă a deşeurilor de la (blocuri) şi gospodării individuale (case) se face astfel:

 În cartierele de blocuri:

La punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracţie:

plastic/metal – galben;

sticla – verde;

hârtie/carton – albastru;

deşeuri reziduale – negru;

 

La gospodăriile individuale (case):

se va colecta în saci de plastic inscripţionaţi, furnizaţi în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deşeurile reziduale se vor colecta în europubelă.

Important!  Este interzisă amestecarea deşeurilor.

Este interzisă abandonarea deşeurilor şi depozitarea acestora în afara spaţiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011.

 

PLASTIC / METAL

Se colectează în recipientul marcat cu galben (blocuri), respectiv sacul inscripţionat (case).

Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă; ambalajele din plastic care nu se pot curăţa, se colectează la deşeurile reziduale. Astfel, se economiseşte spaţiu prin presare.

Exemple:

DA: bidoane şi cutii din plastic, folie de plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecţie din plastic, jucării din plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, tacâmuri de bucătărie etc.

NU: produse combinate din metal şi plastic, polistiren din construcţii, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanţi sau alte substanţe chimice periculoase, deşeuri medicale (de exemplu seringi folosite).

 

HÂRTIE / CARTON 

Se colectează în recipientul marcat cu albastru (blocuri), respectiv sacul inscripţionat (case).

Prin împăturire se economiseşte spaţiu!

Exemple:

l DA: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, cutii de carton de băuturi (tetrapack) etc. (se colectează uscate)

l NU: hârtie şi carton ce conţin reziduuri de mâncare, serveţele şi hârtie de bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.

 

STICLĂ                   

Se colectează în recipientul marcat cu verde (blocuri), respectiv sacul inscripţionat (case). Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.

Exemple:

DA: ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc.

NU: oglinzi, geamuri, produse din porţelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldura etc.

 

DEŞEURI REZIDUALE / AMESTECATE

Deşeurile reziduale sunt deşeurile care nu se pot recicla.

Exemple: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosinţă, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigară, serveţele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică şi porţelan, veselă de unică folosinţă foarte murdară, cenuşa de la sobe (daca în afară de lemn se ard şi cărbuni).

FII CETĂȚEAN RESPONSABIL, COLECTEAZĂ SELECTIV!

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj