Connect with us

LIGA I

Minifotbal: Retrospectiva Ligii I Autoland Hosu

Cu bune, cu rele, Liga I de minifotbal ramâne o competitie la fel de interesanta si încinsa ca si în anii trecuti. Desi campioana editiei precedente – Simoda, s-a retras înaintea campionatului, lupta pentru suprematie a angrenat echipele traditionale. Sigur, sunt considerate a fi si cele mai valoroase, vorbim aici despre valori individuale, pentru ca, de multe ori, echipele din afara “careului de asi” au format grupuri mult mai unite si redutabile, cu conditia sa fie în efectiv complet. In cele din urma, Macrogroup Zalau a redevenit campioana Salajului. Gruparea condusa de Vegh Ferenc si antrenata de Iulian Ciordas nu a scapat de critici si atacuri din partea unor conducatori, fiind acuzate practicile din culise, si nicidecum evolutia din teren a componentilor echipei, care si-au facut datoria cum au stiu ei mai bine, chiar si în momentele în care criza de efectiv a fost una profunda. Pe lânga unele plusuri, cum ar fi ca Macrogroup a pierdut doar doua meciuri în toata stagiunea, mai sunt si minusuri, unul dintre ele fiind dependenta de Tudor Ulmeanu, care a tras echipa dupa el, clasându-se, totodata, al doilea în topul celor mai buni marcatori.

“Asteptarea moarte n-are”. Asa suna o vorba din popor si iata ca în cazul celor de la Sportul Salajean s-a adeverit. Dupa ani buni în care a vizat podiumul, iar în acest an chiar atacarea titlului, gruparea condusa de Calin Onicas a devenit vicecampioana judeteana. Este un trofeu meritat, daca e sa judecam dupa valorile pe care le regasim în lotul “ziaristilor”, care însa au avut de suferit la la capitolul forta grupului si disciplina. De multe ori actele de indisciplina si nervozitatea excesiva au lasat urme, urme care au contat enorm în clasament. La un moment dat, Sportul Salajean era singura echipa fara înfrângere din toate ligile Campionatului Judetean de minifotbal, dar absenta lui Adrian Farcas, golgeterul campionatului, în câteva meciuri a cântarit si ea enorm.

Podiumul este completat de Cipricom. Practic, echipa condusa de Ciprian Pop a reusit aceasta performanta, chiar în ultima etapa, când s-a impus în fata campioanei. Cipricom si-a asigurat si ea serviciile unor jucatori extrem de valorosi, care, în sezonul viitor, cu siguranta vor trage la tilul. Ar fi un câstig pentru nivelul minifotbalului din Salaj, deoarece nivelul ar fi mult mai ridicat, competitia mult mai bine cotata, iar meciurile de o mai buna calitate. Dar acest lucru ar avea si unele parti negative, mai exact o oarecare “ruptura” în Liga I, candidatele la titlu si restul.

Autoland Hosu Rechinii nu a reusit nici în acest campionat sa se apropie de titlu, desi are cea mai omogena formatie. Dupa evolutii oscilante în tur, echipa condusa si sponsorizata de Hosu Ioan era departe de podium, însa si-a revenit pe parcurs. Nu a fost suficient, mai ales ca echipele din fata pastrau un avans considerabil. Situatia se putea îmbuna în ultima etapa. Singura conditie era ca Cipricom sa piarda în fata campioanei, lucru care nu s-a întâmplat. Astfel, “rechinii” au ratat la mustata ultima treapta a podiumului si vor încerca si sezonul urmator sa lupte pentru lauri.

La un moment dat, Pronet era la un pas de a se retrage din campionat, dar jucatorii l-au întors din drum pe conducatorul Paul Vlasca. A fost momentul psihologic pentru Catalin Sabau si colegii sai, pentru ca au avut rezultate pozitive. Având în vedere evolutiile oscilante, era greu de crezut ca Pronet va prinde podiumul, chiar daca are un lot puternic. In aceste conditii, s-a vazut nevoita sa lupte pentru locul V cu Euro Glia Nusfalau, având câstig în cele din urma.

Gruparea de pe Valea Barcaului a fost la primul ei sezon în Campionatul Judetean de minifotbal, lucru posibil dupa retragerea Simodei. Scopul principal era acela de a construi o echipa competitiva pentru editia 2010 – 2011, dar rezultatele au venit mult mai repede. Astfel, în Cupa României a ajuns pâna în faza semifinalelor, iar în campionat a încheiat pe locul VI, dupa ce în ultima etapa a remizat cu vicecampioana. Mai mult, Euro Glia se poate lauda cu cea mai buna aparare, alaturi de Macrogroup si Cipricom, dar si cu cel de-al patrulea marcator al Ligii I, este vorba despre Orban Robert. Recent, la Cupa Bergenbier, echipa din Nusfalau a facut o noua figura frumoasa, obtinând locul III, dupa ce a învins categoric campioanele judetelor Satu Mare si Cluj, si cedând la limita în fata campioanei Salajului. Toate acestea ne fac sa credem ca din sezonul viitor vom avea o noua grupare solida, care ar putea emite pretentii. Pâna atunci, va primi trofeul fair-play.

Imediat, campionatul se “rupe”, distanta între primele sase echipe si urmatoarele fiind de la 12 puncte în sus. Mobil Team Lux Invest a început bine si ea campionatul, dar a terminat dezamagitor, dupa un final de sezon în care jandarmii au avut o prestatie palida, în ciuda faptului ca Marcel Muresan si-a revenit dupa accidentarea suferita la inghinali, iar Liviu Islamovici s-a transferat pentru a întari compartimentul ofensiv. Adrian Stirb, conducatorul echipei, spera ca returul sa fie unul mai bun decât turul, dar asteptarile i-au fost înselate. Totusi, pe alocuri, au demonstrat ca alcatuiesc o echipa de primele locuri, iar ceea ce lipseste pentru un asemenea obiectiv este constanta în joc.

Metamorfoza pentru echipa din Sarmasag. Sezonul trecut evolua sub denumirea de Termovin, iar acom este Europan, dupa implicarea lui Agoston Iosif. Schimbarea a fost de bun augur, echipa câstigând mult în încredere, lucru ce a condus spre rezultate pe masura. Acestea puteau fi cu usurinta si mai bune daca Kiraly Zoltan, portarul si cel care se ocupa de echipa, ar fi avut la dispozitie aceeasi garnitura. Marele absent a fost atacantul Marius Micle, care, desi este plecat de ceva vreme în strainatate, a demonstrat de fiecare data când a evoluat ca nu si-a pierdut calitatile de “vârf” autentic. În ultimele etape, Europan Sarmasag a facut patru transferuri de marca, din Cluj-Napoca, care au avut un rol decisiv în victoria obtinuta în fata vicecampioanei Sportul Salajean. Macrogroup a pus repede ochii pe ei si i-a transferat în regim de urgenta pentru turneul final.

Cea mai mare dezamagire a fost, cu siguranta, Anasport. Promovata din Liga a II-a, echipa sponsorizata de Mircea Brândusan a pornit ca din pusca, instalându-se pe pozitiile fruntase ale clasamentului. Conducatorii si jucatorii erau extrem de optimisti ca vor termina sezonul în acea zona, dar în retur a urmat o cadere inexplicabila, care i-a dus pâna pe locul IX. Din pacate, unul dintre principalele motive care au dus la acest declin a fost indisciplina si nervozitatea unor jucatori. Cu mai multa atentie, calm si concentrare, Anasport poate deveni si ea o echipa puternica, capabila sa încurce orice adversar.

Zona a ramas nechimbata, ne referim aici la faptul ca este una dintre cele mai imprevizibile grupari. Nu putine au fost meciurile în care au jucat de la egal la egal cu echipele din fruntea clasamentului, însa unele erori, lipsa de concentrare si numeroasele absente au facut ca echipa sponsorizata de SC Ovi Prod SRL sa termine sezonul pe locul X. Echipa condusa de Ionut Duma ar fi avut o alta soarta daca în avanposturi Paul Pernes ar fi evoluat concomitent cu Marcel Petrean, dar când unul era prezent, celalalt lipsea.

La fel ca si în sezoanele precedente, Atletico a fost o pata de culoare a campionatului, alternând rezultatele bune cu cele catastrofale. Modificarile continue din componenta lotului au pus de mai multe ori în pericol chiar continuitatea, dar câtiva sufletisti jucatori au tinut mortis sa duce totul la bun sfârsit. În tur, a surpsins victoria meritata în fata “rechinilor”, care a îndepartat Autoland Hosu de podium. Dupa ce s-a despartit de câtiva jucatori, în frunte cu Gheorghe Marcus – care era unul dintre conducatorii echipei, Atletico a adus câtiva jucatori ce au format o noua formatie redutabila, care a pus reale probleme celor de la Sportul Salajean, aflati în lupta pentru titlul de campioana. Finalul de campionat i-a gasit pe Dan Ovidiu Budusan si compania pelocul 11, unul care nu era pe masura pretentiilor la final de sezon, dar care înseamna evitarea retrogradarii.

Blue Team s-a salvat de la retrogradare pe ultima suta de metri. Anii trecuti, jandarmii erau de temut, dar acum plecarile masive si lipsa unui lot stabil i-au “aruncat” în zona retrogradarii. Instinctul militaresc, combinat cu forta ofensiva a lui Daniel Sitas, cel de-al treilea marcator al Ligii, si Alexandru Pop au facut ca Blue Team sa ramâna deasupra liniei. Mai mult, le-au aratat colegilor de la Mobil Team Lux Invest ca pot rezista si cu un efectiv restrâns, dar lucrurile se vor schimba, cel mai probabil, în aceasta vara.

Cea mai fructuoasa campanie de achizitii din iarna trecuta a apartinut “salamandrelor”. Principalul scop a fost evitarea retrogradarii, iar pentru realizarea lui au fost cooptati Constantin Agrijan, Grigore Pascuta si Artur Ciontos, revenit dupa un periplu pe la Macrogroup. Imediat, rezultatele au început sa apara, iar Salamandra visa cu ochii deschisi. Insa echipa condusa de Dinu Costina nu a putut pastra acelasi ritm pâna la sfârsit, sfârsind prin a fi prima echipa sub linie.

Old Boys Info Plus a “cazut” vertiginos în acest sezon, aceasta probabil din pricina nucleului redus de jucatori pe care s-a bazat. Mai mult, media de vârsta a fost destul de ridicata, iar jucatorii tineri adusi pe parcurs nu au putut compensa lipsa de experienta cu explozia si vivacitatea din teren. Rezultatele negative s-au înmultit, iar “scufundarea” în nisipurile miscatoare ale clasamentului era inevitabila.

Una dintre cele mai linistite echipe din Liga I a fost Echinox, atât la propriu cât si la figurat. Multi ar fi tentati sa creada ca echipa condusa de Ioan Agrijan si Florin Mândrutiu a fost slaba de tot, însa nu a fost asa. Chiar au fost meciuri în care “albastrii” au tras pâna la capat, fara jucatori suficienti sau chiar cu unele improvizatii, mai ales între buturi, unde a fost nevoit sa intre chiar “Nasu”. Ineditul s-a produs, însa, în partea a doua a sezonului, când în lot au existat trei portari, fiind cazuri în care doi dintre ei s-au regasit chiar ca jucatori de câmp! Pe final s-a încercat o infuzie de tineret, care a dat roade, însa era prea târziu pentru a crea o echipa competitiva si capabila sa reuseasca în câteva etape ceea ce nu s-a putut într-un sezon întreg.

In fine, pe ultimul loc regasim Logisitc. Trebuie sa spunem ca militarii au intrat în peisajul primei Ligi dupa retragerea “verilor” din Lozna. Decizia lor a fost una surprinzatoare, mai ales ca Ioan Pocol si Dan Pocol au dezvaluit o strategie care avea ca principal tel ridicarea echipei, cel putin la mijlocul clasamentului. Din pacate, Verii Lozna a disparut fulgerator de pe harta minifotbalului salajean, probabil influentata si de pozitia rusinoasa pe care o ocupa. Militarii, cu toate eforturile lor, nu au putut muta muntii din loc si se pregatesc acum pentru Liga a II-a.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in LIGA I