Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Bocşa, o comună aflată într-o continuă dezvoltare. GALERIE FOTO


În comuna ce l-a dat pe marele om politic – Simion Bărnuţiu, administraţia locală condusă de un primar tânăr şi ambiţios a adus un suflu nou şi care vrea să schimbe faţa celor patru sate, Bocşa – centru comunal, Borla, Sălăjeni şi Câmpia Sălaj. Când avea doar 33 de ani, Demyen István a devenit primarul comunei Bocşa. În doar trei ani de activitate, fostul profesor de istorie a implementat mai multe proiecte de investiţii finanţate fie din fonduri guvernamentale, fie din fonduri europene, prin care a crescut nivelul de trai și de confort al comunității


“Eu am fost profesor de istorie şi am predat şi cultură civică. Era o lecţie despre ce trebuie să facă Primăria. Şi în carte scria că primarul trebuie să asigure siguranţă şi bunăstare prin toate proiectele pe care le realizează. Prin proiectele pe care le-am făcut, cred că am atins ori siguranţa, ori bunăstarea. Au trecut trei ani din mandatul meu şi – împreună cu colegii – am lucrat mult. Am încercat să atragem fonduri pentru comună, am încercat să intrăm într-o linie de normalitate. Eu am un singur mesaj pentru cetăţenii comunei Bocşa. Simon Bărnuţiu spunea: <Ţine cu poporul ca să nu rătăciţi>. Eu zic pentru toţi cetăţenii comunei:  <Ţineţi cu comuna ca să nu rătăciţi>”.

Demyen István – primarul comunei Bocşa

La alegerile locale din anul 2016, una dintre surprize a venit de la Bocşa, altfel spus comuna care l-a dat pe marele Simion Bărnuţiu. Deşi este o comună în care comunitatea maghiară se află în minoritate, fotoliul de primar a fost câştigat de Demyen Istvan, un tânăr ales de pe listele UDMR! Asta, după ce “penelistul” Ioan Barou condusese comuna mai bine de 10 ani.

Altfel spus, la 33 de ani, Demyen Istvan era primar! Înainte, noul primar a fost profesor la Şcoala Borla timp de trei ani. Tot atâţia ani, a lucrat şi pentru Camera Deputaţilor, respectiv UDMR Sălaj. “Sunt unul dintre cei mai tineri primari din judeţ, noua generaţie cum s-ar spune.  A fi tânăr nu este un atuu, dar eu spun că un primar tânăr e mai mobil, e mai flexibil”, spune primarul Demyen István. După cum spune acesta, debutul în administraţia locală a fost unul dificil, deoarece la Bocşa nu a existat fundaţia.

“Dacă s-a făcut o fundaţie bună, e uşor să construieşti. Nu a fost cazul la Bocşa, unde nu am avut fundaţia aşa bine construită, cum ar trebui să fie. Încă de când am preluat funcţia, am primit un duş rece. Surprize, surprize peste tot. Nici sediul Primăriei nu era aranjat, era într-un bloc întunecat, e o poveste întreagă. Totdeauna povestesc colegilor şi la toată lumea, despre momentul în care m-am dus în spatele sediului şi am văzut într-un atelier balegă de porc!? Am întrebat ce se întâmplă aici, iar răspunsul a fost că predecesorul meu îşi ţinea porcii acolo. Ca şi moştenire am primit şi câteva <cadouri> de la Curtea de Conturi, adică unele sume pe care trebuia să le recupereze de la cineva. Nu mi se pare normal ca Primăria să plătească pentru proasta gestiune a unui conducător”, îşi aduce aminte Demyen István.

Încă de la început, noul primar s-a despărţit de unele persoane şi şi-a alcătuit o echipă nouă. A început munca, sub sloganul: să lucrăm cinstit. Tânărul primar a stabilit o strategie pe  termen mediu şi lung, care începe să dea roade.

“Populaţia nu trebuie prostită cu proiecte mari, începând de la aeroport până la Mc Donalds şi alte prostii. Nu poţi promite aşa, aiurea, fără să ai asigurată finanţarea. Din păcate, sistemul în România nu e conceput astfel încât să faci lucruri foarte măreţe şi foarte mari în patru ani. Tocmai de aceea, strategia mea de dezvoltare pentru comuna Bocşa este făcută pe minim 7 ani”, a precizat primarul din Bocşa.

Canalizarea, un proiect deblocat de Demyen István

Un alt proiect depus pe PNDL, chiar unul de mare anvergură, este realizarea reţelei de canalizare. Proiectul se ridică la o valoare de 5,2 milioane lei.

“Deci trebuie ştiut că avem un proiect aşa mai robust, cum şi Barcelona are biserica Sagrada Familia care se construieşte de 100 de ani, şi noi avem o canalizare la care se lucrează din 2007-2008. Am depus un proiect, avem toate sumele necesare pentru a debloca acest proiect, avem constructorul şi contractul semnat şi sperăm ca la final canalizarea din Bocşa să devină funcţională”, a punctat primarul Demyen Istvan.

Acum, autorităţile locale aşteaptă câteva avize de la Căile Ferate Române, de la Drumurile Naţionale şi de la Apele Române. De precizat că toată structura de ţevi se află deja în pământ şi mai trebuie băgate în pământ staţiile de pompare şi branşamentele electrice. Totodată, la staţia de epurare lipseşte branşamentul electric. La fel ca şi în alte comune, o problemă este lipsa de forţă de muncă, acuzată şi de constructorii acestui proiect. Cu toate acestea, la începutul anului 2020 se va da drumul la lucrări.

Iluminat public modern pe LED-uri cu bani din bugetul local

La Bocşa, tot sistemul de iluminat public a fost schimbat în anul 2017 cu bani de la bugetul local. Prin proiect au fost montate aproximativ 400 de corpuri de iluminat noi pe LED. Altfel spus, tot pe al doilea stâlp este montat un corp de iluminat, iar la drumul european s-a montat pe fiecare stâlp.

“Înainte, trebuia să facem foarte multă economie. La facturi era foarte mult de plătit şi iluminatul public funcţiona doar într-un anumit interval orar. Funcţiona de seara de când se întuneca până la ora 1 noaptea şi dimineaţa de la 5 până ziua. Era cam beznă totală în comună. Atunci am zis că nu se mai poate aşa. Am decis să fac acest proiect pentru siguranţa cetăţenilor şi am schimbat toate cele 400 de corpuri de iluminat vechi cu corpuri noi pe LED”, a menţionat primarul comunei.

De atunci, toate străzile din comună sunt luminate, iar acum iluminatul public funcţionează pe toată perioada nopţii. Cu toate acestea, facturile s-au redus cu mai mult de 50%! Prin contract există şi o garanţie de 7 ani pe corpuri, deci orice intervenţie sau înlocuire a unui corp de iluminat se face pe cheltuiala firmei. Valoarea proiectului a fost de 350.000 lei, iar banii au venit din bugetul local.

Prin AFIR, Primăria a achiziţionat un utilaj multifuncţional

Prin GAL, a fost cumpărat un buldoexcavator nou în valoare de 264.000 lei. Înainte, la Bocşa exista un utilaj învechit, fabricat prin 1992, care era uzat şi fizic şi moral. Primăria a cumpărat un utilaj nou performant, un buldoexcavator pe care există şi o persoană calificată, ce lucrează pe utilaj şi cu care se fac decolmatări sau alte lucrări utile. În proprietatea autorităţilor locale există şi un tractor, cu care se lucrează la pietruiri de drumuri sau alte lucrări. Dezăpezirea se face în regie proprie.

“Dacă trebuie dat la lopată intru şi eu în horă. Ne facem cu colegii un program şi toată lumea îşi face treaba”, a subliniat Demyen István.

Bocşa este o comună sigură – 21 de camere video “păzesc” bunurile cetăţenilor

Un alt proiect important, care a fost realizat e un sistem cu camere de supraveghere pe toată raza comunei Bocşa. Astfel, au fost montate 21 de camere video pe străzile principale şi pe drumul european. Prin acest proiect, s-a dorit creşterea gradulului de siguranţă în comună şi sistemul chiar funcţionează. Au existat situaţii în care Poliţia a prins oameni certaţi cu legea ca urmare a imaginilor video. Proiectul are o valoare de 69.000 lei.

Prin PNDL se reabilitează sediul Primăriei, dispensarul medical

Pentru a atrage fonduri, administraţia locală a depus proiecte pe diferite programe de dezvoltare, iar unul dintre cele mai importante a fost PNDL II.  Pe acest program, s-a depus un proiect de reabilitare, modernizare şi dotare a sediului Primăriei în valoare de 2,2 milioane lei. Aceasta, deoarece clădirea în care funcţiona Primăria este parterul unui bloc, cu spaţii mici, în care instalaţia electrică şi cea de încălzire nu prea funcţionau. Iarna, angajaţii să încălzeau cu reşouri şi încălzitoare, iar siguranţa tot cădea….

Chiar lângă Primărie se află şi clădirea în care funcţionează dispensarul uman. S-a depus un proiect şi pentru modernizarea şi dotarea acestui amplasament în valoare de 2,5 milioane lei. “E important ca cetăţenii din comună să aibă condiţii de secolul 21”, este de părere primarul.

Momentan, în dispensar există doi medici de familie, un dentist şi o farmacie. După finalizarea lucrărilor, spaţiul va fi amenajat pentru două cabinete medicale, cu toate încăperile necesare şi autorizate de DSP, cu băi, cu sală de aşteptare, cu sală de tratament.

Va fi un dispensar modern, echipat inclusiv cu mobilier şi echipamente necesare pentru buna desfăşurare a activităţilor medicale. La acest proiect se lucrează la capacitate maximă. Partea exterioară s-a finalizat şi deja se lucrează la interioare. Potrivit termenelor din contract, lucrarea trebuie finalizată şi predată la începutul anului viitor, iar în primăvară va fi dat în folosinţă!

Toate satele vor avea capelă

Administraţia locală de la Bocşa nu a trecut cu vedea de legislaţia Uniunii Europene, în ce priveşte obligativitatea construirii unor capele mortuare. Dacă în Sălaj există încă comune în care ceremoniile funerare au loc la casa defunctului, în Bocşa se vor construi nu mai puţin de trei capele, la Borla, Sălăjeni şi Câmpia. În centrul comunal există deja o capelă, realizată cu banii enoriaşilor. În ce priveşte cele trei amplasamente, ne aflăm în faza de proiectare, iar lucrările vor fi demarate anul viitor. “Am mai spus, fiecare sat trebuie să se dezvolte şi dacă ne dezvoltăm cu toţii, comuna se dezvoltă. Noi am tratat în mod egal fiecare dintre cele patru sate”, a punctat primarul.

Staţii noi de autobuz, pod nou şi lucrări de asfaltare

În comună există şase staţii noi de autobuz pentru fiecare sat, care urmează să fie montate, după ce va fi obţinută autorizaţia de la drumurile naţionale.

“Când am preluat mandatul existau trei staţii de autobuz în trei sate, care nu aveau condiţii şi doar pe un singur sens pe drumul european”, îşi aduce aminte primarul.

Există şi un proiect de asfaltare pentru care s-a primit deja avizul de la drumurile naţionale, pentru asfaltarea a 600 de metri pe strada Creaca, din faţa Primăriei până sus la şcoală, unde asfaltul este foarte deteriorat. Tot în acest proiect, se doreşte şi schimbarea podului de lângă Primărie, deoarece e amenajat la 90 de grade şi astfel e obturat cursul văii Carpenilor. Din această cauză,   în fiecare an gospodăriile din apropiere sunt inundate. Proiectul are o valoare de 500.000 lei.

Comuna Bocşa are două echipe de fotbal!

Bocşa este una dintre puţinele comune cu două echipe de fotbal: Olimpic Bocşa în Liga a IV-a şi Venus Borla în Liga a V-a. În comună există şi două terenuri de fotbal, iar la Bocşa au început lucrările pentru construirea vestiarelor.

“Lucrările au început acum vreo 5-6 ani, care din păcate s-a construit fără cap şi fără autorizaţie. Încercăm să intrăm în legalitate, deoarece terenul nu este în proprietatea Primăriei!? Construcţia nu se justifică, este mai mare ca un sediu de Primărie. Avem o suprafaţă de 40 de metri lungime pe 6 metri lăţime. De demolat nu vrem să demolăm, pentru că s-a făcut o investiţie din banii oamenilor, dar o să analizăm ce vom face pe mai departe”, a declarat Demyen István.

Cămine culturale la Borla şi Câmpia, finanţate prin CNI

Ca şi proiect de viitor, a fost luată în calcul şi reabilitarea a două lăcaşe de cult. În acest moment, în comună există trei cămine culturale în satele Bocşa, Sălăjeni şi Câmpia, dar autorităţile locale doresc să construiască un cămin cultural şi în satul Borla. Astfel, au fost depuse două proiecte la CNI, unul de reabilitare a căminului cultural din Câmpia şi construirea unui cămin la Borla. Acesta este cuprins în lista sinteză şi acum se elaborează proiectul, după care acesta să fie susţinut la Bucureşti.

La Bocşa, copiii sunt atraşi de dansul popular

În acest an, s-au înfiinţat două grupe de dans popular – secţia română şi secţia maghiară, pe care  autorităţile locale vor să le susţină. O grupă funcţionează la Bocşa împreună cu şcoala, unde se ţine cursul de dans. Şi la Borla există o astfel de secţie. Grupele sunt împărţite pe vârste.

“Dansul popular este şi un mod de a promova comuna Bocşa, de a întreţine copiii angrenaţi într-o activitate prin care să lase calculatorul sau tableta deoparte pentru a face loc tradiţiilor, dar şi mişcării şi sportului”, a mai spus primarul.

Evenimente culturale – Bocşa este casa lui Simion Bărnuţiu

 “Noi îl avem pe Simion Bărnuţiu – unul dintre cei mai mari patrioţi ai neamului românesc – şi, cumva, trebuia scos acest lucru în evidenţă”, spune primarul. Ca urmare, de patru ani încoace, anual la Bocşa are loc o serbare câmpenească intitulată “Serbarea câmpenească Simion Bărnuţiu, istorie şi tradiţie locală”. Evenimentul este organizat în preajma zilei de naştere a marelui om politic, e vorba de 21 iulie.

În cadrul manifestărilor, se depun coroane şi jerbe de flori la monumentul lui Simion Bărnuţiu – una lângă Primărie şi a doua în faţa bisericii. După amiaza, are loc şi un program artistic şi cultural. Evenimentul este sprijinit de sponsori, cărora primarul a ţinut să le mulţumească cu această ocazie. Anul acesta, pe scenă a urcat şi  Semnal M. În fiecare an, s-a încercat diversificarea artiştilor care urcă pe scenă.

“Dacă discutăm de cultură, Primăria este partener în foarte multe proiecte. Eu sunt de părere că trebuie sprijinite astfel de evenimente. În patru ani am avut în fiecare an serbare câmpenească, cred că mai multe decât s-au organizat din ‘90 şi până în 2016”, a subliniat Demyen István.

În fiecare an, Primăria este parteneră la concerte de colinzi din biserici. La Bocşa, a devenit deja o tradiţie, ca în preajma Sărbătorilor de Iarnă  la biserică să aibă loc concertul de colinzi.

Primăria a fost partener şi la evenimentul de 1 Decembrie de pe dealul Hagăului din Sălăjeni, când s-a arborat cel mai mare drapel din ţară. Totodată, administraţia locală a fost partener cu Caravana Unirii a Bibliotecii Judeţene, eveniment care a debutat tocmai la Bocşa. Aici a staţionat şi autobuzul Unirii, cel amenajat de Muzeul Judeţean. Anul acesta, s-a reuşit aducerea în premieră la Bocşa a spectacolului de teatru “Cultură-n şură”.

Pe raza comunei, au avut loc şi alte evenimente culturale, precum Festivalul Vinului de la Borla, cu degustări de vin şi concurs, în care scopul este promovarea vinulului de Borla cunoscut pe plan local şi chiar internaţional. “La noi se spune că atunci eşti borlean adevărat dacă ai o parcelă de vie. La noi tradiţia de a face vin se moşteneşte din tată în fiu”, ne spune primarul, originar tocmai din… Borla.

De 16 ani încoace acest festival se organizează fără întrerupere. În fiecare an, se organizează câte un eveniment care se axează pe vin – degustare de vin, concurs de vin, conferinţă. Cu această ocazie, sunt aduşi şi experţi în vinificare, cu care se poate interacţiona şi care pot da cele mai bune sfaturi pentru ca vinul produs la Borla să crească calitativ. În plus, se participă şi la concursuri unde s-au obţinut premii frumoase. Se are în plan ca în perioada următoare să se constituie şi o asociaţie pentru crearea un brand din vinul de Borla.

Fonduri europene pentru o grădiniţă nouă la Borla

În luna noiembrie a fost semnat contractul pe POR, pentru construirea unei grădiniţe noi în satul Borla. De precizat că la acest proiect, în valoare de 1,9 milioane lei din fonduri europene, s-a lucrat încă din anul 2017. Autorităţile locale au gândit realibilitarea a două grădiniţe, cea din Bocşa şi cea din Borla. Din păcate, când au început discuţiile cu consultanţii pe proiect a existat o problemă cu grădiniţa din Bocşa, adică lipsa de copii. Ca urmare, nu a existat punctajul necesar pentru finanţare.

Grădiniţa de la Borla a avut noroc, pentru că acolo existau copii. Iniţial, s-a depus un proiect de reabilitare, dar proiectantul a spus că clădirea este din perioada interbelică, e o clădire veche şi că cheltuielile de reabilitare sunt egale cu acelea ale unei construcţii făcute de la zero.

“Ca urmare, vom avea o grădiniţă nou-nouţă. Ne-am gândit să o dotăm în aşa fel încât să facem o grupă cu program prelungit”, a precizat primarul. Am semnat contractul de finanţare la ADR N-V şi urmează să fie urcată pe SEAP licitaţia pentru proiectare, după care licitaţia pentru execuţie. Lucrările vor începe în vara anului viitor.

Parcuri de joacă moderne în toate satele cu bani de la bugeul local

Pentru ca şi copiii din comună să aibă posibilitatea de a se recrea, de a se relaxa, de a se juca în aer liber, în anii 2017 şi 2018, administraţia locală a amenajat parcuri în fiecare sat. Astfel, spaţiile de joacă au fost dotate cu balansoare, topogane, leagăne, bănci pentru odihnă, iar amplasamentele au fost împrejmuite cu gard.

În satele Câmpia şi Sălăjeni parcurile au fost amenajate în incinta grădiniţei sau a şcolii, la Bocşa parcul e realizat în vecinătatea Primăriei şi în Borla în centrul satului. Mai ales în timp verii, aceste spaţii de joacă au avut un succes enorm şi toate erau pline de copii. Valoarea celor patru spaţii de joacă se ridică la suma de 141.000 lei, bani din bugetul local.

“Cred că e important să amintim şi despre proiecte mai mici, dar frumoase şi utile pentru comunitate. În anii trecuţi, am avut un singur teren de joacă în comună, celebrul parc la care a fost şi prejudiciul de 7 miliarde de lei vechi. Parcul în sine e frumos dar elementele de joacă sunt de proastă calitate, deteriorate şi, în plus, a fost construit într-o locaţie izolată, ascunsă de lume”, spune primarul.

Autorităţile locale pun baza şi pe învăţământ

În comună există două şcoli care au activitate,  Şcoala “Simion Bărnuţiu” din Bocşa şi Şcoala Nr. 1 din Borla. Primăria acordă sprijin financiar pentru toate unităţile de învăţământ, unde s-a intervenit pentru schimbarea centralelor termice, dar au fost şi mici intervenţii de zugrăveli în sălile de clasă. Colaborarea dintre directori şi administraţia locală este una foarte bună. Primăria Comunei Bocşa susţine performanţa, iar anual elevii şi profesorii care obţin rezultate excepţionale sunt premiaţi în bani.

Proiecte de viitor – aducţiune de gaz metan, asfaltarea străzilor şi reabilitarea căminelor culturale

Autorităţile locale de la Bocşa nu ştiu exact care vor fi sursele de finanţare, dar se creionează că pe PNDL 3 se vor putea depune proiecte de dezvoltare locală. “Noi ştim că avem nevoie de introducerea gazului metan în comună pentru branşarea gospodăriilor. Dacă s-ar finanţa astfel de proiecte şi noi intrăm în horă. Ar fi foarte benefic pentru populaţie”, este de părere interlocuitorul nostru.

S-a discutat în acest sens cu Transgaz şi cu firmele care elaborează studii de fezabilitate.  Astfel, trebuie să fie identificată o sursă de finanţare care să asigure sumele, în condiţiile în care măcar cheltuielile cu ramificaţia de la conducta principală în toate satele să fie acoperite de la bugetul local. “Costul se ridică în jurul sumei de 2.000 de euro. Eu îmi cunosc comuna şi ştiu că aproximativ 400 de proprietari de gospodării din cele 1.400 de gospodării ar fi disponibili să achite această sumă”, a mai spus primarul.

Să spunem că  administraţia locală doreşte să depună un proiect pe PNDL III pentru asfaltări. “Stăm bine la nivelul infrastructurii rutiere. Totuşi, trebuie să mai facem lucrări de asfaltare pe capetele de străzi, pe extinderi. Momentan facem lucrări de pietruire”, a conchis primarul Demyen István.

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

  1. Sabau Alina

    11 December 2019 at 17:57

    Oare știe unde e Câmpia? Eu cred ca nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj