Connect with us

Ştiri din Sălaj

Parlamentarii sălăjeni despre alegerea primarilor în două tururi


La mai puţin de 6 luni înainte de alegerile locale care vor avea loc în vara anului 2020, când poporul îşi alege primarii, Guvernul Orban pregăteşte un proiect de lege prin care să modifice legea electorală, lege pentru care să-şi asume răspunderea, riscând să fie dat jos întregul guvern liberal.


Premierul Ludovic Orban a anunţat vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul îşi va asuma răspunderea pe prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor, pe abrogarea ordonanţei care împiedică decontarea navetei elevilor şi precum şi pe abrogarea unor prevederi din OUG 114.

PSD va depune moţiune de cenzură în cazul în care Guvernul Orban va schimba legea electorală prin ordonanţă de urgenţă sau angajarea răspunderii, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.

 „Din păcate, observ că, în ultimul timp, Guvernul PNL acţionează nedemocratic şi neconstituţional atunci când anunţă că îşi angajează răspunderea pe proiecte de lege extrem de importante, precum Bugetul de stat, sau altele aflate deja în dezbatere parlamentară. Am înţeles că Ludovic Orban nu are niciun program de guvernare şi acţionează haotic şi iresponsabil. Efectele le vom simţi din păcate noi toţi. Nu voi permite, însă, guvernului să îşi aroge competenţe pe care nu le are şi să se substituie Parlamentului”,

afirmă Ciolacu.

Liderul deputaţilor UDMR Korodi Attila a declarat, pentru Maszol.ro, că formaţiunea maghiară va vota o moţiune de cenzură iniţiată de către PSD dacă Guvernul Orban va introduce votul în două tururi la alegerile locale din 2020, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie prin angajarea răspunderii.

Ce spun parlamentarii sălăjeni despre alegerea primarilor

Deputatul PSD, Iuliu Nosa – preşedinte executiv PSD Sălaj susţine că alegerea primarilor dintr-un singur tur este la fel de legitimă.

“Am fost aşa cum se ştie primar al Municipiului Zalău ales în cel de al doilea tur. Noi ca partid în acest moment nu ne dorim acest lucru. Să vedem ce vor decide cei aflaţi la guvernare şi am înţeles că e un subiect pe care intenţionează să-şi asume răspunderea în Parlament. Cred că legitimitatea unui ales este suficientă şi după un singur tur.”

Senatorul PMP, Cristian Lungu – preşedinte PMP Cluj susţine că alegerea primarilor în două tururi este benefică pentru partidele mici

“Este un lucru foarte bun. E una din promisiunile pe care ni le-au făcut înainte să susţinem investitura Guvernului.  Alegerea primarilor în două tururi era o condiţie a PMP să susţinem Guvernul Orban la investire. Partidele mici o să fie net avantajate de lucrul ăsta, ca să avem şi noi primari.”

Deputatul UDMR, Sereş Deneş – preşedintele UDMR Sălaj susţine alegerea primarilor într-un singur tur

“Punctul nostru de vedere pe care l-am susţinut şi când s-a votat Legea electorală, noi susţinem alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Este la fel de democratic, este uzual în mai multe ţări europene, nu este singura România. Comisia de la Veneţia a avizat favorabil acest lucru, deci nu a spus că nu este democratic. Oricum opţiunea politică se arată în primul tur, în al doilea tur se fac tot felul de aranjamente.”

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj