Connect with us

Ştiri din Sălaj

Sărbătoare mare în Parohia Ortodoxă Sfântul Nicolae din Zalău

In Parohia Ortodoxă Sfântul Nicolae, de pe strada 22 Decembrie (fosta Cransei), are loc duminică, 8 decembrie, hramul sfintei biserici. La această mare sărbătoare au fost invitate mai multe personalităţi importante din lumea clerului şi oficialitîâi locale şi judeţene, ne spune preotul paroh dr. Ionuţ Pop, care este şi vicar eparhial al Episcopiei Sălajului.

“Avem bucuria de a-i avea în mijlocul nostru pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ilie, Mitropolit de Oulu, Finlanda si pe Presfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, care vor săvârşi Sfânta Liturghie înconjuraţi de un ales sobor de preoţi şi diaconi”,

 precizează preotul paroh Ionuţ Pop.

Copiii prezenţi la sărbătoare vor primii cadouri cu dulciuri şi iconiţe. Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae din Zalău găzduieşte şi o particică din Moaştele Sfântului Nicolae la care credincioşii se vor putea închina duminică. In această perioadă parohia pregăteşte daruri şi ajutoare pentru familiile nevoiaşe.

Mitropolitul Ilie din Biserica Ortodoxă Finlandeză

Înaltpreasfinţitul Mitropolit Elia Wallgrén s-a născut în anul 1961, primind la botez numele Matti. A absolvit liceul în anul 1981 la Kajaani, Finlanda de Nord, apoi a studiat fonetică şi limbile suedeză şi cehă la Universitatea din Stockholm. Din 1983, a urmat cursurile Institutului pentru Educaţie din capitala suedeză, pentru a deveni învăţător. După absolvire, Matti Wallgrén a lucrat ca învăţător în Suedia. Şi-a definitivat studiile pedagogice la Universitatea din Helsinki. A lucrat timp de 10 ani la Helsinki ca profesor de limba suedeză prin imersiune (metodă intensivă adresată copiilor de vârstă fragedă) şi ca profesor de religie timp de doi ani. Matti Wallgrén a devenit membru al Bisericii Ortodoxe în anul 1994 la Helsinki.

Pe 11 ianuarie 2015, în Duminica după Botezul Domnului, la Catedrala „Sfânta Treime“ din Oulu, a fost hirotonit întru arhiereu şi întronizat Înaltpreasfinţitul Părinte Elia (Ilie) Wallgrén, Mitropolit de Oulu.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj