Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Municipiul Zalău – oraş în proces de modernizare cu fiecare investiţie nouă care este demarată sau finalizată


În iunie 2016 am propus comunităţii din care fac parte un proiect de transformare a oraşului nostru într-un oraş curat, modern, prosper şi sigur. Au fost multe obiective care trebuiau recuperate, au fost urgenţe care aşteptau soluţii dar, cu răbdare, cu multă muncă şi profesionalism, pot aprecia, azi, că lucrurile au intrat pe un făgaş normal. Municipiul Zalău trece zilnic printr-un proces de modernizare cu fiecare investiţie nouă care este demarată sau finalizată. Sunt, încă, multe de făcut în oraşul nostru care are nevoie de viitor şi care are nevoie de dezvoltare. Împreună putem face Zalăul un oraş cu adevărat european!

Ionel Ciunt – primarul municipiului Zalău


Zalăul – amestec perfect între vechi şi nou, între istorie, tradiţie şi modernism

Municipiul Zalău, oraş într-o continuă schimbare, este aşezat la poalele vestice ale munţilor Meseş, într-o depresiune înconjurată de dealuri, în bazinul hidrografic al Văii Zalău, la zona de contact dintre depresiunea cu acelaşi nume şi Culmea Meseşului. Este situat în apropierea graniţei fostului Imperiu Roman, mai precis la 8 km de Castrul Roman de la Porolissum – cea mai puternică fortificaţie cu rol de apărare din partea de nord-vest a Provinciei Dacia Romana.

În epoca medievală, reprezenta spaţiul de trecere dinspre centrul Europei înspre inima Transilvaniei, prin binecunoscutul “drum al sării”. Azi, municipiul Zalău se află pe axa Cluj – Satu-Mare – Petea Vama, DN 1F – E 81 şi este conectat la o reţea rutieră cu acces spre Europa de vest. Pe lângă importanţa sa economică, municipiul Zalău constituie şi un centru cultural, de învătământ, precum şi un atractiv areal turistic.

Este un oraş istoric, atestat documentar pentru prima dată în anul 1220, cu o istorie pe care ne-am străduit să o conservăm de-a lungul timpului, prin implicarea în proiecte care au menirea de a pune în valoare o tradiţie îndelungată, un timp impregnat de cultură şi valori locale, atât de importante în definirea noastră spirituală.

Principalele obiective de investiţii la care se lucrează în municipiu

Strada Gheorghe Doja se modernizează cu bani europeni. Lucrările se află în toi

Prin Programul Operaţional Regional – Axa 4.1 – mobilitate urbană durabilă, Primăria Municipiului Zalău a obţinut finanţare pentru modernizarea străzii Gheorghe Doja.

Valoarea contractului este de 10.117.466,06 lei, iar principalele tipuri de lucrări cuprind reabilitare tramă stradală, reabilitare trotuare, amenajare pistă de biciclete, reabilitare canalizare pluvială şi realizare canal tehnic pentru curenţi slabi.

Lucrările au fost demarate la finalul lunii septembrie 2019 şi au termen de finalizare 24 de luni. În momentul de faţă se intervine pe partea dreaptă a trotuarului, de la Primăria Municipiului Zalău înspre Cartierul Brădet, până la intersecţia cu Str. Stadion.

“Este o investiţie pe bani europeni, care va duce, fără-îndoială, la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor din municipiul Zalău”, a punctat primarul Ionel Ciunt.

Au început lucrările şi la strada Simion Bărnuţiu

Tot din bani europeni, autorităţile au demarat lucrările la una dintre cele mai importante artere din municipiu

În cadrul aceleiaşi surse de finanţare, Programul Operaţional Regional – Axa 4.1 – mobilitate urbană durabilă, sunt în derulare lucrări pe strada Simion Bărnuţiu.

Până în momentul de faţă s-a executat canalizarea pluvială şi canalul tehnic pentru telecomunicaţii de la Strada Industriei până la primul sens giratoriu.

În cadrul proiectului în valoare de 21.501.882,94 lei se vor reabilita şi extinde trotuarele, sistemul de canalizare pluvială, staţiile de autobuz (9 staţii), va fi amenajată o pistă de biciclete, iar pe o distanţă de 1,4 km se va amenaja, pe un singur sens, un traseu dedicat autobuzelor transportului public.

Un punct termic aflat într-o stare avansată de degradare, transformat în centru de zi pentru copii!  

Imobilul de pe Aleea Torentului, care se află într-o stare avansată de degradare, va fi modernizat şi recompartimentat. Astfel, la finalizarea investiţiei, centrul de zi va avea la parter 3 săli pentru cursuri, din care o sală dotată ca laborator de limbi străine, o sală de mese, o sală multi-funcţională, toalete, iar la etaj vor fi două birouri. Spaţiile vor fi dotate cu mobilier, echipamente IT, veselă.  Astfel, vor fi  create condiţii de derulare a activităţilor cultural – recreative după finalizarea orelor de şcoală pentru maxim 100 copii/zi, majoritatea proveniţi din comunitatea urbană marginalizată. Curtea va fi amenajată ca spaţiu verde cu un loc de joacă pentru copii.

Proiectul în valoare de 2.757.413,21 lei este finanţat prin Programul Operaţional Regional – Axa 4.3 – comunităţi urbane marginalizate. Conform calendarului stabilit, lucrările urmează să fie finalizate anul viitor în luna mai.

Până în momentul de faţă au fost efectuate lucrările de demolare necesare, iar acum se lucrează la compartimentarea spaţiului. S-a finalizat planşeul peste etaj şi se lucrează la atic. De asemenea, a fost relocat un post de transformare electric.

Administraţia locală pune accentul şi pe eficienţa energetică a clădirilor rezidenţiale

În această perioadă au fost finalizate lucrările privind creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe Gulliver şi L din municipiul Zalău.

Principalele tipuri de lucrări efectuate la cele două blocuri constau în izolarea termică, închiderea balcoanelor, termo-hidroizolarea acoperişului tip terasă şi termoizolarea planşeului peste ultimul nivel, repararea elementelor de construcţie ale faţadei şi modernizarea/înlocuirea lifturilor existente.

Beneficiile proprietarilor, rezultate din derularea investiţiei, sunt: creşterea eficienţei energetice a celor două blocuri de locuinţe; scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră; reducerea costurilor de întreţinere cu încălzirea şi îmbunătăţirea esteticii arealului unde se află amplasate blocurile de locuinţe.

Valoarea lucrărilor este de 1.869.783,52 lei, din care 886.247,97 lei este asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională, 156.396,67 lei reprezintă contribuţia bugetului naţional, iar 827.138,88 lei reprezintă contribuţia locală (buget local şi asociaţii de proprietari).

În perioada următoare vor fi finalizate lucrările şi la blocul de locuinţe A 96. “La fel ca în cazul celorlalte blocuri de locuinţe din municipiu, reabilitate cu sume din fonduri europene, alte 85 de familii beneficiază de costuri mai mici la întreţinere şi confort sporit. Dorim ca un număr cât mai mare de blocuri să fie cuprinse în cadrul acestui program de finanţare, astfel încât numărul de beneficiari să crească. În perioada următoare vor fi demarate lucrările la blocurile S18, bl.18, P15, M6 şi D22, pentru care a fost finalizată procedura de achiziţie”, ne-a spus primarul Ionel Ciunt.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală

Lucrări la modernizare şi extindere a reţelei de drumuri forestiere

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală  a fost obţinută finanţarea de 7.434.965,00 lei pentru modernizarea şi extinderea reţelei de drumuri forestiere din municipiu.

La acest obiectiv se lucrează pe pe 4 tronsoane: Valea Zalăului – Orlat, Aghireş – Căţeluşa, Meseş 2, Meseş 1 – Cabana Pionierilor, inclusiv amenajare sector 1 şi 2, urmând ca lucrările să fie finalizate în prima parte a anului 2020.

 

Fonduri guvernamentale

La strada 22 Decembrie 1989 (traseul de drum judeţean DJ 191C Nuşfalău-Crasna-Zalău-Creaca), lucrările de reabilitare se află pe final

Lucrările de reabilitare a străzii 22 Decembrie 1918 sunt în curs de finalizare. În cadrul proiectului finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în valoare de 9.312.974,29 lei, strada a trecut printr-un amplu proces de transformare.

Până în prezent sunt executate lucrări de reabilitare a părţii carosabile (cu pistă de biciclete, două zone de parcări, opt refugii pentru staţiile de autobuz, spaţii verzi, refacerea trotuarelor); reparaţii la trei poduri; canalizare pluvială; instalaţii de telecomunicaţii – cabluri neconvenţionale şi semnalizare rutieră. Se lucrează la zona de piste de biciclete, trotuare şi aducerea la cotă a căminelor de canalizare.

Peste 14 milioane de lei din fonduri europene pentru modernizarea, dotarea şi extinderea cinematografului Scala

Cinematograful ”Scala” trece printr-un amplu proces de modernizare. După reconfigurare va fi o sală mare de cinema cu 247 locuri,  un planetariu digital (singurul din vestul României) şi o sală mică de cinema 3D. În foaier s-a propus o “cafenea culturală”.

Proiectul de reabilitare, dotare şi de extindere a cinematografului ”Scala” din municipiul Zalău este finanţat din fonduri guvernamentale în cadrul programului derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fonduri Europene prin Compania Naţională de Investiţii.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 15 milioane lei, inclusiv TVA, contribuţia Municipiului Zalău fiind de 678.000 lei, inclusiv TVA şi cuprinde: lucrări de demolare (corpul B), asigurarea utilităţilor, studiul de fezabilitate, lucrări  de instalaţii electrice, montaj sisteme audio-video, dotări cu echipament tehnologic audio-video şi mobilier.

 

“Ceea ce am prezentat sunt doar o parte din proiectele pe bani europeni la care se lucrează efectiv, acum, şi care, fără-îndoială, creează şi un disconfort în oraş, disconfort pentru care ne cerem scuze. Am convingerea, însă, că odată cu finalizarea acestor lucrări calitatea vieţii în comunitatea noastră va creşte”.

Ionel Ciunt, primarul municipiul Zalăului

 

Platforme subterane de colectare a deşeurilor

„Modernizarea a 5 puncte de colectare a deşeurilor menajere din Municipiul Zalău, în varianta de amplasare subterană a acestora” se regăseşte în această perioadă pe lista de investiţii a administraţiei locale.

Lucrările la cele 5 puncte sunt în desfăşurare, executantul lucrării – SC B.T. Best Tools Company S.R.L., având termen de finalizare în luna decembrie 2019.

Locaţiile punctelor de colectare sunt:

  1. Str. Simion Bărnuţiu (vizavi de Unitatea Militară)
  2. Str. Bogdan Petriceicu Haşdeu, zona bl. H25/27
  3. Str. Dumbrava, spate farmacie, bl. D 22 (zona spital)
  4. Str. Porolissum, zona benzinăria Petrom (pod)
  5. B-dul Mihai Viteazul, spate bl. A96, zona parc central

 

 

Infrastructura educaţională

Aproape 4.5 milioane de lei pentru reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea internatului de la Liceului Tehnologic “Mihai Viteazul”

Internatul Liceului Tehnologic “Mihai Viteazul” este în amplu proces de transformare. Proiectul are ca obiectiv creşterea calităţii infrastructurii educaţionale relevante pentru piaţa forţei de muncă.

Pentru atingerea obiectivului, proiectul propune îmbunătăţirea condiţiilor de cazare în internatul Liceului Tehnologic “Mihai Viteazul” pentru 163 de beneficiari, fiind amenajate 78 de camere cu două locuri, 4 camere cu un loc, 1 cameră pentru persoane cu dizabilităţi, 2 camere de oaspeţi, 9 oficii, sală de mese, spălătorie şi cabinet medical.  Fiecare cameră va avea baie proprie. Toate încăperile vor fi dotate cu mobilier. Vor fi înlocuite instalaţiile termice, electrice şi cele sanitare. Întreaga clădire va beneficia de lucrări privind creşterea eficienţei energetice.

Valoarea lucrărilor este de 4.382.960,98 lei şi urmează să fie finalizate în iunie 2020. În momentul de faţă se lucrează la compartimentări interioare, instalaţii sanitare şi înlocuire acoperiş. Înlocuirea acoperişului se va finaliza în următoarea perioadă.

“Lucrările cu finanţare europeană privind reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Liceului Tehnologic „Mihai Viteazul” sunt în grafic şi sunt optimist în ceea ce priveşte finalizarea proiectului în termenul stabilit”, a punctat edilul Zalăului.

 

Investiţii importante la alte trei unităţi de învăţământ din municipiu, în scopul creşterii eficienţei energetice 

  1. Creşterea eficienţei energetice a Liceului Sportiv “Avram Iancu”

Lucrările sunt în derulare. Au fost finalizate lucrările la acoperişul Corpului A, iar în momentul de faţă se lucrează la acoperişul Corpului B şi înlocuire geamuri la sălile de clasă.

  1. Creşterea eficienţei energetice a Liceului de Artă “Ioan Sima”

Lucrările sunt în derulare. Au fost finalizate lucrările la acoperişul Corpului principal, iar în momentul de faţă se lucrează la etajele superioare (schimbare instalaţii electrice, termice, finisaje).

  1. Creşterea eficienţei energetice a Liceului Reformat “Wesselenyi”

Lucrările sunt în derulare. Au fost finalizate lucrările la acoperiş şi lucrările la faţada principală, iar în momentul de faţă se lucrează la etajele superioare (tencuieli săli de clasă + grupuri sanitare).

 

Grădiniţă cu program prelungit şi creşă în Cartierul Meseş

Ordinul de începere pentru lucrările de construire a creşei în cartierul Meseş a fost dat în octombrie 2019. În prezent se lucrează la partea de execuţie a fundaţiilor.

Această unitate este dedicată unui număr de 55 de copii din municipiu, împărţiţi pe 4 grupe, din care 3 grupe a câte 15 copii cu vârsta între 2 şi 3 ani (grupa mare) şi o grupă de 10 copii cu vârsta între 1 şi 2 ani (grupa mijlocie).

De asemenea, pentru dezvoltarea actului educaţional, în această unitate vor fi create 28 de locuri de muncă. Respectiva investiţie va contribui la dezvoltarea infrastructurii educaţionale în învăţământul preşcolar şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă.

Valoarea totală a investiţiei este de 4.914.953,84 lei, din care valoarea de 1.671.831,89 lei este asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională, 255.691,94 lei reprezintă contribuţia bugetului naţional, iar 2.987.430,01 lei reprezintă contribuţia locală. Termenul de execuţie al lucrărilor este de 12 luni, urmată de o perioada dedicată dotării unităţii.

“Creşa din Cartierul Meseş este o investiţie pe care noi am socotit-o ca fiind prioritară pentru comunitatea noastră. Astfel, după finalizarea lucrărilor la acest obiectiv apreciez că va fi rezolvată, în mare măsură, o nevoie a familiilor din municipiu care au copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani”, este de părere  edilul Zalăului.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj