Connect with us

Ştiri din Sălaj

Primăria Zalău pregăteşte un mega-proiect de 10 milioane de euro din fonduri europene pentru a schimba imaginea cartierelor din municipiu


Potrivit viceprimarului Teodor Bălăjel, Primăria municipiului Zalău vrea regenerare urbană în toate cartierele cu bani veniţi de la Uniunea Europeană. Totodată, adminisitraţia locală are proiecte de mobilitate urbană prin care se doreşte efectuarea unor lucrări de modernizare a căilor rutiere şi a străzilor din oraş


Este clar, actuala administraţie locală a urbei de la poalele Meseşului a pus accentul  pe unele lucrări prin care se doreşte schimbarea imaginii unui oraş considerat ani la rând un oraş… gri.

“Consider că toate proiectele de investiţii pe care le promovăm în oraş sunt deosebit de importante. Dar se detaşează din start ca nişte proiecte de o importanţă deosebită cu efect benefic total asupra oraşului şi asupra cetăţenilor două tipuri de proiecte. Primul tip de proiecte sunt cele pe mobilitate urbană prin care noi venim cu lucrări de modernizare a căilor rutiere, a străzilor din oraş. Mai apoi, un alt tip de proiecte foarte importante sunt cele de regenerare urbană a cartierelor din municipiul Zalău. Pe mobilitate urbană noi am scris proiecte pentru principalele reţele de circulaţie din oraş”, spune Teodor Bălăjel, viceprimar al municipului Zalău.

Pe mobilitate urbană, conducerea Primăriei pregăteşte un mega-proiect de 10 milioane de euro din fonduri europene, prin care se doreşte  schimbarea  imaginii cartierelor din Zalău.

În acest sens, s-a dat ordin de începere a lucrărilor şi se lucrează efectiv pe strada Simion Bărnuţiu, unde s-a intervenit de la intersecţia cu strada Industriei spre spre Dumbrava Nord.

Totodată,  s-a dat ordin de începere pe strada Gheorghe Doja, unde se lucrează la trotuare pe sensul de urcare pe zona de la Primărie până la magazinul Unicarm.

Tot în această perioadă, s-a dat ordin de începere a lucrărilor la piste şi trotuare pe Bulevardul Mihai Viteazul.

Conform reprezentanţilor Primăriei, în acest final de an, încep lucrările pe zona Imbiss – parc central şi zona magazin Carrefour – platou de marmură.

“Toate aceste proiecte sunt pe fonduri europene şi imaginaţi-vă cum va arăta bulevardul dacă pe lângă lucrările pe care le-am făcut de amenajare peisagistică şi asfaltare  o să venim cu trotuare şi piste de biciclete pe zona centru – Gară pe ambele sensuri. Eu cred că va fi unul dintre cele mai reuşite bulevarde din ţară, având în vedere peisagistica realizată, dotările cu mobilier stradal, staţiile de autobuz moderne şi cred că va fi un bulevard foarte reuşit în final. Sperăm ca undeva la finele anului 2020 să finalizăm şi lucrarea de asfaltare de pe bulevardul Mihai Viteazul“, spune vicele Bălăjel.

Încep lucrările de modernizare pe Coposu si continuă reabilitarea străzii Crasnei până la centură

Autorităţile locale îşi propun, dacă timpul le va permite, vor da ordin de începere a lucrărilor pe strada Corneliu Coposu şi pe strada  22 Decembrie – etapa 2, e vorba de porţiunea cuprinsă între Inserco şi legătura cu centura.

“Şi aceste lucrări au ca sursă de finanţare fondurile europene“, a precizat “vicele”.

Viceprimarul Teodor Bălăjel: “Vom schimba radical imaginea oraşului”

În ce priveşte proiectele de regenerare urbană a cartierelor din municipiul Zalău, Primăria vrea să promoveze proiecte în sesiunea de finanţare 2021-2027. Acestea proiecte vor avea o amploare şi o valoare de circa 10 milioane de euro!

“Ne propunem să scriem proiecte de regenerare urbană a cartierelor şi a oraşului în valoare de 10 milioane de euro. Acestea presupun o mobilitate mai bună în cartiere, o rearanjare a locurilor verzi, locuri de joacă pentru copii, locuri de agrement, tot ce înseamnă căile de circulaţie, trotuare, alei, balustrăzi, ziduri de sprijin, amenajare peisagistică. E nevoie de lucrul acesta pentru că oriunde merg în cartierele din oraş, mi se spune că de 30 de ani nimeni nu a intervenit să facă lucrări de felul acesta. E absolut nevoie să facem lucrări de amenajare, ca oraşul să arate modern şi civilizat. Până când să promovăm aceste proiecte la scară mare, noi am considerat că este nevoie să venim cu nişte proiecte locale tot de regenerare urbană”, a mai spus Teodor Bălăjel.

Astfel de proiecte se pot vedea pe strada Voievod Gelu în zona Bisericii Reformate, pe strada Simion Bărnuţiu, în cartierul Dumbrava Nord în spate la Penny Market, dar şi între străzile Voievod Gelu şi Pretorian.

Spre finalizare se află un astfel de proiect  şi în cartierul Stadion – în zona străzii Haşdeu. Spre final sunt şi lucrările de pe strada Haşdeu, unde se conturează o lucrare deosebit de frumoasă şi practică, ce aduce şi un plus de confort, o peisagistică sporită celor care locuiesc în cartierul Stadion.

“Noi vrem să multiplicăm astfel de proiecte şi să le facem la o scară mare, să luăm cartiere întregi şi să le modernizăm. Eu zic că în felul acesta o să facem ca în oraşul nostru să avem parte de o mobilitate urbană mult mai bună, un oraş mai curat, mai aranjat, cu o amenajare peisagistică frumoasă şi cu toate funcţiunile la nivel ridicat aşa cum are nevoie fiecare cetăţean, care să se bucure că trăieşte într-un mediu curat, într-un oraş aranjat şi cu un confort urban mult îmbunătăţit”, a subliniat viceprimarul.

Bani din bugetul naţional pentru modernizarea străzilor din cartiere

În perioada, administraţia locală şi-a propus să vină şi cu lucrări de modernizare a străzilor din cartiere, cu sursă financiară de la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI)

Primăria Zalău are deja aprobate proiecte de aproximativ 8,3 milioane lei, cuprinzând aproximativ 10 străzi din cartierele Dumbrava 1, Dumbrava 2, legătura între Dumbrava 1 şi Dumbrava Nord, dar şi alte cartiere.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj